Tekvandó: az olimpiai indulás szempontjából fontos versenyek jönnek

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 14:48
null
Balról: Dr. Márton Zsolt Krisztián, a tekvandószövetség elnöke, Józsa Levente, Grand Prix-résztvevő, D. Kiss Zoltán, paratekvandó-vb-résztvevő, Klajkó Dávid, junior Eb-résztvevő, Gubala Gergő, junior Eb-résztvevő Ferenczi Sámuel - junior Eb résztvevő
Címkék
A jövő nyári olimpiai, illetve paralimpiai indulás szempontjából is nagyon fontos tekvandóversenyek várnak a magyarokra a következő bő egy hónapban: az olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokság mellett junior Eb, párizsi Grand Prix-viadal és paratekvandós világbajnokság kínál esélyt a közelebb kerülésre a 2024-es kvótaszerzéshez.

 

Minél több versenyen kell indulniuk tekvandósainknak ahhoz, hogy jó esélyük legyen a párizsi kvalifikációra, a következő hónapokban pedig egymást érik a megméretések: az őszi Grand Prix-viadalok előtt augusztus végén olimpiai súlycsoportos felnőtt és junior Európa-bajnokságot rendeznek. Utóbbin a sportág új csillagai, a Márton lányok is elindulnak, akik közül Luana felnőtt-világbajnok, Viviana kadét és ifjúsági Európa-bajnok, az idén pedig a juniorok kontinenstornáján is dobogóra állnának.

„Szeretnénk, ha éremre váltanák a felnőttmezőnyben szerzett tapasztalataikat– mondta Márton Zsolt Krisztián, a Magyar Tekvandó-szövetség elnöke.– Összetett és nehéz a sportág olimpiai kvalifikációs rendszere, előzetesen két kvótára számítunk, annak pedig különösen örülnénk, ha három indulónk is lenne Párizsban. Az olimpiai pontgyűjtéshez arra van szükség, hogy sok versenyen induljanak a sportolóink, amihez sportért felelős államtitkárság támogatásával a fiatal tehetségeknek is tudjuk biztosítani a forrást. Az elmúlt évek munkájának eredménye, hogy sikeres versenyzőink vannak, és az utánpótlásunk is egyre jelentősebb.

Ha már utánpótlás: a 16 esztendős Csáki Hanna a juniorok és a felnőttek között is elindul az olimpiai súlycsoportos versenyen, rajta kívül Gubala Gergő, Klajkó Dávid és Ferenczi Sámuel utazik Tallinnba. Egy héttel később a 2024-es olimpia helyszínén, Párizsban már a felnőtteknek rendeznek fontos viadalt, a Grand Prix-sorozat állomásán értékes ranglistapontokat lehet gyűjteni. A biztos olimpiai indulásra Salim Omar Gergelynek van a legnagyobb esélye, de Márton Luana és Viviana, valamint Józsa Levente is reménykedhet. A paratekvandósoknál is zajlik az élet, szeptember végén világbajnokságot rendeznek, amelyen D. Kiss Zoltán képviseli a magyar színeket.

A MAGYAROK PROGRAMJA

Olimpiai súlycsoportos Eb, Tallinn
Augusztus 26.: Csáki Hanna (49 kg)

Junior Eb, Tallinn
Augusztus 24.: Csáki Hanna (46 kg)
Augusztus 25.: Gubala Gergő (59 kg), Klajkó Dávid (59 kg)
Augusztus 26.: Márton Luana (59 kg), Márton Viviana (63 kg), Ferenczi Sámuel (78 kg)

Párizsi GP
Szeptember 1.: Salim Omar Gergely (58 kg), Salim Sharif Gergely (58 kg), Márton Luana (57 kg), Patakfalvy Luca (49 kg)
Szeptember 2.: Józsa Levente (68 kg)

Paratekvandó-világbajnokság
Szeptember 23.: D. Kiss Zoltán (K 44, plusz 80 kg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik