Rögbi: BL-trónon a Toulon, megnyert döntőt bukott el a Clermont

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.18. 21:54
null
A Toulon két pontszerző hőse: a célt vivő Delon Armitage (balra) és a rúgó Jonny Wilkinson (Fotó: Reuters)
A Toulon nyerte meg a rögbi Bajnokok Ligáját (Heineken-kupa), miután a Dublinban megrendezett francia házidöntőben egy ponttal jobbnak bizonyult a Clermont-nál.

Aktívabban kezdett a Clermont, amely Morgan Parra révén büntetőből a 4. percben előnyt szerzett. Erre tíz perccel később Jonny Wilkinson büntetőjével felelt meg a rendkívül passzív, első támadását vivő Toulon. A félidő hajráját megnyomta az amúgy is mezőnyfölényben játszó Clermont, Brock James a 35. percben a célvonal mögé repült, csak a célja nem volt szabályos, amit némi videózás után nem is ítéltek érvényesnek.

A második felvonás eleje még intenzívebb Clermont-akciókat hozott, nem is maradt el a cél. A 42. percben a félpályáról indított akciónál elég volt három jól meghúzott pontos passz a bal szélre, Napolioni Nalaga máris elfutott a célvonalig. A 48. percben Brock James tette meg ugyanezt középen, aki a védővonal mögé lábbal belöbbölt labdával nyargalt célig, a Toulon védelmének asszisztálása mellett. Az első jutalomrúgást elvétő Parra másodjára már nem hibázott. Kevesen gondolták akkor, hogy a végelszámolásnál az a két pont mennyire hiányzik meg a Clermont-nak. Hiszen a játék képe alapján utóbbi közel állt ahhoz, hogy végképp földbe döngölje felpörögni képtelen ellenfelét.

Az összképen az sem zavart sokat, hogy a két cél között, majd a második után Wilkinson értékesített egy–egy büntetőt, hiszen akciót nem tudott vezetni a Toulon, a félpályánál messzebbre nemigen jutott, a megszerzett labdáit gyorsan elszórta. A döntő fordulat a 64. percben történt, amikor egy nyílt tolongásnál a Clermont játékosai azt nézték, hogyan és merre hozzák ki a labdát, vigyék tovább az akciót, amikor figyelmetlenségüket a szemfüles Juan Fernandez Lobbe kihasználta. Belépett a tömegbe, és az elcsent labdát kidobta a bal szélre. A Clermont támadni akart, nem rendezte védekezését, így Delon Armitage-t senki sem állíthatta már meg a cél előtt. Még ki is nyújtotta a nyelvét futás közben az utána reménytelenül loholó védőnek. Miután Wilkinson értékesítette a bónuszt, a Toulon már egypontos előnyhöz és óriási lelki többlethez jutott. Ki is tudta bekkelte a végéig a lelkileg összeroppanó Clermont-nal szemben, amely hiábavaló nagy hajrát nyitott.

A Toulon angol világklasszisa, a 2003-ban vb-győztes válogatott kulcsembere, a 34 éves Jonny Wilkinson a francia klubhoz hasonlóan szintén első BL-sikerét aratta, nem is akármilyen teljesítménnyel: 11 pontot tett bele a közösbe.

RÖGBI, BAJNOKOK LIGÁJA (HEINEKEN-KUPA)
DÖNTŐ

Clermont (francia)–Toulon (francia) 15–16 (3–3)

TEGNAP JÁTSZOTTÁK
AMLIN CHALLENGE-KUPA
DÖNTŐ
Leinster (ír)–Stade Francais (francia) 34–13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik