H. L. 2019.10.04 09:40 Frissítve: 2019.10.04 10:21

F2: sikeres műtéten esett át a Spában karambolozó Correa

A Formula–2-es versenyző, Juan Manuel Correa 17 órás sikeres műtéten esett át, és először beszélt az augusztus végi spái versenyen történt balesetet követően, amelyben Anthoine Hubert az életét vesztette.

 

Az ecuadori születésű, amerikai F2-es versenyző, Juan Manuel Correa az augusztus utolsó napján rendezett szombati versenyen szenvedett gerinc- és lábsérüléseket a második körben történt borzalmas balesetben, amelyben Anthoine Hubert életét vesztette.

Correa állapotát azonban stabilizálni tudták, és a tragédia másnapján egy négyórás műtéten esett át Belgiumban, majd ezt követően Nagy-Britanniába szállították, ahol egy speciális orvosi csapat vette kezelésbe. Utóbbi helyszínen azonban akut légúti distressz szindrómát állapítottak meg nála, amiért több mint két hétig mesterséges kómában tartották.

Az ébresztést követően a versenyző állapota gyorsan javult, és tüdeje is eléggé erőssé vált, így immár egy másik londoni klinikán múlt vasárnapra tűzték ki az operációt, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy elkerülhessék jobb alsó lábszárának részleges amputációját. Correa ugyanis a hosszú műtét mellett döntött, ami összesen 17 órán át tartott, és a család közleménye szerint sikerrel járt.

„A műtétet követő napok feszülten teltek, hiszen bár a műtőben sikert értek el, a következő 48–72 óra kritikus volt az eljárás végkimenetelét tekintve. Most, csütörtökön, több mint 72 órával a bevatkozás után az orvosok magabiztosak afelől, hogy a műtét sikeres volt, ám továbbra is alapos megfigyelés alatt tartják. Az eljárás során több csontot kellett eltávolítaniuk, mint előzetesen hitték, és érproblémákat is meg kellett oldaniuk, de a műtét fő célját teljesítették" – áll a család közleményében, amiből az is kiderül, az ecuadori születésű amerikai pilóta  egyelőre a londoni klinikán marad, ahol két héten belül újabb, de kevésbé összetett műtétet hajtanak végre rajta.

Az orvosok arra számítanak, Correa hat héten belül elhagyhatja a klinikát, és megkezdheti a hosszúnak ígérkező rehabilitációt. „Az elkövetkező év teljes fizikai terápiáról, rehabilitációs és korrekciós műtétekről fog szólni, melyek célja, hogy újra teljesen használni tudja a jobb lábfejét és bokáját."

A kiadott közleményben maga Correa is nyilatkozott, méghozzá a spái balesetet követően először.

„Az elmúlt hetek rendkívül kemények voltak, nehezebbek, mint bármi, amivel eddig szembesültem fizikálisan és mentálisan is. Tisztában vagyok vele, hogy a jövőm a lábaim, de főleg a jobb lábam gyógyulása szempontjából bizonytalan, s hogy a fizikai rehabilitációm nagyon hosszú és komplikált lesz. Még mindig próbálom feldolgozni mindazt, ami történt és történik."

„Köszöntet szeretnék mondani mindenkinek, aki bármilyen módon támogatott engem. Megérintett, hogy ilyen sok gondoskodó és szeretetteljes üzenetet kaptam. Szívből köszönöm mindenkinek, és tudom, a ti biztatásotok és pozitív energiátok sokat számított" – tette hozzá a versenyző.

2020.05.20 09:23:18

Egyéb autó-motor K. J.

Id. Reisz János, a motoros legenda még 85 évesen is 200 kilométer per órás sebességgel száguldott.

2020.03.16 21:54:16

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Hyundaijal hosszabbító magyar versenyző egyelőre nem tudja, mikor kezdődhet el az idei WTCR-sorozat.

2020.03.08 21:58:19

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT (Katar)

Albert Arenas tökéletes utolsó köre a Moto3-ban, könnyes pillanatok a Moto2-ben.

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.

2019.12.23 13:21:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

NS-KARÁCSONY. Az első, ahol felvetődik a kérdés: vajon ha eljön az ideje, engedjék motorra ülni a gyereket?