MotoGP: Márquez bukás ellenére is első, Rossi ismét nagyot mentett

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.05.18. 15:48
null
Marc Márquez megszerezte a pole pozíciót a Francia Nagydíjon is (Fotó: AFP)
Ahogy az már sokszor előfordult, az időjárás ismét felborzolta a kedélyeket a gyorsaságimotoros-világbajnokság ötödik hétvégéjének, a Francia Nagydíjnak a szombatján. Ez szinte mindenkit megzavart, de a végeredmény mégsem annyira lett meglepő.

 

Valentino Rossi hatalmas kockázatot vállalt a Q1 elején, amikor egyedüliként slick gumival ment ki a felemás pályán. Jó néhány kör kellett neki, hogy megfelelő hőmérsékletet tudjon generálni az abroncsokon, de végül bejött neki a taktika, így megnyerte a Q1-et és Franco Morbidellivel karöltve ő jutott tovább a fő időmérőbe.

Az eső közben ismét rákezdett, a többség vizes gumival kezdett körözni, kivéve Rossit, Maverick Vinalest és Fabio Quartararót. Másodjára már nem jött be a trükk az olasz bajnoknak, sem márkatársainak, hiszen a pálya már nedvesebb volt, mint tíz perccel korábban.

Marc Márquez gyorsan megfutotta a leggyorsabb kört a második körében, majd amikor tovább javított volna, elvesztette a motor elejét a 6-os kanyarban és bukott. Szerencsére (és mert közben folyamatosan lassult, miközben próbálta visszahozni a motort a tőle megszokott módon) a kicsúszásnak nem lett komolyabb következménye, így a spanyol úgy folytatta az időmérőt, hogy ki sem jött a bokszba.

Az eső közben kitartóan esett, hol jobban, hol kevésbé, így senki sem veszélyeztette már az addig megfutott legjobb időket.

„A mai a nehéz napok egyike volt a körülmények miatt – kezdte Márquez. – Próbáltunk koncentráltak maradni, tudtuk, hogy az első körben kell gyorsnak lenni, mert akkor még kevésbé vizes a pálya. Volt egy kisebb esésem, ami után továbbmentem, hogy minél több adatot gyűjtsek vasárnapra. Örülök az eredménynek. Van még egy-két dolog, amit holnapra fixálni kell, és meglátjuk, hogy milyen lesz az idő, de remélem, jó versenyünk lesz.”

Márqueznek nem ez volt az első esése a szombati napon, a negyedik szabadedzés elején ő is slick gumival próbálkozott, ám hamar esés lett a vége. A regnáló bajnok mellől két Ducati indulhat holnap Danilo Petruccival és Jack Millerrel a nyeregben.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok, nehéz volt az időmérő, hiszen a pálya nem volt igazán vizes, de száraz sem. A csapat nagyon jó stratégiát választott. Nagyon hiányzott, hogy az első sorból rajtoljak és szerintem holnap jó versenyt futhatunk” – nyilatkozta Petrucci, aki tavaly másodikként zárt Márquez mögött.

Talán annyira nem meglepő módon Miller ért oda az első sor harmadik helyére a felemás viszonyok között. Az ausztrál azonban gyalog érkezett a parc fermébe, hiszen a gyors köre után ő is bukott.

A nap mentését Rossitól láthattuk, de nem abban az értelemben, ahogy Márqueztől megszoktuk, azaz nem egy esést úszott meg a Doktor, hanem egy újabb top 10-en kívüli rajtpozíciót, aminek nehézségeit az utóbbi öt futamból háromszor is megtapasztalhatta.

Rossi végül Andrea Dovizioso mögött az ötödik helyen zárt. A nagy vesztesek táborát ezúttal Maverick Vinales és Álex Rins alkotják. Előbbi hiába volt a legjobb négy között eddig minden edzésen a hétvégén (ha esett, ha nem), a kvalifikációt nagyon nem tudta összerakni, így csak a 11. helyről startolhat holnap.

Nála csalódottabb már csak a világbajnoki összetettben második helyen álló Rins lehet, akinek nemhogy nem sikerült átverekednie magát a Q1-en, ott is csak a 9. helyen zárt, ami azt jelenti, hogy a mezőny végéről, a 19. pozícióból kell holnap valami csodát bemutatnia.

MOTOGP
FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 1:40.952
2. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) + 0.360 másodperc hátrány
3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) + 0.414 mp h

Moto2: séta a parc fermébe

A Moto2-esek életét sem könnyítette meg az eső, volt, aki már a kimenet után rögtön, voltak, akik az utolsó percekben potyogtak el. Így történhetett meg, hogy csak a harmadik rajthelyet megszerző Álex Márquez érkezett motorral a parc fermébe a leintés után, a poleman és a második helyezett, azaz Jorge Navarro és Thomas Lüthi is gyalog érkezett be, miután az edzés végéhez közeledve buktak (további érdekesség, hogy mindketten a Q1-ből jutottak be az „igazi” időmérőbe).

Ahogy a negyedik helyet megszerző Mattia Pasini is, akinek igen mozgalmasan alakul a szezonja ahhoz képest, hogy szerződés nélkül maradt az idei évre. Austinban a sérült Augusto Fernandez helyén ment és 4. lett, Jerezben Jake Dixon sérülése miatt ugrott be, most LeMans-ban pedig a szintén sérült Khairul Idham Pawit helyettesíti ismét egy Kalex nyergében a KTM-es kitérő után.

A spanyol zsinórban másodszorra indulhat majd az élről, bízva abban, hogy végre megszerzi majd első Moto2-es futamgyőzelmét. A bajnokságot vezető Lorenzo Baldassarri a hetedik helyről várja a holnapi futamot és hogy megszerezze karrierje első világbajnoki pontjait a Le Mans-i pályán!

MOTO2
FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Jorge Navarro (spanyol, Speed Up) 1:49.055
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) + 0.078 másodperc hátrány
3. Álex Márquez, spanyol Kalex) + 0.530 mp h

Moto3: „kiesés” széléről a pole-ban

A legkisebbek időmérőjére épp felszáradt a pálya, így legalább nekik volt egy „könnyebb” menetük a szombati napon. A pole pozíciót a Q1-ből továbbjutó John McPhee szerezte meg Tony Arbolino és a második szabadedzést megnyerő Ogura Ai előtt. Csodálatos ebben a kategóriában, hogy hétvégéről hétvégére újabb és újabb neveket kell megtanulhatunk, amikor az aktuális legjobbakról beszélünk.

A világbajokság jelenlegi harmadik helyezettje, Jaume Masia azonban ma nem volt a legjobbak között, nagyon nem. Az argentin futam győztese tegnap ismét hatalmasat bukott, de végül kisebb sérülésekkel megúszta a dolgot, és zöld utat kapott mára az orvosoktól. A reggeli harmadik szabadedzésen hiába lett harmadik, ez nem volt elég ahhoz, hogy egyeneságon bejusson a Q2-be, ami később a Q1 alatt sem sikerült neki, így csak a 23. rajtkockából rajtolhat holnap.

MOTO3
FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. John McPhee (brit, Honda) 1:42.277
2. Tony Arbolino (olasz, Honda) + 0.190 mp h
3. Ogura Ai (japán, Honda) + 0.238 mp h

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik