Rali Eb: defektek, kiesések, kőkemény nap, de Turán a 3.!

Vágólapra másolva!
2019.11.09. 20:45
null
Turán Frigyes dobogós helyen áll az összetettben (Fotó: fiaerc.com)
A címvédő Alekszej Lukjanjuk vezet az ERC-sorozat magyar futamán, amelynek végén Európa-bajnokot avatnak. Erre pillanatnyilag Chris Ingram az esélyes, de kellemes meglepetés, hogy Turán Frigyes is dobogós helyen áll.


Jó kis nap volt! Már persze annak, aki szereti az extrém kihívásokat, mert azokból bizony jutott bőven a magyar Európa-bajnoki futam szombati napján. A pályák gyönyörűek voltak (az őszi szőlőtőkék között vezető mádi pályánál festeni is nehéz lett volna szebbet), de csúszósak, és sárosak, úgyhogy örömtáncot járhatott a nap végén az, aki megúszta defekt nélkül. Persze senki sem ígérte, hogy könnyen adják majd az Európa-bajnoki pontokat, illetve a címet.

Az erre a napra előírt hat gyorsasági szakasz alaposan megrostálta a mezőnyt – a magyar szurkolók számára a legfájóbb veszteség talán az volt, hogy az idei és a tavalyi bajnok is idejekorán búcsúzott. Pedig Vincze Ferenc elképesztő tempót diktált, úgy tűnt, nagyobb erőfeszítés nélkül haladt a második (!) helyen, amikor kapott egy defektet (két perc mínusz), majd melegedni kezdett a motorja, úgyhogy ki is kellett állnia.

Hadik András ezzel szemben sajnos leesett az útról a napi utolsó szakaszon, úgyhogy ő is csalódottan fejezte be a napot. Csakúgy, mint ifj. Érdi Tibor, az Eb-mezőny egyik állandó magyar résztvevője, aki megütötte a Skodája elejét és eltört a felfüggesztése.

De hogy jó hírekkel is szolgáljunk: Turán Frigyes a harmadik helyen áll az összetettben!

A meglehetősen sűrű Európa-bajnoki mezőnyben, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem kockáztatott, hanem okosan felépítette az egész napját, és még tetszett is neki, hogy nehéz körülmények között teheti próbára a tudását.

„Jó kis napunk volt, nehéz, de nagyon élvezetes – mondta Turán. – A magyar értékelésben vezetünk, az Európa-bajnokiban harmadikok vagyunk, nem is reménykedtem ilyen helyezésben, úgyhogy szeretném megtartani. S hogy mi lesz ha holnap esik? Feltesszük az esőgumit...”

Az összetettben az Európa-bajnoki címvédő Alekszej Lukjanjuk vezet, ám ez nem teszi különösebben boldoggá, ugyanis csak akkor védhetné meg a címét, ha legalább ketten beférkőznének közé, és az összetettben jelenleg vezető Chris Ingram közé, ám erre pillanatnyilag nincs reális esély, a brit ugyanis fegyelmezett.

„A két defekt ellenére elképesztő nap volt, annak ellenére meglepett, hogy milyen sok néző volt az utak mentén, hogy tudtam, itt tényleg nagyon szeretik a ralit – mondta Chris Ingram. – Nem kockáztatok, nem kell nyernem az Európa-bajnoki címhez...”

Velenczei Ádám sem kockáztat, ennek ellenére az abszolút hatodik helyről várja a folytatást, a magyar értékelésben pedig második, s neki utóbbi a fontosabb.

„Nekünk elsősorban a magyarokra kell figyelni, hiszen lehetünk másodikok a bajnokságban, de negyedikek is. Éjszakára mondják az esőt, ráadásul vasárnap következik a legnehezebb szakasz, a telkibányai, úgyhogy nem engedhetünk ki, fegyelmezettnek kell lenni” – mondta Velenczei.

Herczig Norbert sem kockáztatott, mégis olyasmi történt vele, ami a 23 éves pályafutása során nem: egy nap alatt három defektet kapott, és ami rosszabb: nem tudja az okát. A négyszeres magyar bajnok jó néhány pofont kapott, de mindből felállt.

„Hazai pályán kutya kötelességünk menni előre, és ezt is fogjuk tenni” – ígérte Herczig, aki a hetedik helyről várja a folytatást.

Vasárnap 7 gyorsasági szakasz vár a mezőnyre, s az utolsó végén Európa-bajnokot avatnak.

RALLY HUNGARY, AZ ERC-SOROZAT 8. FUTAMA, NYÍREGYHÁZA
Abszolút sorrend 7 gyorsasági szakasz után:
1. Alekszej Lukjanjuk, Alekszej Arnautov (orosz, Citroën C3 R5) 1:06:39.4, 2. Ingram, Whittock (brit, Škoda Fabia R5) 44.4 másodperc hátrány, 3. Turán, Bagaméri (magyar, Škoda Fabia R5) 1:05.6 perc h., ...6. Velenczei, Zsiros (magyar, Citroën C3 R5) 4:24.6 p h., 7. Herczig, Ferencz (magyar, Volkswagen Polo R5) 4:25.0 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik