Időzített bombát jelentenek a Szajna-menti párizsi erkélyek az olimpiai megnyitóra?

CSISZTU ZSUZSACSISZTU ZSUZSA
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 21:57
Fotó: Getty Images
Eddig is sokan aggasztónak találták a Szajnára tervezett párizsi olimpiai megnyitó biztonsági kockázatait, a most felmerült erkély-gondok újabb ráncokat karcolnak a szervezők homlokára – számolt be róla az insidethegames.

 

Alig több mint öt hónappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete előtt ugyanis az ingatlan és építész szakma képviselői hívták fel a figyelmet egy eddig át nem gondolt, de létező problémára. Még pedig a megnyitó szépségeit ingyen élvezni akaró Szajna-parti ingatlantulajdonosok és a hozzájuk – vélhetően – a megnyitó idejére bekéredzkedő vendégek várható tömegére, akik a folyóra néző lakások erkélyéről szeretnék nyomon követni minden idők első stadionon kívüli megnyitóünnepségét. A gond csak az, hogy ezek a párizsi erkélyek - ahonnan várhatóan sokezer ember nézné majd a felvonuló olimpiai delegációkat -, nem biztos, hogy készen állnak erre a váratlan terhelésre.

Az a pompa, amellyel a franciák a megnyitóünnepséget szerveznék, tehát új logisztikai bonyodalmakat okozott. Mint ismeretes, a szervezők a megnyitóünnepséget Párizs központjában rendezik, ahol a delegációk, így a magyar olimpikonok is, hajóval utaznak, és így vonulnak fel majd a Szajnán. Korábban Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, a szervezet legutóbbi közgyűlésén a tagság elé tárta az elnökség aggodalmát, nem rejtve véka alá, hogy a magyar sportvezetők is látnak biztonsági kockázatot az amúgy látványosnak ígérkező megnyitóünnepségben. „Amikor kint jártunk, többféle ötletet is kaptunk arra, hogyan mozgassuk majd a csapatot a városban, és többen javasolták a szervezők közül, hogy nyugodtan használjuk a párizsi metrót. Nos, kipróbáltuk, utaztunk rajta és sportolóink biztonsága szempontjából nem ezt találjuk a legmegfontoltabb közlekedési módnak, úgyhogy még dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb megoldásokat megtaláljuk” – mondta Gyulay Zsolt MOB elnök még decemberben.

Nyilván a magyar sportvezetőket nem kell, hogy aggodalommal töltse el a most felmerült probléma, de ez ettől még létezik. Az ugyanis nagyon is reális lehetőség, hogy az erkélyek túlzsúfoltak lesznek a szervezők által ígért grandiózus megnyitóünnepségre vágyó emberekkel. Jelenleg pedig senki nem lát arra garanciát, hogy a 19. századi Párizsra oly jellemző Haussman-stílusú épületek erkélyei megbirkóznak-e majd a várható súlytöbblettel, és nem szakadnak-e majd le a váratlan terhelés alatt. A rosszul karbantartott korlátokból vagy erkélyek összeomlásából eredő, olykor halálos kimenetelű balesetek és zuhanások sajnos gyakran szerepelnek a hírekben – ahogy erről a francia hírügynökség, az AFP is többször beszámolt 2023-ban. Az egyik ilyen eset során két ember súlyosan megsérült, miután Párizsban egy erkély részleges összeomlása miatt lezuhant egy ötödik emeletről.

„Egy ilyen forgatókönyvvel sajnos kalkulálnunk kell, ezért már most mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ilyen incidensek ne történhessenek” – nyilatkozta Olivier Princivalle, az Ingatlanügynökök Országos Szövetségének párizsi képviselője az insidethegames-nek.

„A törvény egyébként előírja az ingatlantulajdonosok, a bérbeadók és az épületek kezelői számára, hogy gondoskodjanak az erkélyek jó állapotáról, amelyeken jellemzően legfeljebb két-három ember fér el” – teszi hozzá Princivalle.

Az ágazat szakmai szervezetei felkérték a Francia Építészkollégiumot, hogy készítsen technikai jelentést. Ennek elkészülte ugyanakkor még nem ad választ arra a kérdésre, hogy ki és milyen költségvetésből oldja meg a szükséges felújításokat, ha az arra kötelezettek ezt nem teszik meg.

Van azonban még, egy talán ennél is aggasztóbb kérdés, amit a helyi Építészkollégium sem tud megoldani: még pedig az, hogy ki ellenőrzi, uram bocsá’ vizsgálja majd át azokat a jegy nélkül érkező bámészkodókat, akik az erkélyekről nézik a megnyitóünnepséget és remélhetőleg a legtisztességesebb szándékkal teszik mindezt? Hiszen, ha szigorúan biztonsági szempontból nézzük a feladatot, akkor a 2024. július 26-ra tervezett megnyitóünnepség idején egy 6 kilométeres szakaszon kellene az összes arra néző erkély megannyi meghívott és esetleg hívatlan vendégét is még a rajt előtt egy fémdetektoron is áttaszigálni…

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik