HIRDETÉS
NAGY NORBERT 2016.09.30 19:50 Frissítve: 2016.09.30 20:05

Motokrossz: balszerencse, a 27. helyen zártuk a csapat-vb-t

Magyarország motokrossz-válogatottja is ott volt a 70. csapat-világbajnokságon, az olaszországi Maggiorában. A jubileumi megmérettetés számos szerencsés és balszerencsés fordulatot tartogatott minden résztvevőnek. A Hugyecz Erik (24), Szvoboda Bence (24), Szőke Márk (21) összeállítású magyar triónak inkább az utóbbiból jutott  több osztályrészül. Franciaország győzött, a magyarok a 27. helyen végeztek a 38 résztvevő ország között.

Elrajtol a mezőny (Fotók: Varga Zoltán)

 

A magyar krosszválogatott számára a legjobb húszba kerülés volt a reális cél a kiutazás előtt. Ehhez a célhoz egyenes ágon három selejtezőfutam vezetett, de egy remény futam (C-döntő) és egy középdöntő (B-döntő) is a nemzeti csapatok rendelkezésére állt, ha az egyenes ágon továbbjutó 19 nemzetből kiszorultak volna.

A magyar csapatra a rajthelysorsoláson rámosolygott a szerencse, a selejtező futamokra való rajtfelálláshoz a harmadik helyezést húzták. A végső győzelemre esélyes országok harmincon túli rajtpozíciót kaptak. Sajnos, ezzel ki is merült nemzeti csapatunk mázlifaktora, pedig Hugyecz Erik 18., és Szvoboda Bence 14. helyezése a szabadedzésen bizakodásra adott okot. Egy hasonló produkcióval egyenes ágon meg lehetett volna a továbbjutás.

Az MXGP kategóriának kiírt selejtező futam első körében megpecsételődött a magyar válogatott sorsa. Hugyecz Erik előkelő pozícióban motorozva, egy beláthatatlan kanyarban belerongyolt az előtte eleső német Max Naglba. Mindkét versenyző feladni kényszerült a futamot, Naglt mentőhelikopterrel kórházba szállították. Hugyecz kisebb zúzódásokkal megúszta a kalandot, de az egyenes továbbjutás távol került a csapattól.

Az MX2-esek versenyében Szvoboda Bence képviselte az országot. Az idei év magyar bajnoka nem motorozott százszázalékos formában térd- és derékproblémái miatt. Egy rossz rajtot követően kétszer is bukott, így a selejtező futamát a 26. pozícióban fejezte be. Ezzel az eredménnyel végleg elszálltak a magyarok reményei az egyenes ágon való továbbjutásra, de a csapat harmadik emberének a középdöntőbe kerülésért is keményen meg kellett harcolnia.

Hugyecz Erik feladni kényszerült a futamát

Az Open kategória selejtező futamában a csapat legfiatalabb tagján, Szőke Márkon volt a középdöntőbe kerülés terhe. A 21 éves soroksári versenyző mindent megtett,  amit tudott, de a 28. helyezésével a magyar válogatott a reményfutamba szorult. Innen csak egy nemzet juthatott fel a középdöntőbe.

Kevés ideje volt a fiúknak a regenerálódásra, az utolsó selejtező futam leintését követően félórával ellőtték a reményfutamot, ahol a nemzetek mindhárom versenyzője egyszerre volt fönt a pályán. Hugyecz Erik rajt-cél győzelmet aratott, Szvoboda Bence a harmadik pozícióban fejezte be ezt a mentet, Szőke Márk pedig az ötödik helyen zárt, így magabiztosan került Magyarország a középdöntőbe.

Számos, papíron a mieinknél jobb nemzet indult a középdöntőben. A legnagyobb szenzáció a 2012-es világbajnok alakulat, a németek B-fináléban való „lecsúszása” volt, de Portugália, Lengyelország, Szlovénia,  Írország, és Finnország is az indulók között kapott helyet. Ebből a futamból szintén csak egy nemzet kvalifikálhatott a döntő futamokra.

A magyaroknak a B-döntő sem hozott szerencsét. Utolsó nemzetként választhattunk rajtpozíciót, ez pedig nem jó előjel a motokrosszban. Mindhárom motorosunk bukott a rajtnál, ezek után pedig már csak a minél jobb helyezés elérése maradt a reálisan elérhető cél, a továbbjutásra esélytelen volt a válogatott.

A népes mezőnyben nagy volt a küzdelem

A magyarok az utolsó méterekig küzdöttek, végül a két legjobb eredményünk alapján a nyolcadik helyen fejeztük be a középdöntőt, ami összesítésben a 27. helyezést jelentette a válogatottnak. Mögöttünk végeztek a többi között a szlovákok, a finnek, a lengyelek, a horvátok, az ukránok. A kelet-európai régióból csak a csehek és a szlovénak szerepeltek jobban nálunk.

MOTOKROSSZ, CSAPAT-VB
  1. Franciaország 29 pont
  2. Hollandia 30 pont
  3. Egyesült Államok 33 pont
  4. Belgium 36 pont
  5. Olaszország 44 pont
  6. Svájc 44 pont
  7. Nagy-Britannia 73 pont
  8. Ausztrália 76 pont
  9. Észtország 93 pont
10. Kanada 95 pont
...27. Magyarország

2019.03.08 13:07:25

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Adatbankunkban nyomon követhetik az idény közben a sorozat eredményeit.

2019.02.16 23:07:10

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

„Számomra egy szép kihívás bebizonyítani, hogy ebben a korban is lehet valaki versenyképes.”

2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).