Öttusa: Mizsér bízik benne, hogy 2028-ban is marad a sportág az olimpián

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 17:29
null
Mizsér Attilát motiválja az elnöki poszt (Fotó: Földi Imre)
Mizsér Attila, a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) főtitkára bízik abban, hogy a sportág számára kedvező döntés születik annak olimpiai programban maradásáról.

 

Mizsér Attila az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában hétfőn arról beszélt, hogy a nemzetközi szövetség döntése – miszerint a jövő nyári párizsi játékok után a lovaglást az akadályverseny váltja – mindenben megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott kritériumrendszernek.

„A sportág ezzel alkalmas lesz arra, hogy több fiatalt szólítson meg, emellett egyszerűbb és olcsóbb lesz a rendezés, ráadásul ezt az új számot a lézerpisztolyos futással együtt bárhova el lehet vinni, népszerűsíteni lehet őket” – fogalmazott a csapatban Szöulban olimpiai bajnok, Barcelonában egyéniben ötkarikás ezüstérmes Mizsér.

Kiemelte, neki mint a lovaglás nagy szerelmesének nagy szívfájdalom volt a versenyszám lecserélése, de azzal már 1992-ben problémái voltak a NOB-nak.

„Az új versenyszámban 60-80 méteren keresztül egyensúlyozni, kúszni, mászni, átbújni kell, tornászképességeket igényel majd, és szerintem »be fog találni«. Ez az öttusa jobban megfelel majd a modern kor igényeinek és azoknak a szempontoknak, amelyeket a NOB elvár a nyári olimpia sportágaitól” – jelentette ki Mizsér, aki arra kérte a magyarországi egyesületeket, hogy „menjenek ki oda, ahol az emberek vannak”, és próbálják meg ezzel növelni az utánpótlás 2018 óta csökkenő létszámát.

„A csúcsot a 10-15 évesek versenyrendszerében 550-650 indulóval akkor állítottuk fel, ez mostanra 250-280-ra zsugorodott. Szeptember eleje óta országszerte 15-20 helyen kint voltunk, szeretnénk megállítani a csökkenést” – mondta a sportág magyarországi helyzetéről Mizsér Attila.

A MÖSZ közelgő elnökválasztásáról – Simicskó István október 15-én távozik – kijelentette: gondolkozik azon, hogy elindul a posztért, mert motiváltnak érzi magát, de az üzleti életben szerzett kapcsolatait is igyekszik bevetni azért, hogy megtalálják a legjobb jelöltet. Kiemelte, a szövetség nemrég lezajlott pénzügyi és jogi átvilágításakor számos visszaélésre derült fény, amit majd szintén a közgyűlés elé kell vinni.

A jövő nyári párizsi olimpiával kapcsolatban arról beszélt, biztos abban, hogy a mostani egy-egy kvóta mellé – melyet Bőhm Csaba és Gulyás Michelle harcolt ki – mindkét nemnél fognak még legalább két indulási jogot szerezni a magyar versenyzők, ami azért lenne fontos, mert akkor sérülés esetén is biztosan szerepelhetne a maximálisan indítható két-két öttusázó.

„Remélem, érmekre is számíthatunk majd 2024-ben, mert ha végignézzük az elmúlt két év világversenyit, akkor a férfiaknál és a nőknél is lesznek erre esélyes versenyzőink” – zárta Mizsér Attila.

A NOB végrehajtó bizottsága 2021 decemberében úgy döntött, hogy az öttusa - illetve a súlyemelés és az ökölvívás - nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában, majd ezt a NOB közgyűlése 2022 februárjában jóváhagyta. Ugyanakkor a testület pekingi teljes ülése megerősítette, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén még visszakerülhet a műsorba ez a három sportág, és a végső döntést 2023-ra ígérte.

A nagy átalakuláson átesett öttusának 2022 végéig kellett véglegesítenie javaslatát a 2024 utáni új formátumra vonatkozóan, illetve addig kellett megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Ez meg is történt, a párizsi játékok után akadályverseny szerepel a lovaglás helyén és 2023-ban az utánpótlás korosztályok világversenyeit már így is bonyolították le. A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) emellett – a NOB előírása szerint – jelentős költségcsökkentést kellett felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A modern kori öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon.

A NOB jövő kedden, Mumbaiban dönt a 2028-as olimpia programjáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik