Rögbi: Új-Zéland hibátlan sikere, Ausztrália javított

Vágólapra másolva!
2012.10.07. 11:28
null
Sowetóban a házigazda dél-afrikaiak gratuláltak a duplán győztes All Blacksnek (Fotó: Reuters)
A déli félteke négy nagy rögbinemzetét felvonultató torna, a Rugby Championship hatodik, utolsó fordulójában a vb-címvédő Új-Zéland második félidei remek és ponterős játékával nyert Dél-Afrikában, így az All Blacks hibátlan teljesítménnyel végzett az első helyen. Ausztrália hat ponttal nyert az újonc argentinok vendégeként, ám így is csak a harmadik helyen végzett, hiszen a Dél-afrikai Köztársaság az egymás elleni eredményeiket tekintve jobbnak bizonyult nála.



Dél-afrikai Köztársaság–Új-Zéland

A házigazdák csak egy, míg a vendégek két célt is szereztek az első félidőben, ám a szünetben így is előbbieknél volt az előny, köszönhetően három sikeres büntetőjüknek. Az All Blacks a második félidő első percében fordított, majd vezetését nem is engedte át a lefújásig, előnyét kisvártatva újabb céllal növelte, meggyőzővé téve a különbséget.

Argentína–Ausztrália

Az előző fordulóban Dél-Afrikában méretes pofonba beleszaladó auszik azzal a tudattal léptek pályára Argentínában, hogy a szimpla győzelemért járó négy pont nem elég nekik a második helyhez, ehhez kell a célokért járó bónuszpont is. Ettől nagyon messze voltak– csupán egy célt vittek, hiányzott a másik három –, a csatát egyébként is a büntetők döntötték el: a vendégek kilenc lehetőségükből hatot pontokra váltottak, a hajrában céllal felzárkózó házigazdák hatból négyet.

A sorozat célrekordere a dél-afrikai villám szélső, Bryan Habana lett, aki hétszer vitte a labdát az aktuális ellenfél alapvonala mögé. A hatodik fordulóban is övé volt csapata egyetlen célja. A ponttáblázaton az új-zélandiak rúgóklasszisa, Dan Carter bizonyult a legjobbnak, összesen elért 58 pontjából 12-t a záró fordulóban szedett össze.

Argentína bemutatkozása a sorozatban az öt vereség ellenére sem sikerült rosszul, hiszen döntetlenje mellé két bónuszpontot is behúzott. A Championshipben elsőként győztes Új-Zéland összesen már tizenegy sikernél tart, a sorozat 1996 óta Három Nemzet-kupa néven zajlott, létszámát idén bővítették eggyel. A torna történetében korábban ötször fordult elő, hogy a végső győztes hibátlan teljesítménnyel nyert. Ez az All Blacksnek négyszer sikerült – legutóbb 2010-ben –, még a dél-afrikaiak 1998-ban értek el hasonló bravúrt.

RÖGBI, 2012 CHAMPIONSHIP
1. FORDULÓ
Ausztrália–Új-Zéland 19–27
Dél-afrikai Köztársaság–Argentína 27–6
2. FORDULÓ
Új-Zéland–Ausztrália 22–0
Argentína–Dél-afrikai Köztársaság
16–16
3. FORDULÓ
Ausztrália–Dél-afrikai Köztársaság
26–19
Új-Zéland–Argentína 21–5
4. FORDULÓ (szeptember 15.)
Ausztrália–Argentína 23–19
Új-Zéland–Dél-afrikai Köztársaság
21–11
5. FORDULÓ (szeptember 29.)
Dél-afrikai Köztársaság–Ausztrália 31–8
Argentína–Új-Zéland 15–54
6. FORDULÓ (október 6.)
Dél-afrikai Köztársaság–Új-Zéland 16–32
Argentína–Ausztrália 19–25
A végeredmény: 1. Új-Zéland 26 pont, 2. Dél-afrikai Köztársaság 12, 3. Ausztrália 12, 4. Argentína 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik