Egy sakkozó emlékére – Novák Miklós könyve Utasi Tamásról

Vágólapra másolva!
2023.09.06. 16:30
null
A szerző, Novák Miklós dedikálja a könyvét (Fotó: Mirkó István)
A Lapáton, a Fölpassz kötetetek szerzője, a Sakkzseni és A magyar sport története társszerzője, a Magyar Nemzet sportrovatvezetője, Novák Miklós új könyvét mutatta be. A Vezéráldozat az 1980-as évek egy kiváló, közvetlenül a magyar elitet követő sakkozó, Utasi Tamás életének állít emléket.

Utasi egykor hetedik volt a hazai ranglistán, a FIDE-rangsorban 73., legyőzte például az 1985-ben csapatban világbajnok, Andrej Szokolovot, ám mentális betegsége megakadályozta a kiteljesedésben. A pályafutását megörökítő könyv félig dokumentum, félig fikció. A kiadvány lektora, a korábban ugyancsak sportújságíró, a sportágat behatóan ismerő Kocsis L. Mihály sport témájú regényként határozta meg a műfaját. Novák Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: „Becsvágyból vágtam bele a könyv megírásába, izgatott a gyermek- és ifjúkorom kedvenc sportágából, a sakkból eredeztethető történet, amelynek sajnos nem pozitív a végkifejlete.” A szerző fiatalon versenyszerűen sakkozott, önmagában is izgalmas területet választott. „A sakkvilág különleges világ, nem hétköznapi, tele extremitással.”

A kötetben számos szereplő a saját nevén szerepel, ugyanakkor sok akkori résztvevőnek más nevet adott Novák Miklós, például a főhős Halmosi Tamás néven fut. A lektor úgy véli, ezáltal a konkrét történettől elvonatkoztatható, általánosíthatóbbá váló mondanivaló szűrhető le.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programja keretében támogatott, Ex-Kop Nyomdában gondozásában megjelenő, a helyenként már-már krimiszerűen izgalmas kiadvány megvásárolható a Sakkélet szerkesztőségében (V. Falk Miksa utca 10.) és Ráckevén a Líra könyvesboltban. Megrendelhető: www.novakmiklos.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik