Siklósi Gergelyék jelszava: stabil!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.07.06. 07:47
null
A páston kívül is egységes a magyar párbajtőrcsapat (Fotó: FIE)
Tizenhárom év után nyert Európa-bajnoki aranyat magyar férfi párbajtőrcsapat: az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összetételű négyes titka a közös múlt, az őszinteség és a kemény munka.

Egységesek a páston és azon kívül is. Csak az nem veszi észre, milyen jól összeállt férfi párbajtőrcsapatunk, aki nem akarja észrevenni.

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely alkotta kvartett aranyérmet szerzett a krakkói Európa-bajnokságon, ám a fenti megállapítást nem a szakág 13 év után látott Eb-sikere mondatja velünk, sokkal inkább az a két esztendő, amely eltelt a tokiói olimpia óta – amelyre csak Siklósi Gergely kvalifikálta magát, s bár remekül szerepelt, hiszen ezüstérmet hozott Japánból, onnantól egyértelmű volt a cél: meg kell szerezni a csapat­kvótát.

A krakkói arany után a hosszú ideig (sarok)sérüléssel küzdő Siklósi Gergellyel terveztünk interjút, ám mert vele-mellette voltak a társak is, a beszélgetésből valami egészen más kerekedett – hála istennek, így talán még inkább „láthatja” mindenki, milyen kiváló az összhang a négy párbajtőröző között.

„Szeptemberben megbeszéltük, hogy a szezon jelszava: stabil! Én szinte egész évben nem voltam az, de talán Krakkóban már csatlakoztam a többiekhez, hiszen az Európa-bajnokságon mindannyian elég stabilan, magabiztosan vívtunk – kezdi Siklósi Gergely. – Keményen dolgoztunk a szezonban, és ahogy vártuk, ezúttal ki is jött a különbség az ellenfelekkel szemben.”

Kis kulisszatitok: a fiúk azt kérték Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedzőtől januárban, hogy ne legyen mindennapos téma az olimpiai kvalifikáció, ehelyett inkább összpontosítsanak a technikai fejlődésre, a taktikára és minden egyébre, amitől jobbak lehetnek a páston.

„Én megéltem az előző kvalifikációt, és a srácoknak is volt benne részük, így mindannyian tudjuk, bele lehet zavarodni, ha állandóan az olimpiai kvótaszerzés van terítéken – folytatja Siklósi. – Persze ott van a fejünkben, ám szerintem minket nem nyom a tét, igyekszünk élvezni a vívást, az a cél, hogy jól érezzük magunkat a páston, talán így a sok munka is jobban kijön.”

„Krakkóban kijött, kicsit örültünk az aranynak, de még nem értük el a célunkat, nincs miért hátradőlnünk, kemény feladatok várnak ránk” – teszi hozzá Nagy Dávid.

Jelenleg Hódmezővásárhelyen készül a csapat, az edzőtábort egyébként közös strandolással nyitották meg a fiúk – az összhang érdekében Dancsházy-Nagy Tamás rendkívül sokat tett, a hétfői különprogramot is a mester találta ki.

„Jó csapatot alkotunk – jelenti ki Koch Máté. – Juniorként Dáviddal és Tibóval együtt versenyeztünk, együtt nyertük az érmeket a korosztályos viadalokon. Megbízunk egymásban, harcolunk a másikért, ha baj van, biztatjuk az éppen páston lévőt. Ennél jobb csapatot el sem tudnék képzelni.”

„Így van, ahogy Máté mondja. Mi, hárman, vagyis Máté, Tibi és én nőttünk először össze, s mire felkerültünk a felnőttek közé, Gergő már világbajnokságot és olimpiai ezüstöt nyert – ám bármilyen furcsa is, valójában neki kellett közénk beilleszkednie” – egészíti ki társát Nagy Dávid.

„Én vagyok a szürke kis­egér, aki társult hozzátok, igaz? – nevet fel Siklósi Gergely. – Egyébként tényleg így van, a titok pedig szerintem az, hogy ebben a csapatban nincsenek elfojtott, elhallgatott problémák...”

„Vagy csak jól titkoljuk – szakítják félbe Siklósit a többiek mosolyogva, olimpiai ezüstérmesünk veszi a lapot, és nyomatékosít: – Tényleg őszinték vagyunk egymással.”

„Tudunk egymásért küzdeni, így is neveltek minket az edzőink – szólal meg Andrásfi Tibor. – Örülünk az egyéni eredményeknek is, ám mindannyiunk abban a szellemiségben nőtt fel, hogy egy fegyvernem erejét a csapat szereplése mutatja meg igazán. Aztán időközben rájöttünk arra is, hogy tényleg nagyon jó a többiekkel együtt felállni a dobogóra.”

Az Eb-arany nagyszerű eredmény, a világranglistán is megerősítették a srácok a harmadik helyet, ám a csapat vezére továbbra is nyomatékosítja, nem szabad rágörcsölni a kvalifikációra.

„Megbeszéltük a fiúkkal, hogy szezon közben nem figyeljük az ellenfeleket, majd a záráskor fel- és szétnézünk, de csak egy pillanatra. Inkább dolgozunk és vívunk, a versenyeken meg adjuk a tusokat, anélkül úgysincs siker – Párizs sem. Ha megérdemeljük, úgyis ott leszünk az olimpián, ám a világ akkor sem dől össze, ha netán nem sikerül a kvótaszerzés” – fogalmaz Siklósi Gergely.

„Mindig csak az adott versenyre figyelünk, de ha érmeket szerzünk, az együtt jár a kvótaszerzéssel is”      – adja meg a végszót Andrásfi Tibor.

A társak sokat sejtetően hallgatnak – nincs vita közöttük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik