Vívó Eb: Nem tudtunk megújulni – Boczkó Gábor

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 14:25
null
Boczkó Gábor szerint nem lehet felkészülni tíz nap alatt egy versenyre, a kapitány úgy véli, a magyar csapat képtelen volt megújulni egy ilyen hosszú szezon után (Fotó: Török Attila)
Egy ezüsttel és két ötödik hellyel zárta a plovdivi egyéni kontinensviadalt a magyar válogatott – az Eb harmadik napja hozta a legrosszabb szereplést.

 

Még a nyolc közé sem jutott magyar vívó a plovdivi egyéni Európa-bajnokság záró napján, így mindenképpen rossz szájízzel zárhatjuk ezt a hirtelenjében kitalált és összehozott kontinensviadalt, s ezt a keserű érzést csak fokozza, hogy egyébként sem vitézkedtek a mieink Bulgáriában, a kardozó Szatmári András ezüstérmén és a két párbajtőröző, Kun Anna, valamint Andrásfi Tibor ötödik helyénél többet nem tud felmutatni a válogatott.

Ugyan hatalmas elvárásunk nem lehetett vasárnap, ám azért reméltük, hogy női kardozóink vagy férfi tőrözőink közül legalább valaki bejut a nyolc közé.

Nem így történt, ráadásul a konkrét eredmény(telenség)en túlmenően még idegeskedni is van ok, merthogy Plovdivban bebizonyosodott, Márton Anna ilyen térddel nem biztos, hogy hatékony és eredményes lesz a kvalifikáció során…

„Panka térde nincs olyan állapotban, hogy hosszabb távon vívni tudjon, mozgás nélkül a vívás, pláne a kardvívás semmit sem ér – mondta el Boczkó Gábor szövetségi kapitány. – Egynapnyi terhelést egy nap pihenés követett a felkészülés során, úgyhogy ha hazaérünk, össze kell ülnünk és megbeszélnünk, hogyan tovább…”

Márton Anna a csoportasszók során ugyan nem vívott rosszul, így a 64 között nem is kellett pástra lépnie, ám a legjobb 16 közé jutásért, vagyis az első 15-ös asszójában kikapott.

Pusztai Liza legalább egyszer nyert, így a 16 közé jutott, ráadásul a világranglista másodikját, a görög Deszpina Jorjiadut intézte el könnyedén – utána sajnos a nyolcaddöntőben a tokiói ­bronzérmes Manon Apithy-Brunet ellenében alulmaradt.

„A görög lány elleni asszó után mondtam Lizának, hogy végre valamit láttam a régi énjéből  – árulta el a kapitány. – Jó ideje sajnos meglehetősen megszeppenve vív a versenyeken, amint Brunet ellen is tapasztalhattuk…”

Férfi tőrözőinktől legfeljebb egy nyolcas táblát remélt a kapitány, ám vasárnap megmutatkozott, hogy Szemes Gergő elfáradt abban, hogy a szezonban a felnőttversenyek mellett a juniorok között is helytállt, míg Dósa Dániel a mezőny egyik legjobbjától, Rio arany-, Tokió ezüstérmesétől, a címvédő olasz Daniele Garozzótól kapott ki a nyolcaddöntőben.

„Tartottam attól, hogy tudásuk alatt teljesítenek vívóink Plovdivban, de várható is volt. Nem lehet felkészülni tíz nap alatt egy versenyre, mi legalábbis képtelenek voltunk megújulni egy ilyen hosszú szezon végén. Hogy a többi országnak sikerült? Profibbak, rutinosabbak, nekünk mindenesetre nem sikerült” – fogalmazott Boczkó Gábor.

EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV
TŐR
FÉRFIAK
A csoportmérkőzéseken:
Dósa 5 győzelem/1 vereség, Szemes 5/1, Tóth G. 5/1, Németh 3/3
A 32 közé jutásért: Szemes–Hatoel (izraeli) 15:7, Archer (brit)–Németh 15:11.
A 16 közé jutásért:
Dósa–Serri (szlovák) 15:4, Junesz (ukrán)–Szemes 15:10, Davis (brit)–Tóth G. 15:7
Nyolcaddöntő:
Garozzo (olasz)–Dósa 15:11
Döntő:Macchi (olasz)–Lefort(francia)15:14.
Végeredmény. Európa-bajnok: Filippo Macchi (Olaszország),2.Enzo Lefort (Franciaország), 3.Rafael Savin (Franciaország)ésGuillaume Bianchi (Olaszország), ...13. Dósa Dániel (Magyarország), ...17. Tóth Gergely (Magyarország), ...21. Szemes Gergő (Magyarország), ...42. Németh András (Magyarország)

KARD
NŐK
A csoportmérkőzéseken:
Márton 4/1, Pusztai 3/3, Battai 2/3, Katona 2/4
A 32 közé jutásért: Wator (lengyel)–Battai 15:6
A 16 közé jutásért:
Pusztai–Jorjiadu (görög) 15:9, Kaspiarovics (azeri)–Márton 15:11
Nyolcaddöntő: Apithy-Brunet (francia)–Pusztai 15:10
Döntő:Apithy-Brunet (francia)–Balzer (francia) 15:10.
Végeredmény. Eb:
Manon Apithy-Brunet (Franciaország),2.Sara Balzer (Franciaország), 3. Theodora Gudura (Görögország) és Martina Criscio (Olaszország),...12. Pusztai Liza (Magyarország), ...19. Márton Anna (Magyarország), ...33. Battai Sugár Katinka (Magyarország), ...37. Katona Renáta (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik