Kerekesszékes vívó-vb: hét magyar indul Terniben

Vágólapra másolva!
2023.09.27. 11:55
null
Krajnyák Zsuzsanna (Fotó: Nemzeti Sport)
Jövő keddtől vasárnapig az olaszországi Terniben rendezik a paralimpiai kvalifikációs kerekesszékes vívó-világbajnokságot, amely négy év szünet után az első vb lesz a sportágban.

 

A kerekesszékesek világbajnokságát kétévente bonyolítja le a nemzetközi szövetség, az IWAS – amelynek elnöke Szekeres Pál –, ugyanakkor 2021 a koronavírus-járvány miatt végül paralimpiai év lett, így egy verseny kimaradt.

A mostani esemény hasonló súllyal esik latba a paralimpiai szereplés szempontjából, mint az ép vívóknál, egyéniben 2.5-szeres, csapatban kétszeres szorzószámmal számít bele a kvalifikációs rangsorba.

„A felkészülésünk furán alakult, mivel a tervezett vb-edzőtáborunk idejére váratlanul bekerült egy koreai világkupaverseny, az ázsiaiak csak abban az időpontban tudták megrendezni az eseményt. Így az idő szűke miatt ezt követően itthon készültünk, Budapesten, integrált edzésekkel. Az épek ugyanis ezúttal is segítenek nekünk a felkészülésben” – fogalmazott a hunfencing.hu-nak Nagy József szövetségi kapitány.

A szakember elmondta, hogy a világranglistán jelenleg Hajmási Éva és Osváth Richárd áll a legjobban, összességében pedig hat, esetleg hét magyarnak van reális esélye a paralimpiai szereplés kiharcolására és a remények szerint két női csapat is ott lehet majd Párizsban.

A vb után további négy kvalifikációs vk-t rendeznek a jövő augusztus 28-án rajtoló paralimpiáig.

A terni vb-t új szisztéma alapján bonyolítják le: nem lesznek csoportmeccsek, hanem a rangsor alapján sorsolják páronként a direkt kieséses táblára a mezőnyt, ahol vigaszágas rendszert alkalmaznak a legjobb 16 között, a birkózásban és a cselgáncsban ismert módon. Ugyanígy versenyeznek majd jövőre, Párizsban is.

Négy évvel ezelőtt, Dél-Koreában a magyar női tőrcsapat aranyérmet szerzett a vb-n, a küldöttség összesen öt éremmel, egy arannyal, valamint két ezüsttel és két bronzzal fejezte be szereplését Cshongdzsuban.

A terni vb magyar indulói:
Férfiak
Osváth Richárd (A kategória), Tarjányi István (B kategória)
Nők
Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsa, Nádasdy Anna, Veres Amarilla (A kategória), Mező Boglárka (B kategória)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik