Öttusa: feljelentés, vizsgálódások – kérdőjelek az öttusaszövetség körül

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.10.20. 23:01
null
A lovakkal mostanában sok baj van az öttusában, most éppen az eladásuk miatt áll a bál a hazai szövetségben (FOTÓ: AFP)
A napokban ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést történt a Magyar Öttusaszövetség korábbi működését vizsgálva – lapunk elérte Mizsér Attila jelenlegi, Gallai István korábbi főtitkárt, valamint Vörös Zsuzsanna általános alelnököt és Péntek Gábort, a felügyelőbizottság elnökét.


NEM EGYSZERŰ MANAPSÁG AZ ÉLET a Magyar Öttusaszövetségben (MÖSZ). Bár a versenyszezon majdnem véget ért, a versenypályákon (mezőkön, uszodákon és pástokon) túl is szolgáltattak témát a szövetség korábbi működésének kérdőjeles esetei, melyet a napokban rendőrségi feljelentés követett ismeretlen tettes ellen.

A MÖSZ-ben hónapok óta belső vizsgálat zajlik annak korábbi, 2020 és 2023 áprilisa közötti működését alapul véve, jogi és pénzügyi szempontokat vizsgálva. A feljelentést Mizsér Attila főtitkár tette meg, miután a szóban forgó időszakról készült írásos jelentést megkapta. A vizsgálatot Simicskó István kezdeményezte, a problémák középpontjában pedig elsősorban egyes versenylovak áron aluli eladása, valamint a pénzügyi támogatások hiányos elszámolása, adminisztrációja áll.

„Júliusra-augusztusra állt fel az iroda, akkorra lett kapacitásunk, hogy foglalkozzunk az üggyel – a szakértők bevonásával történt vizsgálódásaink pedig súlyos megállapításokat tettek vagyoni értékekkel történt visszaélésekről, felelőtlen gazdálkodásról, szabályzatellenes gyakorlatokról – kezdte lapunknak Mizsér Attila főtitkár, először a lovak értékesítését megemlítve. – Az idei évben történt eladásokból lovanként 127 ezer és 450 ezer forint közötti bevétele keletkezett a szövetségnek, miközben közülük nem is egy továbbra is versenyez és a hirdetések alapján három, négy és fél millió forint közötti összegekért kínálják őket.”

A szerződéseken Vörös Zsuzsanna általános alelnök és Gallai István korábbi főtitkár aláírása szerepel, de előfordult aláíratlan kontraktus melletti kifizetés is. „A lovak vagyontárgyai a MÖSZ-nek, azokat nem lehet akárhogy, akárkinek, akármikor eladni, csak bizonyos jóváhagyásokkal, egyeztetésekkel” – tette hozzá Mizsér.

A Nemzeti Sport utolérte mind Vörös Zsuzsannát, mind pedig Gallai Istvánt: az általános alelnök eljuttatta közleményét lapunkhoz (melyet teljes terjedelmében, változtatás nélkül ITT olvashatnak), a korábbi főtitkár pedig a következőket mondta: „Mivel több mint fél éve nem dolgozom az öttusában, ezért én jelenleg folyamatban lévő ügyeket nem kommentálok a médiában, nem is ismerem őket részleteiben. Kívánom, hogy Vörös Zsuzsanna közleménye után mindenki lehiggad, a tagság tart egy korrekt választást, és utána mindenki nagy erőkkel az olimpira és a megváltozott sportág új kihívásaira koncentrál majd.”

A főtitkár rámutatott a sporttámogatási elszámolások hiányosságaira lapunknak. „Hónapok óta folyamatosan tárgyalok a Nemzeti Sportügynökséggel és a Sportért Felelős Államtitkársággal, mert voltak elmaradásaink, kicsúszásaink határidőből, nem is kevés. Ezeknek egy részét sikerült bepótolnunk, de nem az összeset. Például a Kiemelt Sportágfejlesztési Támogatások adminisztrációi, ennek elszámolásai februárban félbe lettek hagyva. Erről eleinte semmit sem tudtam, a régi kollégák, akik felmondtak május elején, ezt nem jelezték. Júniusban érkeztek az első igények az elszámolásokról – ez rettentően nehéz helyzetet eredményezett, olyan dokumentációk lettek félbehagyva, melyekkel a magyar kormánynak tartozunk, tartoztunk. A 2020-as még nincs elfogadva, a 2021-eshez még most, 2023 szeptemberében is érkezett be egyesületi anyag, amit senki nem kért rajtuk számon, a 2022-es elszámolásokat pedig két-három héten belül fejezzük be. Ezek mind a felelősség és rend hiányáról árulkodó jelek.”

A vonatkozó beszámolókat elfogadta a MÖSZ felügyelőbizottsága, melyet Péntek Gábor vezet és vezetett. Lapunk megkereste Pénteket, aki reagált a vonatkozó témában.

„A szövetségnek magának nem voltak késedelmes elszámolásai, az egyesületek belső elszámolásait nem vizsgálja a MÖSZ fb, mert azok önálló entitások – mondta a Nemzeti Sportnak Péntek. – Ami pedig azt illeti, hogy a »felügyelőbizottság mindent rendben talált«...Ez nem teljes körű, mert a szövetség elszámolását a bizottságon kívül ellenőrzi a könyvvizsgáló, az elnökség, azt elfogadja a közgyűlés, valamint a finanszírozó, korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, most pedig a Honvédelmi Minisztérium. Így egészében találták rendben a szövetség elszámolásait, a felügyelőbizottságon túl több szűrőn is átment a dolog, én magam pedig kizárólag a szövetség gazdálkodásában vagyok illetékes. A főtitkár úr a rendőrségi feljelentést egy átvilágításra alapozza, melyet a szerzők szigorúan bizalmasnak kértek, ezzel ellentétesen adta ezt ő közre – például eleinte megjelent a sajtóban egy nemzetközi ügyvédi iroda neve, de nem ők készítették, hanem egy hazai ügyvédi társulás, melyre később csak neves ügyvédi irodaként utalnak. Valamint az átvilágítás vezetett fókuszú, kizárólag a főtitkár úr által kiválasztott dokumentumokból, dolgozott és gondosan elkerülte a főtitkár úr által irányított időszakot. A vizsgálat készítője nem kereste meg sem a szövetség könyvelését vezető irodát, sem a jogi képviselőt, sem az érintett egyesületeket, sem a szövetség felügyelő bizottságát, pedig ezekről a helyekről sok dokumentumot és információt megkaphattak volna.”

Mizsér Attila emellett arról is beszélt, hogy Magyarország megkapta a lehetőséget, hogy jövőre Európa-bajnokságot rendezzen, amelyhez a Magyar Kormány és a Sportért Felelős Államtitkárság biztosítja a forrást. „Ez lenne az utolsó Eb lovaglással a programjában, jó esemény lenne a lovaglás elbúcsúztatására.”

A szövetség továbbra is igyekszik megjelenni különböző lakossági, sport- és fesztiváleseményeken.

„Szeptemberben és októberben összesen nagyjából húsz helyre mentünk el. Ezek során sok ezer embert tudtunk megszólítani, ezekkel próbáltuk növelni az öttusa ismertségét, népszerűségét és a szövetség bevételeit is növelni. Dolgozom továbbá az NSÜ-ből Bíró Péter elnök-vezérigazgatóval és csapatával is közösen, hogyan lehet kiaknázni a sportban rejlő marketinglehetőségeket a létesítmények jobb kihasználása céljából. Szeretnék áthozni sok mindent abból az üzleti életből, amelyet harminc éve tanulok, és a magyar sport hasznára válik”.

Mizsér Attila végül elmondta, a tisztújító közgyűlés december 4-én lesz, melyen megpályázza az elnöki posztot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik