Vadnai Jonatán a 12. helyen végzett a vitorlázó ILCA 7-es hajóosztály világbajnokságán

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.31. 10:56
Vadnai Jonatán (Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség/Facebook)
Vadnai Jonatán a 12. helyen végzett a vitorlázó ILCA 7-es (korábbi Laser) hajóosztály világbajnokságán Adelaide-ben.

A tavalyi vb-n 19. helyével Magyarországnak párizsi kvótát szerző vitorlázónak sokáig komoly esélye mutatkozott arra, hogy a legjobb tíz versenyzőt felvonultató éremfutamban szerepelhessen a záró napon, nyolc futam után a negyedik volt, de a keddi 25. és 32. helyével a 12. pozícióba csúszott vissza. 

Vadnai Jonatán a magyar szövetség honlapján elmondta, megpróbálták megrendezni szerdán a zárófutamot, elindult a verseny, de egy 40 fokos szélforduló miatt félbeszakították. Teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, amíg olyan szél fújt, amilyenben Lanzarotén gyakoroltak, és amilyen az olimpián is várható, jól ment.

„Ami azért jó jel, hogy jól halad a felkészülés az olimpiára. Ez az utolsó nap, a viharos széllel, a magas hullámokkal, ebben többet kellett volna vitorlázni, hogy meglegyen a tempóm. Itt az első tízzel nem tudtam lépést tartani, ez is egy tanulság, ezen finomítani kell még. Egyértelműen tapasztalat, hajóvezetési technika kérdése ez” – nyilatkozott.

A fekete zászlós büntetésről, amikor korai rajt miatt az ötödik futamban kizárták, úgy vélekedett: „ebben a mezőnyben átlagos rajtot nem lehet csinálni, onnan lehetetlen felérni a top tízbe”.

„Egyébként megnézve az eredményeimet, semmi baj nem lett volna a fekete zászlós rajtbüntetésből, ha az utolsó versenynap nap nem olyan, mint amilyen... A cél Párizs, az olimpia. Az, hogy az ott várható körülmények között tudtam hozni a jó helyeket ezen a világbajnokságon, az mindenképpen pozitív” – hangsúlyozta.

Vadnai Jonatán a vb előtt az M1 aktuális csatornának elmondta, célja, hogy eddigi legjobb világbajnoki szereplését (9. hely) túlszárnyalja és a dobogó közelében végezzen.

Testvére, a kétszeres olimpikon Benjamin a 35. helyen zárt.

Győzött a Tokióban olimpiai bajnok ausztrál Matt Wearn, másodikként a norvég Hermann Tomasgaard, harmadikként a brit Michael Beckett végzett.

A Vadnai testvérek számára a világbajnokság válogató is volt az ötkarikás játékokra. Rióban és Tokióban Benjamin indulhatott, de az elmúlt időszakban Jonatán mutatott jobb formát, többek között negyedik lett a 2022-es Európa-bajnokságon. Vadnai Jonatán most 77 pontos előnyt szerzett bátyjával szemben, az olimpiai indulás a február végi Európa-bajnokságon dől el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik