Sakk-vk: Berkes Ferenc a nyolcaddöntőben búcsúzott

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.13. 17:22
null
Berkes Ferenc messze várakozáson felül teljesített (Fotó: FIDE/Marija Jemeljanova)
Véget ért Berkes Ferenc nagyszerű szereplése Bakuban a sakkvilágkupában. A nyolcszoros magyar bajnok a nyolcaddöntő visszavágóján kikapott az indiai Rameshbabu Praggnanandhaától, így 1.5:0.5-ös összesítéssel búcsúzott a további küzdelmektől.

 

A szombati döntetlen után vasárnap a jóval esélyesebbnek számító Praggnanandhaa világossal erősen játszott, és pozícióelőnyét fokozatosan kihasználva nyert is.

Berkes messze várakozáson felül teljesített, hiszen sorra búcsúztatta a papíron jobb ellenfeleket. Kiejtette a korábbi világbajnoki döntős izraeli Borisz Gelfandot, a világranglistán 25. helyen álló orosz Nyikita Vityugovot és a korábbi világbajnokot, az ukrán Ruszlan Ponomarjovot is.

Berkesnek anyagilag is jövedelmező volt az azerbajdzsáni torna, hiszen 25 ezer dollárt (8.7 millió forint) keresett.

Bár a világkupán sok a hiányzó – a francia Alireza Firouzja, Rapport Richárd vagy a világbajnok Ting Li-zsen sem játszik –, őrült erős a mezőny, amelyből a három legjobb meghívást kap a világbajnokjelöltek tornájára.

A magyar nagymester harca a vb-jelöltek tornájáért még nem ért véget, hiszen mostani szereplésével részvételi jogot nyert az október végén kezdődő Grand Swiss Tournamentre, amelyen további két helyet osztanak ki.

SAKK, VILÁGKUPA, BAKU
NYOLCADDÖNTŐ
2. játszma

Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2707)–Berkes Ferenc (2615) 1:0
Továbbjutó: Praggnanandhaa, 1.5:0.5-tel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik