WTCC: rossz hír Michelisznek – a Volvo szerződtette a mumust

T. A. I. SZ.T. A. I. SZ.
Vágólapra másolva!
2017.11.29. 08:42
null
Yvan Muller a tavalyi után Michelisz Norbert idei idényzáróját is szomorúvá tenné (Fotó: AFP)
A Volvo mindent megtesz azért, hogy a WTCC világbajnoki címéhez segítse Thed Björköt: az idényzáró katari futamra szerződtette Yvan Mullert, a túraautó-világbajnokság valaha volt legeredményesebb versenyzőjét.

Björk 6.5 ponttal előzi meg Michelisz Norbertet, akinek nincsenek jó emlékei Mullerről, aki karrierje utolsó versenyén, Katarban tavaly szándékosan elengedte maga mellett Tiago Monteirót, így megfosztva a magyar pilótát a vb 3. helyétől.

Most sokkal nagyobb a tét. A Hondák és a Volvók ugyanannyi (80-80 kilogramm) pluszsúlyt hordoznak majd, úgyhogy ezen nem múlik.

Viszont Muller sohasem rettent vissza a kétes megoldásoktól, több vetélytársával is volt konfliktusa ebből, s a Volvo vezetősége pontosan tudja, mit csinál.

„Azért ülök autóba, hogy Thedet a világbajnoki címhez segítsem. Nehéz lesz, de biztos vagyok benne, hogy mindenünk megvan a cél eléréséhez” – mondta az idén a Volvót eddig a pályán kívül segítő Muller, aki Nestor Girolami helyét veszi át a svéd csapatnál.

A két versenyt péntek este rendezik meg villanyfényben.

„Az utóbbi hónapokban minden hétvégéhez úgy álltam hozzá, hogy nem gondoltam a világbajnoki címre, az esélyeimre, hanem minden egyes viadalt mini-világbajnokságként kezeltem – mondta Michelisz. – A stratégia működött, minden versenyhétvégén a legtöbbet hoztam ki a lehetőségeimből. Háromszor indultam az első, háromszor a második rajtkockából, három futamot nyertem meg, hármon második voltam, ami azért nem rossz. Katar előtt is úgy érzem, ez a taktika lehet a nyerő. Nem szabad úgy elutazni az utolsó futam helyszínére, hogy a világbajnoki cím jár a fejemben, inkább arra kell összpontosítanom, hogy a hétvégéből a lehető legtöbbet hozzam ki. Természetesen jobb lett volna pontelőnnyel érkezni az utolsó hétvégére, de a hat és fél pontot nem mondanám nagy hátránynak. Ez olyan különbség, amelyet önerőből le lehet küzdeni. Elég csak abba belegondolni, hogy két hétvégével ezelőtt 32.5 pont volt a mínuszom, ami mostanra hat és félre csökkent. Ez is azt mutatja, hogy van gyakorlati esélye a világbajnoki címemnek.”

Érdekesség, hogy ha Michelisz Norbert pénteken megszerzi az első két hely valamelyikét a katari futam időmérő edzésén, új rekordot állít fel: korábban senkinek sem sikerült még sorozatban hétszer az első sorból indulnia a túraautó-világbajnokságon. Ennél több is forog kockán, hiszen az időmérésen elért eredményekért is pontot osztanak, amelyekkel lehetne faragni egy kicsit a hátrányból.

A sors furcsasága egyébként, hogy bár az utóbbi napokban mindenki Michelisz (249 pont) és Björk (255.5) izgalmasnak ígérkező vb-csatájáról beszél, matematikailag megszerezheti még a bajnoki címet Mehdi Bennani (216), Nicky Catsburg (211.5), Tom Chilton (210.5) és Esteban Guerrieri (205) is. Mindannyiuknak (beleértve a két éllovast is) ez lenne az első világbajnoki címe.

A PROGRAM
CSÜTÖRTÖK
16.30–17.15:
1. szabadedzés
19.15–20.00: 2. szabadedzés
PÉNTEK
12.30–13.30:
időmérő (Tv: Eurosport2, M4 Sport)
13.40–14.00: csapatidőfutam (MAC3)
19.20: 1. futam (10 kör)
20.35: 2. futam (12 kör)

TÚRAAUTÓ-VB
Az állás 18 futam után:
1. Thed Björk (svéd, Volvo S60) 255.5 pont, 2. Michelisz Norbert (magyar, Honda Civic) 249, 3. Bennani (marokkói, Citroën C-Elysée) 216, ...17. Nagy Dániel (magyar, Honda Civic) 1, 18. Szabó Zsolt Dávid (magyar, Honda Civic) 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik