MotoGP: sérülten azért nem egyszerű, de összeszorítják a fogukat

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.07.25. 09:51
null
Álex Rins fájdalmai sokkal nagyobbak voltak, mint amire számított (Fotó: motogp.com)
Egymás után másodszor ugyanazon a pályán, de már Andalúz Nagydíj néven, a sporttörténet során először, de biztosan nem utoljára a koronavírusnak köszönhetően... Nagy csodákat nem hozott az első edzésnap a királykategóriában, de egy-két tanulságot igen. Motorozni lehet műtétet és nagy sérülést követően néhány nappal, de gyorsan menni, azt már nem annyira.

 

Hamarosan kiderül, hogy Marc Márquez mire lesz képes a motoron négy nappal felkarműtétje után, de mint tudjuk, nem ő az egyedüli, aki komoly sérülés után ül motorra. Álex Rins és Cal Crutchlow már pénteken átesett ezen a tűzkeresztségen, és nem túl sok örömüket lelték benne egyelőre.

„A mai jó, de nehéz nap volt. Egy fájdalmas nap… A motoron sokkal nagyobb fájdalmaim voltak. Reggel még azt gondoltam, hogy fájni fog, de ettől függetlenül tudok majd motorozni. Az edzés után láttam, hogy ez lehetetlen volt és sokkal jobban fájt, mint amire számítottam. Tovább kell küzdenünk. Az FP2 alatt kipróbáltam némi fájdalomcsillapítót. Jobb volt, de még nem elég. A pozitív része, hogy az edzések után a vállam nincs nagyon begyulladva. Fáj, de nem kockáztatom az ínak állapotát. Meglátjuk, mit hoz a holnap, mert jobban kell, hogy érezzem magam a motoron. Ha akár egy olyan pillanatot is látok, amikor nincs elég erőm, akkor kiszállok, mert túl kockázatos lenne nekem és a többi versenyzőnek is. A cél a pontszerzés, meglátjuk…” – mondta a múlt szombati időmérőn bukó Álex Rins, akinek felkarcsontjának tetején van törés és a vállat tartó ínak sérültek, miután a válla is kiugrott.

„Nehéz nap volt a mai. Jó volt újra pályára lépni, nem volt olyan rossz érzés. Megmutattam, hogy lehetséges motorozni ezen a hétvégén, még ha kicsit furcsa is volt. Nincs túl nagy fájdalom a csuklómban, amikor mégis, akkor próbálok túllépni rajta. A kondícióm a motoron nem szuper a múlt heti esés után, de tovább dolgozunk azon, hogy konfortosabban érezzem magam. Jegeljük a kezem, hogy lemenjen a gyulladás. Összeszorítom a fogam és megpróbálom a lehető legjobbat kihozni magamból – nyilatkozta csapatán keresztül Cal Crutchlow, aki Rinsszel ellentétben nem nyilatkozott pénteken a sajtónak, inkább a Mobilklinikán töltötte a délután egy részét.

Ami a többieket illeti: köszönhetően annak, hogy sok információja van mindenkinek a múlt hétről, érdekes volt a pénteki edzésnap, nem sok köze volt az eddig megszokottakhoz.

Sokan versenyszimulációként fogták fel a délutáni edzést, Pol Espargaró például 17 kört teljesített ugyanazon a puha hátsó gumin és élete eddigi legjobb napjaként értékelte a péntekit, soha nem érezte még ilyen jól magát a KTM-en. Csapattársára, Brad Binderre is érdemes lesz ma és holnap is odafigyelni, a dél-afrikai újoncnak már múlt vasárnap is őrületes tempója volt, de sajnos hibázott a futam elején. A KTM kapcsán Miguel Oliveira csak annyit mondott: ez nem egy továbbfejlesztett motor a tavalyihoz képest, ez teljesen új motor.

Fabio Quartararo egyelőre kívül van a Q2-t érő top10-en, de ijedtségre semmi ok, a francia és csapata tesztnapot csinált a tegnapból, és főként az elektronikát tesztelte. A mai nap már a versenyről szól.

Érdekes gumiválasztásokat láthattunk a mezőny többségétől, elöl sokan kipróbálták a közepes keveréket és hátul is láthattuk mind a három keveréket. Sokak szerint ez csak a gumispórolásról szól, de a két „öreg”, Andrea Dovizioso és Valentino Rossi nem zárta ki, hogy láthatunk majd meglepetéseket gumiválasztás tekintetében a vasárnapi futamon.

A péntek délutáni edzés legjobbja, Nakagami Takaaki azt is elmondta, hogy kedd este volt egy nagyobb eső, talán amiatt is nagyon más a pálya tapadása, mint a múlt héten volt. Az első edzésnapból tehát sok mindent nem lehet kiolvasni a futamra nézve, de ma délután már okosabbak lehetünk.

Az is kiderül majd, hogy Marc Márquez visszatérése hogyan sikerül. A spanyol azt nyilatkozta, hogy ez csak egy próba, s az FP3 után eldöntik a csapattal, hogy hogyan tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik