F3: elvették Colombo győzelmét; Tóth 27. az első hungaroringi versenyen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.07.31. 11:27
Ayumu Iwasa aratott győzelmet a Formula–3 magyarországi versenyhétvégéjének első versenyén, miután Lorenzo Colombót utólag megbüntették, aminek értelmében a hetedik helyre esett hátra. A második pozícióba Olli Caldwell, míg a harmadikba Logan Sargeant léphetett előre. Tóth László a 27. helyen látta meg a kockás zászlót.

Jonny Edgar szerezte meg a tizenkettedik helyet a pénteki időmérőn, aminek értelmében ő vághatott neki az élről a fordított rajtrácsos versenynek. Mellőle Lorenzo Colombo rugaszkodhatott el, míg a második rajtsorból Ayumu Iwasa és Olli Caldwell indulhatott. A pole pozíciót szerző Arthur Leclerc eközben a rajtbüntetését követően a tizenkettedik helyett a tizenötödik pozíciót foglalhatta el, míg a magyar induló, Tóth László a 29. rajtkockából kezdte meg a futamot.Jonny Edgar szerezte meg a tizenkettedik helyet a pénteki időmérőn, aminek értelmében ő vághatott neki az élről a fordított rajtrácsos versenynek. Mellőle Lorenzo Colombo rugaszkodhatott el, míg a második rajtsorból Ayumu Iwasa és Olli Caldwell indulhatott. A pole pozíciót szerző Arthur Leclerc eközben a rajtbüntetését követően a tizenkettedik helyett a tizenötödik pozíciót foglalhatta el, míg a magyar induló, Tóth László a 29. rajtkockából kezdte meg a futamot.

Edgar jól kapta el a rajtot, ám az 1-es kanyarba menet kissé elfékezte, így a következő kanyarokban keményen kellett védekeznie az őt keményen támadó Colombo ellen. Az első kettős küzdelmeit Iwasa és Caldwell közelről szemlélhette, azonban végül nem történt pozíciócsere a top 4-ben, nem úgy, mint a mezőny végén, ahol Tóth veszített egy helyet.

Az első négyes a folytatásban is nagyon közel tudott maradni egymáshoz, a dráma aztán a 8. körben következett be: Colombo kívülről ment el Edgar mellett az 1-es kanyarban, amit követően a brit autója lelassult, és rengeteg pozíciót vesztett. Edgar nem is tudta folytatni a versenyt, kénytelen volt lehúzódni a pálya szélére, aminek következményeként rövid ideig sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben.

 

Colombo eközben lélegzetvételnyi időhöz jutott, s sikerült egy szekundumra növelnie az előnyét a második helyre előrelépő Iwasa, illetve az immár harmadikként futó Caldwell előtt. Őket Logan Sargeant követte, míg Tóth a 29. helyre ugrott fel.

Noha Sargeant próbálta támadni Caldwellt, előzés nem történt, és beállt a különbség az első négyes között, ami nem is változott egészen addig, amíg Frederik Vesti alatt meg nem adta magát a kocsi. Ezt követően ugyanis pályára küldték a biztonsági autót, amely teljesen összerázta a mezőnyt hat körrel a vége előtt.

Colombo jól kapta el az újraindítást, és az első négyesben nem is változott a sorrend, hátrébb ugyanakkor az összetettet vezető Dennis Hauger újabb parádés manővereket mutatott be, és a hatodik pozícióba zárkózott fel Clément Novalak mögé.

Noha az élen már nem változott a helyzet, és Colombo az F3-as pályafutása során először szelte át elsőként a célvonalat, a sportfelügyelők jelezték, hogy a leintést követően vizsgálni fogják, mert a gyanú szerint nem tartotta tiszteletben a biztonsági autós procedúrát. A dobogóra Iwasa és Caldwell állhatott még fel, míg az első ötöst Sargeant és Novalak egészítette ki.

 

Tóth a 27. helyen futott be azt követően, hogy a verseny végén Ido Cohen kénytelen volt félrehúzódni a Jak Crawforddal történt ütközés okán.

Folytatás 17 óra 55 perckor a második versennyel.

 

FRISSÍTÉS: Colombót utólag 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, miután több mint tíz autónyi távolsággal szakadrt le a biztonsági autóról. A versenyző a szenkció értelmében a hetedik helyre szorult vissza, míg a győzelmet Isawa örökölte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik