nemzetisport.hu 2019.10.12 15:17 Frissítve: 2019.10.12 15:29

Rögbi: díjazták a sportágat hazánkban felemelőket

Jubileumi évfordulóhoz érkezett a hazánk rögbi-története. Éppen 50 évvel ezelőtt kezdődött minden, ami jelenleg is meghatározza a magyar, sportági életet. Ennek apropójából – nem elfeledve a szombati stadionavatót – rendezték a Rögbi50 eseményt.

A budapesti rögbipálya kivilágítva

A díjátadón részt vett többek között Iain Lindsay, Nagy-Britannia nagykövete, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, valamint Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is.

„Rendkívül harcias volt a magyar rögbi számára az elmúlt ötven év. Rengeteg szép eredményt értünk el, és ismerve a történelmünket, már az is csoda, hogy most félszázados múltról beszélhetünk. Arra törekszünk, hogy a következő ötven év legalább ugyanilyen sikeres legyen, de közben folyamatosan növekedjünk” – mondta Kiss Antal, a Magyar Rögbiszövetség elnöke.

A díjazottak között található külföldi, magyar, aktív vagy éppen már visszavonult játékos. Egy a közös bennük, mindenki szívügyének tekinti a magyar rögbit.

A legmagasabb kitüntetésnek számító „Magyar Rögbiért” Életműdíjat kapott Carlo Passalacqua, aki olasz diplomataként érkezett Budapestre a '60-as évek végén és honosította meg az angolszász sportot. Hárman kaptak Magyar Rögbiért Nagydíjat. Erdélyi Sándor, az egyik legelső magyar játékos, majd edző, játékvezető, szövetségi vezető volt. Gyolcsos Mária a női szakosztály egyik úttörője, aki egyedülálló módon az angol élvonalban is szerepelt. Suiogan Károly pedig 19 éven át a magyar rögbiválogatott meghatározó játékosa volt, később szövetségi kapitány.

Carlo Passalacqua lánya (balról a második) is ott volt a díjátadón

Magyar Rögbiért-díjat Gyolcsos Ferenc, Tóth Sándor, Túri Pál, Steigerwald Alajos, Tóth István, Sőlősi László, Tóth Dánial Mátyás, Priskin Csaba, Jean-Claude Fédou, Palásti Jenő, Kovács Attila, Ormayné Kovács Gabriella, Kató Csaba, Törőcsik Sándor, Koller Sándor, Gérard Bourland, Alan Rees, Kraus Gabriella és Hidvégi János Gábor kapott.

A magyar rögbi ünnepe szombaton, Budapest első rögbistadionjának avatásával, valamint a Magyarország–Lettország Európa-bajnoki selejtezővel folytatódott.

 

2020.03.13 22:39:21

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen hozadéka bizonyára lesz megpróbáltatásainknak: a lényeges élesen elválik a lényegtelentől.

2019.12.23 12:43:39

Egyéb csapat PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA (videó), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

NS-KARÁCSONY. Sike Renáta, Lékai Máté és Siklósi Gergely hamar csapattá formálódott a sütő mellett.

2019.10.11 14:28:54

Egyéb csapat nemzetisport.hu

STADIONAVATÁS, 50 ÉVES SZÜLETÉSNAP. A főváros első rögbistadionját adják át szombaton a Kincsem Parkban.

2019.09.19 21:45:26

Egyéb csapat MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nyolc év alatt a listavezető Oscar-díjátadó az elsőről a 12. helyre csúszott vissza, annyi sportesemény »kúszott be« elé. Ilyen érdeklődés láttán pedig ki csodálkozik azon, hogy a nagy cégek »zsebből« kifizetnek alsó hangon ötmillió dollárt egy 30 másodperces Super Bowl-reklámért?!

2019.08.21 23:30:55

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 80 éves Hencsei Pál tegye, amit tett eddig is! Derűvel, méltósággal, bölcsen, a sport szeretetével együtt járó gyermeki áhítatát őrizve közben.