Rögbi: nemzetközi tornával és pályaavatóval ünnepli 40. születésnapját a KARC

Vágólapra másolva!
2019.09.24. 12:58
A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC) szombaton és vasárnap nemzetközi utánpótlástornával, valamint pályaavatóval ünnepli a klub 40. születésnapját a Széktói Stadionban.

A szervezők tájékoztatása szerint a korosztályos tornán hét ország – a házigazda Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Románia – 25 csapata kapott meghívást, amelyek több mint félezer rögbise három korosztályban (U16, U18, valamint U14-ben hetesrögiben) küzd meg egymással.

A KARC Magyarország legpatinásabb sportági klubja: az 1979-ben alakult egyesület a legrégebbi, ma is működő magyar rögbicsapat. A hivatalos bajnoki rendszer 1990 óta íródó történetében az egyetlen felnőtt férficsapat, amely megszakítás nélkül a legmagasabb osztályban szerepel. A kecskemétiek 21-szer végeztek dobogón: egyszer arany-, további tíz-tíz alkalommal ezüst- és bronzérmesek lettek.

A magyar felnőttválogatott első, 1990. július 22-én megrendezett hivatalos mérkőzés óta a kecskeméti játékosok jelenléte folyamatos a nemzeti rögbicsapatban, miként a korosztályos, a veterán és a hetes együttesekben is.

A magyar szövetségnek kétszer volt kecskeméti elnöke: Körmöczi Bélát nemcsak a városban, hanem az országban is a sportág egyik szülőatyjának tekintik, míg Túri Pál a KARC jelenleg is hivatalban lévő első embere, aktív játékosa. Négyszer választottak kecskeméti játékost az év legjobbjának (Makai Gábor és Nagyhegyesi Szabolcs mellett Túri Pált kétszer).

A KARC az élvonalbeli felnőttbajnokság mellett U16-ban és U14-ben indít csapatot, míg a másodosztályú SzeKerCe (Szentes, Kecskemét, Cegléd) nevű együttesben túlnyomórészt kecskeméti játékosok szerepelnek. A városban sportági kapcsolódási pontként büszkék arra, hogy immár negyedik éve Kecskeméten működik az ország legdinamikusabb iskolai rögbi programja, amelynek köszönhetően a klub a tanórai kereteken belül heti rendszerességgel csaknem kétszáz általános iskolás diáknak biztosít lehetőséget, hogy kipróbálhassák magukat a sportágban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik