Sakk-vk: Berkes még harcban a 32 közé jutásért, Gledura kiesett

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 16:44
null
Berkes nagyszerűen szerepel eddig (Fotó: FIDE)
Egyetlen magyarként Berkes Ferenc maradt versenyben Bakiban a sakkvilágkupán. A nyolcszoros magyar bajnok 1:1-re áll az orosz Nyikita Vityugovval, a továbbjutásról a hétfői rájátszás dönt. Gledura Benjamin viszont vereséget szenvedett a világranglista másodikjától, az amerikai Hikaru Nakamurától, így búcsúzott a további küzdelmektől.

 

A világkupán minden körben két klasszikus játszmát váltanak egymással a felek, 1:1 után rövidített játékidejű partik döntenek a továbbjutásról.

Berkes Ferenc és Gledura Benjamin is remizett világossal a 32 közé jutásért vívott párharcuk első, szombati meccsén. Előbbi az orosz, de a Nemzetközi Sakkszövetség zászlaja alatt versenyző, kétszeres csapatvilágbajnok Nyikita Vityugovval, míg utóbbi a világranglista másodikjával, az amerikaiakkal olimpiai bajnoki címet is szerző Hikaru Nakamurával osztozott meg a ponton.

A vasárnapi visszavágók során a mieink közül Berkes meccse ért véget hamarabb, viszonylag gyorsan, 23 lépésben ismét remizett Vityugovval, így kettejük között a hétfői rájátszás dönt. Gledura viszont nem bírt Nakamurával, így kiesett – eggyel növelte az értékszámát és 10 ezer dollárral (3.5 millió forint) vigasztalódhat.

Bár sok a hiányzó – a francia Alireza Firouzja, Rapport Richárd vagy a világbajnok Ting Li-zsen sem játszik –, így is őrült erős mezőny, amelyből a három legjobb meghívást kap a világbajnokjelöltek tornájára.

SAKK, VILÁGKUPA, BAKI
FÉRFIAK
A 32 közé jutásért

Nyikita Vityugov (orosz, 2720)–Berkes Ferenc (2615) döntetlen
Összesítésben: 1:1
Hikaru Nakamura (amerikai, 2787)–Gledura Benjamin (2637) 1:0
Továbbjutó: Nakamura 1.5:0.5-lel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik