TÓTH ANITA 2019.11.09 20:45 Frissítve: 2019.11.09 20:49

Rali Eb: defektek, kiesések, kőkemény nap, de Turán a 3.!

A címvédő Alekszej Lukjanjuk vezet az ERC-sorozat magyar futamán, amelynek végén Európa-bajnokot avatnak. Erre pillanatnyilag Chris Ingram az esélyes, de kellemes meglepetés, hogy Turán Frigyes is dobogós helyen áll.

Turán Frigyes dobogós helyen áll az összetettben (Fotó: fiaerc.com)


Jó kis nap volt! Már persze annak, aki szereti az extrém kihívásokat, mert azokból bizony jutott bőven a magyar Európa-bajnoki futam szombati napján. A pályák gyönyörűek voltak (az őszi szőlőtőkék között vezető mádi pályánál festeni is nehéz lett volna szebbet), de csúszósak, és sárosak, úgyhogy örömtáncot járhatott a nap végén az, aki megúszta defekt nélkül. Persze senki sem ígérte, hogy könnyen adják majd az Európa-bajnoki pontokat, illetve a címet.

Az erre a napra előírt hat gyorsasági szakasz alaposan megrostálta a mezőnyt – a magyar szurkolók számára a legfájóbb veszteség talán az volt, hogy az idei és a tavalyi bajnok is idejekorán búcsúzott. Pedig Vincze Ferenc elképesztő tempót diktált, úgy tűnt, nagyobb erőfeszítés nélkül haladt a második (!) helyen, amikor kapott egy defektet (két perc mínusz), majd melegedni kezdett a motorja, úgyhogy ki is kellett állnia.

Hadik András ezzel szemben sajnos leesett az útról a napi utolsó szakaszon, úgyhogy ő is csalódottan fejezte be a napot. Csakúgy, mint ifj. Érdi Tibor, az Eb-mezőny egyik állandó magyar résztvevője, aki megütötte a Skodája elejét és eltört a felfüggesztése.

De hogy jó hírekkel is szolgáljunk: Turán Frigyes a harmadik helyen áll az összetettben!

A meglehetősen sűrű Európa-bajnoki mezőnyben, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem kockáztatott, hanem okosan felépítette az egész napját, és még tetszett is neki, hogy nehéz körülmények között teheti próbára a tudását.

„Jó kis napunk volt, nehéz, de nagyon élvezetes – mondta Turán. – A magyar értékelésben vezetünk, az Európa-bajnokiban harmadikok vagyunk, nem is reménykedtem ilyen helyezésben, úgyhogy szeretném megtartani. S hogy mi lesz ha holnap esik? Feltesszük az esőgumit...”

Az összetettben az Európa-bajnoki címvédő Alekszej Lukjanjuk vezet, ám ez nem teszi különösebben boldoggá, ugyanis csak akkor védhetné meg a címét, ha legalább ketten beférkőznének közé, és az összetettben jelenleg vezető Chris Ingram közé, ám erre pillanatnyilag nincs reális esély, a brit ugyanis fegyelmezett.

„A két defekt ellenére elképesztő nap volt, annak ellenére meglepett, hogy milyen sok néző volt az utak mentén, hogy tudtam, itt tényleg nagyon szeretik a ralit – mondta Chris Ingram. – Nem kockáztatok, nem kell nyernem az Európa-bajnoki címhez...”

Velenczei Ádám sem kockáztat, ennek ellenére az abszolút hatodik helyről várja a folytatást, a magyar értékelésben pedig második, s neki utóbbi a fontosabb.

„Nekünk elsősorban a magyarokra kell figyelni, hiszen lehetünk másodikok a bajnokságban, de negyedikek is. Éjszakára mondják az esőt, ráadásul vasárnap következik a legnehezebb szakasz, a telkibányai, úgyhogy nem engedhetünk ki, fegyelmezettnek kell lenni” – mondta Velenczei.

Herczig Norbert sem kockáztatott, mégis olyasmi történt vele, ami a 23 éves pályafutása során nem: egy nap alatt három defektet kapott, és ami rosszabb: nem tudja az okát. A négyszeres magyar bajnok jó néhány pofont kapott, de mindből felállt.

„Hazai pályán kutya kötelességünk menni előre, és ezt is fogjuk tenni” – ígérte Herczig, aki a hetedik helyről várja a folytatást.

Vasárnap 7 gyorsasági szakasz vár a mezőnyre, s az utolsó végén Európa-bajnokot avatnak.

RALLY HUNGARY, AZ ERC-SOROZAT 8. FUTAMA, NYÍREGYHÁZA
Abszolút sorrend 7 gyorsasági szakasz után:
1. Alekszej Lukjanjuk, Alekszej Arnautov (orosz, Citroën C3 R5) 1:06:39.4, 2. Ingram, Whittock (brit, Škoda Fabia R5) 44.4 másodperc hátrány, 3. Turán, Bagaméri (magyar, Škoda Fabia R5) 1:05.6 perc h., ...6. Velenczei, Zsiros (magyar, Citroën C3 R5) 4:24.6 p h., 7. Herczig, Ferencz (magyar, Volkswagen Polo R5) 4:25.0 p h.

2019.11.04 09:29:48

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Keszthelyi-Pardi Kata férjével, Keszthelyi Róberttel „tért vissza” a pályára, igaz, egyelőre csak a záró autóba ült be.

2019.10.23 16:06:59

Egyéb autó-motor I. SZ.

November közepén indul az elektronikus autós széria új idénye a legnagyobb német gyártókkal.

2019.08.11 22:25:47

Egyéb autó-motor L. P. I.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.07.09 21:13:28

Egyéb autó-motor T. A.

A Hungaroring Classic különleges autóverseny a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek autócsodáival. (x)

2019.07.07 16:13:46

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Nem csupán a héttagú szakmai zsűri döntése alapján hirdetnek győztest, hanem a közönség szavazatai alapján is. (x)