Salakmotor: füttykoncerttel ért véget a debreceni ünnep

Vágólapra másolva!
2014.06.09. 20:22
Tömött lelátók előtt, izgalmas futamokkal szolgált a salakmotor napra pontosan 29 évvel az utolsó Eb-válogató után Debrecenben. Az utolsó futam előtt még 12 versenyzőnek is esélye volt a továbbjutásra – mégis keserédes lett a nézők szájíze az eredményhirdetésre.

1985. június 9-én rendeztek Magyarországon utoljára Európa-bajnoki válogatót – éppen Debrecenben. Akkor ugyan még kissé más volt a lebonyolítási rend, de a lényege nagyjából hasonló – akkor 8-an, 2014-ben heten jutottak az Eb-döntőbe. Világbajnoki futamgyőztesek (Miedzinski, Jansen), csapatvilágbajnokok (Kolodziej, Dudek) és junior világ-, és európabajnokok álltak rajthoz ma délután a az Euro Challenge versenyen a Gázvezeték utcában közel 7000 ember előtt. Ahogy az ilyenkor szokott lenni, voltak hiányzók is, de a helyettesítő versenyzők kvalitásai sem voltak kisebbek.

A mai verseny előtt a kilátogató közönség nagyobbik fele bizonyos volt abban, hogy lesz magyar továbbjutó – de elég hamar kiderült, hogy ez hiú ábránd, ma Tabaka József nem volt sajnos egy súlycsoportban a későbbi győztesekkel.

Az első futamokon rendre a papírforma érvényesült, de a körbeverések már a második sorozat után is sejtették, hogy nem lesz egyszerű eldönteni, hogy ki utazhat július 6-án a Güstrowban megrendezendő első Eb-futamra. Az esélyesek közül Miedzinski, Kolodziej, Larsen és Davidsson páholyból nézte az utolsó futamokat, ahol őrületes izgalmak után alakult ki az eldöntetlen végeredmény, hiszen a 20 futamot követően az első hat után 4 versenyző is 8 ponttal állt – márpedig közülük csupán egy juthatott tovább.

Éppen ezért – a szabályokkal összhangban – mindent eldöntő futamra került sor Lebedevs /lett/ (piros rajthelyről); Dudek /lengyel/ (fehér); Bogdanovs /lett/ (kék) és Franc /cseh/ (sárga) között. Az előzetes várakozásokkal ellentétben – az előző 20 futamon mindössze kétszer nyert valaki a fehér starthelyről – Patryk Dudek szerezte meg a szétlövésben az első helyet és jutott tovább.

Ezt követte volna a győzelmet eldöntő ütközet – amit a lelkes közönség is már nagyon kíváncsian várt, hiszen a legnagyobb sztárok ki-ki mérkőzését jelentette mindez, de ez elmaradt. A két lengyel salakmotoros úgy döntött, hogy nem állnak ki a négykörös versenyre, így a szabályok értelmében az egymás elleni pontkülönbség döntött. Ezzel Miedzinski vehette az elsőnek járó díjat – a csalódott közönség hangos füttye között. Nagy kár volt azért, hogy ezzel a kényelmes döntéssel elvették a lelkes drukkerek utolsó élményét – akiknek bizony a következő debreceni futamra újabb hónapokat kell várniuk.

VÉGEREDMÉNY
1. Adrian Miedzinski (lengyel) – 12 pont
2. Janus Kolodziej (lengyel) – 12 pont
3. Peter Kildemand (dán) – 10 pont
4. Kenni Larsen (dán) – 9 pont
5. Jonas Davidsson (svéd) – 9 pont
6. Jurica Pavlic (horvát) – 9 pont
7. Patryk Dudek (lengyel) – 8 pont – szétlövésben
8. Andrejs Lebedevs (lett) – 8 pont
9. Maksims Bogdanovs (lett) – 8 pont
10. Josef Franc (cseh) – 8 pont
11. Kasts Puodzuks (lett) – 7 pont
12. Andrij Karpov (ukrán) – 6 pont
13. Michel Jesper Jensen – 6 pont
14. Tabaka József – 3 pont
15. Andres Thomsen (dán) – 3 pont
16. Martin Malek (cseh) – 2 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik