Moto3: Joan Mir egy lépésre a világbajnoki címtől

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.09.24. 13:13
A Moto3-as világbajnokság 14. futamán immár a nyolcadik győzelmét aratta a spanyol Joan Mir, akinek előnye négy versennyel a szezon zárása előtt 80 pontra nőtt.

Az aragóniai pályán nem szokatlan a reggeli köd, sőt az is sokszor előfordult már az évek során, hogy emiatt csúszott a reggeli program. A most vasárnapi köd azonban a szokásosnál is makacsabbnak mutatkozott, közel másfél órás csúszást okozva a reggeli bemelegítő edzéseknél.

Ekkora csúszást már nem tudtak a szervezők kezelni anélkül, hogy a Moto3-asok versenytávját ne csökkentsék a kétharmadára, azaz 20 körről 13 körösre.

Az így kialakult sprintversenyen a gumikkal és az energiákkal sem kellett tartalékolniuk a pilótáknak. A futam első felében a pole-ból induló Jorge Martín, Enea Bastianini és Arón Canet váltogatták egymást az első helyen, miközben szinte az egész mezőny szorosan vonatként haladt mögöttük.

Joan Mir a hetedik körben állt először az élre, és próbált is elszökni, de nem sikerült. A szoros menetben az ember egy pillanat alatt akár négy helyet is veszíthetett, volt, hogy Mir is visszaesett ötödiknek.

Az utolsó kör első féktávján azonban ismét az élre állt, és utána már nem is adta ki a kezéből a vezetést. A hátsó egyenesben hatalmas legyezgetésbe kezdett, ahogy mögötte Fabio Di Giannantonio és Bastianini is.

A spanyol végül megnyerte az Aragóniai Nagydíjat és ezzel 80 pontra növelte az előnyét az összetettben négy futammal a bajnokság vége előtt. Azaz 100 pont szerezhető még, de Mir már a következő, japán viadalon világbajnok lehet.

Idei nyolcadik győzelme rekord, soha senki nem nyert még ennyiszer a Moto3-as kategóriában. A 125 köbcentiméteres géposztályt is belevéve az abszolút kiskategóriás csúcsot Valentino Rossi tartja 11 diadallal, ami szintén megdönthető még.

Persze sokan szeretnék ezt megakadályozni, leginkább talán Jorge Martín, aki az idei hetedik pole-ját sem tudta győzelemre váltani, vagyis az első világbajnoki futamnyerés még mindig nem akar összejönni neki. Di Giannantonio szintén nem húzhatta még le ezt a tételt a bakancslistájáról.

„Hazai pályán győzni mindig nagyon-nagyon különleges. Az utolsó körben nyomtam, amennyire tudtam. Igen, az utolsó hátsó egyenesben mindent megtettem, hogy ne tudjanak a szélárnyékomba kerülni a többiek és így megelőzni engem, ám nem hiszen, hogy bármi veszélyeset műveltem volna. Egy körrel korábban Fabio is ugyanezt csinálta" – reagált a győztes a futam után őt ért kritikára.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, ARAGÓNIAI NAGYDÍJ
MOTO3 (13 kör, 66.001 km)

1. Joan Mir (spanyol, Honda) 25:57.607
2. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) 0.043 mp h.
3. Enea Bastianini (olasz, Honda) 0.051 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Joan Mir 271 pont, 2. Romano Fenati (olasz, Honda) 191, 3. Arón Canet (spanyol, Honda) 173

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik