Vívó-vb: Máté jobb volt, ezt el kell ismerni – Siklósi Gergely

Vágólapra másolva!
2023.07.26. 19:38
null
Koch Máté (balra), miután győzött Siklósi Gergely ellen a legjobb négy közé jutásért vívott asszóban a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtőrversenyében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A negyeddöntőben Koch Mátétól kapott ki, így az ötödik helyen végzett egyéniben Siklósi Gergely, a vereség utáni mutatott erejéről és sportemberi tartásáról viszont még sokáig beszélnek az emberek.

 

– Többeket megríkatott a lelátón, amikor a negyeddöntő után hosszan ölelte csapattársát, Koch Mátét, aki legyőzte önt – hogy volt ennyi ereje, hiszen mégiscsak lemaradt egy éremről a világbajnokságon?
– Nem az érem a lényeg. Jobb volt Máté, ezt el kell ismerni – egyébként az utolsó edzésen is megvert. Színvonalas meccset vívtunk, próbáltam mindent, Máté nyert. Ha valaki sportszerű mérkőzésen győzi le a másikat, megérdemli a sikert. De a győzelem nem minden. A nyolcaddöntőben a kolumbiai ellenfelem ellen is azért mondtam be, hogy nem volt tus, amit nekem ítélt a zsűri, mert nem akarok csalással nyerni – és ezt elvárom másoktól is. Mátétól is. Olyan gyönyörűen viselkedett a negyeddöntőben, pedig ő azért szokott reklamálni máskor. Ellenem nem csinált ilyet. Le a kalappal előtte, hogy így meg tudott verni. Azért a jövőben majd igyekszem én megverni őt.

– Annyira jól vívott, hogy a nap folyamán többször elhangzott a mondat a lelátón, Siklósi Gergely a legutóbbi olimpia előtti világbajnokságon nyerni tudott. Csalódott, hogy nem így történt?
– Az egyéni világbajnoki arany és az olimpiai ezüst után is azt éreztem, hogy... jaj, mindig ezt mondom, lehet, hogy unalmas már, pedig igaz, szóval, hogy én ezt a csapattal szeretném átélni. Megnyertük az Európa-bajnokságot három héttel ezelőtt, itt, Milánóban világbajnoki ötödik lettem egyéniben, de ha csapatvilágbajnokként, vagy legalábbis érmesként utazunk haza, boldog leszek. Állhatunk egyéniben és csapatban is a dobogóban sportolóként, mindkettő siker, ám én inkább a csapatban hiszek, mert ezekben a srácokban lehet hinni.

– Hosszú hónapokon keresztül küzdött saroksérüléssel, nehéz szezon végén járunk, azért tud örülni ennek a nyolcas táblának?
– Mérföldkőnek tekintem: ez lezárása a sérülésemmel való bajlódásnak. Úgy érzem, teljesítményben már ott van a lábam, innentől lehet még jobban dolgozni. Ezt az ötödik helyet valószínűleg idővel elfelejtem, hiszen nem marad utána érem. A sport már csak ilyen, megfeledkezel ezekről a helyezésekről. De pozitívan éltem meg ezt a napot, és leginkább azért, mert látom a jövőt – a mondatot nem folytatom még.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik