Asztalitenisz: sima győzelem, drámai pillanatok és továbbjutás – női csapatunk izgalmas napja a vb-n

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.20. 12:57
Póta Georgina játszmát sem vesztett üzbég ellenfelével szemben (Fotó: WTT)
A puszani csapat-világbajnokság ötödik napján női válogatottunk 3:0-ra legyőzte Üzbegisztánt, s miután a csoport másik mérkőzése is kedvezően alakult, továbbjutott a vb legjobb 24 együttese közé.

Az asztaliteniszezők csapat-világbajnoksága sok más mellett azért is rendkívül élvezetes, mert egyik napról a másikra szélsőségekkel találkozhat az ember. Itt van például női válogatottunk esete: Pink Márk szövetségi kapitány együttese hétfőn a világ legjobbjával, Kínával találkozott, s úgy kapott ki 3:0-ra, hogy szettet sem tudott nyerni, tulajdonképpen a játékosokkal együtt ámuldoztunk, micsoda tudás birtokában vannak az ázsiaiak. Alig több mint huszonnégy órával később pedig Üzbegisztán ellen szólították asztalhoz a mieinket, ami – nem megbántva az ellenfelet – egészen más világ…

Kína a világranglista első három helyezettjével állt fel ellenünk, az üzbégek közül mindössze egy játékos, Marhabo Magdieva (393.) fér fel a világranglistára, a többieket nem is jegyzik.

Kína a csoportban minden meccsét megnyerte, sőt az indiaiakkal szembenit leszámítva a másik hármat 3:0-ra, az üzbégek a mieink elleni találkozó előtt háromból hármat vesztettek.

Kína ellen esélyünk sem volt nyerni, Üzbegisztánt viszont kötelező legyőzni.

Mindent egybevéve tehát a papírforma most egyértelműen a magyar válogatott sikerét ígérte, a kapitány pedig a Póta Georgina (világranglista-88.), Madarász Dóra (90.), Bálint Bernadett (273) hármasra bízta, hogy eleget tegyen a várakozásoknak. Nem is volt ezzel gond, mert bár Madarász és Bálint is elbukott egy játszmát, s néha akadtak figyelmetlenségből adódó hibák, összességében nem kellett izgulni, a magyar csapat gond nélkül győzött.

Csakhogy…

Közben néhány asztallal odébb, a csoport másik meccsét játszotta India és Spanyolország. A világbajnokságon eddig történtek alapján Indiának állt a zászló, ami nekünk is jó eredménynek számított, sőt tőlünk akár a spanyolok is nyerhettek, csak ne 3:2-re.

Amikor a mieink lezárták az üzbégek elleni partit, a spanyolok 2:0-ra vezettek, majd szép lassan drámai fordulatot vett az este: India szépített, sőt India kiegyenlített. A mindent eldöntő ötödik párharcban Sreeja Akula és Sofia-Xuan Zhang következett, s mi az előbbinek, az indiainak szurkoltunk, de nagyon. Az első szettet hozta is, a második viszont a spanyolé lett, majd a harmadikban 6:5-ös Akula-vezetésnél Zhang ápolási szünetet kért.

Lehet ezt még fokozni…?

Majdnem tíz percig állt a játék, ám amikor visszatértek, szinte már csak az indiai volt az asztalnál: Akula 3:1-re győzött magáért, az indiai csapatért és egy kicsit együtt értünk is...

Uhhh, ezt kiszurkoltuk – sóhajtott fel Pink Márk szövetségi kapitány. – Az első célt kipipálhatjuk, ott vagyunk a legjobb 24 között. Az üzbégek elleni meccs is bebizonyította, a világbajnokságon nincs könnyű ellenfél, itt mindenki jól akar szerepelni, örülök, hogy végül a magunk részéről mindent megtettünk a továbbjutásért, a többi nem rajtunk múlott.”

Az asztaliteniszezők csapat-világbajnoksága sok más mellett azért is rendkívül élvezetes, mert egyik napról a másikra szélsőségekkel találkozhat az ember. Itt van például női válogatottunk esete: annak ellenére, hogy simán legyőzte Üzbegisztánt, egy másik, végletekig kiélezett párharc megfelelő eredménye is kellett ahhoz, hogy igazán örülhessünk.

A magyar női válogatott tehát ezzel bejutott a legjobb 24 közé, s a rövidesen kezdődő sorsolásnál kiderül, kivel kell megmérkőzni a 16 közé kerülésért.

VÉLEMÉNYEK
Póta Georgina világranglista-88.: Nem ismertem az ellenfelet, de Dóri mondta, hogy a csengtui világbajnokságon játszott ellene és csak 3:2-re tudta legyőzni, ebből gondoltam, hogy veszélyes lehet. Korábban már megtanultam, senkit nem szabad lebecsülni. Összeszedetten játszottam, az volt bennem, hogy mindenképpen hozni kell ezt a meccset.
Madarász Dóra világranglista-90.: Általában a kötelező győzelmeket hozni a legnehezebb, ez a mérkőzés sem volt könnyű, de mivel a védők stílusa nekem fekszik, szégyen lett volna, ha nem hozom a meccsemet. Talán kicsit már fáradunk is, ezért jó, hogy 3:0 lett a végeredmény, nem kellett további meccseket játszani.
Bálint Bernadett világranglista-273.: Tudtam, hogy mindenképpen nyerni kell, nagyon akartam teljesíteni, ez talán egy kicsit rányomta a bélyegét a játékomra. Sokkal jobban kell figyelnem, mert időnként könnyű labdákat rontottam, emiatt kicsit haragszom is magamra. Annak viszont örülök, hogy nyertünk, most ez a legfontosabb.


56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Nők. 1. csoport:
Magyarország–Üzbegisztán 3:0
Madarász Dóra–Khadjieva 3:1 (–6, 8, 6, 11)
Póta Georgina–Magdieva 3:0 (8, 9, 3)
Bálint Bernadett–Gufranova 3:1 (9, 6, –9, 9)

India–Spanyolország 3:2
A végeredmény: 1. Kína 8 pont/4 mérkőzés, 2. India 7/4, 3. Magyarország 6/4, 4. Spanyolország 5/4, 4. Üzbegisztán 4/4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik