Vívás: ezüstérmes a férfi kardcsapat a tbiliszi vk-n, és biztos kvótás

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 15:44
Szilágyi Áronék másodikok lettek (Fotó: Földi Imre, archív)
Egyetlen tussal kapott ki Dél-Koreától a magyar férfi kardcsapat a tbiliszi világkupa-viadalon a döntőben, így ezüstérmet szerzett – s immár a párizsi kvótája is biztos.

Maga Szilágyi Áron hangsúlyozta a szombati egyéni viadal legvégén – aranyéremmel a nyakában –, hogy az, hogy az egyéni verseny neki sikerült a legjobban, társainak kevésbé, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők elfelejtettek vívni. 

Ezt persze nem is gondolta senki sem, csak hát ott az emberben a kérdés, vajon meddig hordozza egy-egy sportoló magában a kudarcot. 

Nos, Gémesi Csanád és Szatmári András vasárnap reggelre biztosan elfelejtette rossz érzéseit, a tbiliszi világkupa-viadal csapatversenyén legalábbis semmi sem látszott meg ebből. 

Előbb a törökökön, majd az egyiptomiakon ugrottak át a mieink, így rögtön a négy között találták magukat, s jöhettek az elmúlt időszakban egyre acélosabbá váló amerikaiak. 

Hogy egyre jobbak, azt persze mutatja az is, hogy elődöntőt vívhatnak, de hogy a mieinknél nem azt, azt meg a végeredmény: a Szilágyi-Szatmári-Gémesi trió 45:31-re lelépte Dershwitzéket. 

Már a négy közé jutással biztossá vált, hogy férfi kardcsapatunk Tokió után Párizsban is ott lesz – a kvalifikációs rangsort eddig is a mieink vezették, a tbiliszi eredmény azonban matematikailag is egyértelműsítette a kijutást. 

A fináléban Dél-Korea, mégis egy majdhogynem ismeretlen csapat várt Szilágyiékra, merthogy az ázsiai gárdában csak Ku Bon Gil volt ott a „régi ismerősök” közül, ennek ellenére nagyszerűen vívott az ellenfél, sőt, egyre nagyobb előnyt gyűjtött össze. Gémesi Csanád utolsó színre lépésekor megállította a dél-koreaiak menetelését egy 15:4-es asszóval, fordított is, Szatmári tovább növelte az előnyt, s 44:42-nél azt hittük, Szilágyi befejezi az asszót. 

Az ellenfél fejezte be – a mieink ezüstérmet hozhatnak haza Tbilisziből. 

VILÁGKUPAVERSENY, TBILISZI 
Kard. Férfiak. Csapat. Nyolcaddöntő: Magyarország–Törökország 45:38 (Gémesi Cs. +3, Szatmári +3, Szilágyi +1). Negyeddöntő: Magyarország–Egyiptom 45:33 (Gémesi Cs. +6, Szatmári +4, Szilágyi +2). Elődöntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:31 (Szilágyi +9, Szatmári +6, Gémesi Cs. –1). Döntő: Dél-Korea–Magyarország 45:44 (Gémesi Cs. +5, Szatmári –1. Szilágyi –5). Végeredmény: 1. Dél-Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), 3. Egyesült Államok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik