HIRDETÉS
HIRDETÉS
NAGY NORBERT 2017.07.10 14:13 Frissítve: 2017.07.10 14:29

Motokrossz Eb: magyarok uralták a kiskunlacházi versenyt

Tíz év után látogatott ismét rangos nemzetközi motokrosszverseny hazánkba. Mindhárom Eb-kategóriát magyar motorosok nyerték meg.

HIRDETÉS
A 14 éves Kovács Ádám Zsolt hibátlan volt a 85 köbcentis kategóriában

 

1991 és 1996 között (Cserénfa), valamint 2006-ban (Nyáregyháza) összesen nyolc motokrossz-világbajnoki fordulót rendezett Magyarország. Az Európa-bajnokság is megfordult nálunk a 90-es évek végén, 2000-es évek elején Piliscséven és Nyáregyházán, de az elmúlt 10 évben elkerülték hazánkat a nemzetközi motokrosszversenyek. Eddig tartott a várakozás, Kiskunlacháza bevállalt egy újabb Európa-bajnoki futamot.

Open: Szvoboda tarolt

Az Eb legrangosabb kategóriája a motorteljesítmény-megkötés nélküli Open (nyílt) géposztály. Itt 16 éves kor felet indulhatnak a versenyzők bármilyen hengerűrtartalmú motorral. A kiskunlacházi viadal volt a 8 fordulós Európa-bajnokság befejező állomása.

Magyar versenyzők a korábbi hét fordulóban nem vettek részt, viszont idehaza megmutatták, hogy van helyük Európa elitjében. A hazai bajnokcsapat, a HTS Team két kiváló versenyzője uralta a királykategóriát. Szvoboda Bence a kvalifikációs futamot és mindkét fő futamot is magabiztos előnnyel nyerte meg Hugyecz Erik előtt. A dobogó harmadik fokára a cseh színeket képviselő Jonas Nedved állhatott fel.

85 köbcenti: Kovács hibátlan volt

A 14 éves Kovács Ádám Zsolt a kiskunlacházi pálya mellett él pár kilométerre, így nem volt kérdés, hogy mindenki rá volt a leginkább kíváncsi a hétvégén. Kovácsnak nagy jövőt jósolnak. Talmácsi Gábor után az első olyan motorversenyző, aki gyári szerződéssel büszkélkedhet. A Yamaha látta meg a fantáziát a tavaly korosztályos szuperkrossz Európa-bajnokságot nyerő ifjúban.

Kovács klasszisához mérten motorozott Kiskunlacházán. Minden edzést és futamot megnyert – volt, amelyiket a mezőny végéről felzárkózva, volt, amelyiket rajt-cél győzelemmel. Ebben a kategóriában is kettős magyar győzelem született, Técsi László Márk lett a második a 12-14 évesek kiírt 85 köbcentis kategóriában. A bronzéremnek a görög Antonisz Szagmalisz örülhetett.

65 köbcenti: Zanócz sem kegyelmezett

A motokrossz Európa-bajnokságon ők a legkisebbek, 9-11 éves korig indulhatnak itt a versenyzők. Ennek a kategóriának a kiemelkedő magyar tehetsége Zanócz Noel. Zanócz sem bízott semmit a véletlenre, minden penzumot megnyert, így a nap végén az ő tiszteletére is eljátszották a Himnuszt. Ebben a kategóriában még nagyobb volt a hazai fölény. Zanócz mellett Nikolics Boldizsár és Béres Szabolcs ünnepelhetett a dobogón.

Az Open kategória idei kontinenstornája befejeződött, az ukrán Vladimir Taraszov lett az Európa-bajnok, a kicsiknek viszont ez a hétvége csak a hatfordulós selejtezősorozatuk utolsó állomását jelentette. A 65 és a 85 köbcentisek két hét múlva a csehországi Loketben vívhatnak meg az Európa-bajnoki címért az Eb-döntőn, amelyen a kontinens legjobb 40 versenyzője szerzett jogot az indulásra, köztük öt magyarral. 65 köbcentiben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, 85 köbcentiben Técsi László Márk, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbert kvalifikált a fináléra.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.24 16:46:37

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Nissan bevezette a Technológia Bajnokai limitált kiadást a kategóriateremtő Nissan Qashqai crossoverből. (x)

2018.09.21 17:29:12

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Muszáj leszögezni, hogy valószínűleg nem ez volt a sporttörténelem legnagyobb szabálytalansága.

2018.09.03 21:59:44

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

ALAPVONAL. Milyen lenne az ideális női F1-es pilóta? Legyen gyors, elszánt, kőkemény küzdő, utáljon veszíteni, tudjon nyilatkozni, és ami a férfiak esetében nem szempont: ne nézzen ki úgy, mint a Notre Dame-i toronyőr, de az sem baj, ha inkább Claudia Schifferre vagy Naomi Campbellre hasonlít.

2018.08.28 18:24:27

Egyéb autó-motor CSERHÁTI ZOLTÁN (ISCHGL)

Fura „rovar” az osztrák szerpentineken – megnézhettük, mit tud a motor, amiről a legtöbbet beszélnek 2018-ban.

2018.08.10 09:04:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Győzelem! Mi más?! Ez a Minivel száguldó Nani Roma célja a veszprémi tereprali világkupán.

HIRDETÉS
HIRDETÉS