Sakk-vk: bravúr – Berkes Ferenc a 32 közé jutott Bakuban

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 15:01
null
Berkes nagyot játszva nyert Vityugov ellen (Fotó: FIDE)
Bravúros játékkal a legjobb 32 közé jutott Berkes Ferenc a Bakuban (Bakι) zajló sakkvilágkupán. A magyar nagymester 1:1 után rapid partikban 1.5:0.5-re nyert a jóval esélyesebb Nyikita Vityugov ellen.

 

A bakui világkupán egyedüli magyarként állva maradó Berkes és Vityugov között a két klasszikus időbeosztású játszmaszombaton és vasárnap nem hozott döntést (1:1), így hétfőn rövidített gondolkodási idejű, rapid partik következtek.

Az elsőben a 37 éves Berkes sötéttel nagyot játszott, visszaverte világos minden kezdeményezését, és meggyőző játékkal, a játszmát szép kombinációval lezárva legyőzte esélyesebb ellenfelét – a partit ide kattintva lehet megnézni. A világkupán szakkommentátorként közreműködő Lékó Péter az élő közvetítésben „teljesen lenyűgöző teljesítmény”-ként értékelte a nyolcszoros magyar bajnok játékát.

Így a visszavágón a remi is elég volt a továbbjutáshoz. Berkes világossal is előnyösebb állást ért el, és jó esélye volt az újabb győzelemre, de mivel a továbbjutáshoz a fél pont is elég volt, nem kockáztatott, és megegyezett a reményvesztett Vityugovval a döntetlenben.

Csak egyetlen adat, miért nagy bravúr Berkes továbbjutása: Vityugov 2720-es értékszámmal a 25. helyen áll a világranglistán, míg nagymesterünk 2615-tel a 156. pozíciót birtokolja jelenleg.

A nyolcaddöntőbe jutásért Berkes a korábbi világbajnok Ruszlan Ponomarjovval meccsel.

Bár sok a hiányzó – a francia Alireza Firouzja, Rapport Richárd vagy a világbajnok Ting Li-zsen sem játszik –, így is őrült erős mezőny, amelyből a három legjobb meghívást kap a világbajnokjelöltek tornájára.

SAKK, VILÁGKUPA, BAKU (BAKΙ)
FÉRFIAK
A 32 közé jutásért, rájátszás
1. játszma
Nyikita Vityugov (orosz, 2720)–Berkes Ferenc (2615) 0:1
2. játszma
Berkes–Vityugov döntetlen
Továbbjutó: Berkes 2.5:1.5-tel, rapid partikkal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik