MOB: több száz gyerek sportolt a Városligetben az olimpia napján

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.06.23. 19:50
null
Kiss Gergely (középen) és Baji Balázs (jobbra) is lefutotta a párizsi olimpiára utaló 2024 méteres távot Budapest szívében (Fotó: Föld Imre)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1948 januárjában hagyta jóvá az olimpia napja ötletét, amely a szervezet megszületéséről emlékezik meg, és az olimpiai mozgalom egyfajta „születésnapja” is egyben. Idén a budapesti Városligetben várták a múlt nagyjai a jövő generáció tagjait a jeles nap alkalmából.


Autogramvadászat, labdajátékok, a jövő generációja és a múlt nagyjai – erről szólt a 2023-as olimpia napja Budapesten.

„Te ki vagy?” – kérdezte egy kislány Honvéd-szerelésben a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergelytől, miközben ő éppen autogramot osztott neki. „Vízilabdázó voltam, játszottam a Honvédban is, de akkor ti még nem is éltetek” – válaszolt Kiss. Ilyen és ehhez hasonló párbeszédből nem egy elhangzott péntek délelőtt a Városligetben, ahol június 23-át, vagyis a nemzetközi olimpia napját ünnepelte együtt több száz óvodás és kisiskolás a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében. De nem voltak egyedül, hiszen a magyar sport legjobbjai társaságában tölthették ezt a meglehetősen meleg napot, többek között Gyurta Dániel, Schmitt Pál, Szász-Kovács Emese, Baji Balázs és Szécsi Zoltán is futott, focizott, kosarazott vagy csak egy-egy szót váltott a kicsikkel. A nap történései a Hősök terén és a városligeti hőlégballonnál kezdődtek, ahol egy Olympic Day feliratú zászlót feszítettek ki előbbi a földön, majd a levegőben, ezt követően pedig a Sportcentrumban gyülekeztek a megjelentek.

Óriási zászló hirdette az 1948 óta június 23-án ünnepelt olimpia napját a Hősök terén
Óriási zászló hirdette az 1948 óta június 23-án ünnepelt olimpia napját a Hősök terén

 

Volt kollégánk, Tóth Anita, a MOB jelenlegi sajtófőnöke színpadra szólította Schmitt Pált, a MOB tiszteletbeli elnökét. „Nem igaz, hogy nincs naponta legalább harminc percetek arra, hogy törődjetek a testetek fejlesztésével és ezáltal a lelketek erősítésével – fordult a fiatalokhoz. – Mozgás nélkül lehet élni, de egészséges, jókedvű és önbizalommal teli életet csak rendszeres mozgással” – jelentette ki Schmitt, majd zárásként mindenkit aktívabb életre biztatott. A labdajátékok mellett egyébként a futás is helyet kapott a programban, szimbolikus 2024 métert teljesített a mezőny, gondolva ezzel már jövő nyárra és Párizsra.

„Az, hogy valakiből adott esetben olimpiai bajnok lesz, csak a hab a tortán. Ennél viszont szerintem sokkal fontosabb, hogy a sport beépüljön a következő generáció mindennapjaiba. Olyan alapértékek épülhetnek be kis korban, mint az alázat, a fair play vagy a csapatban való együttműködés, sőt ezt a sort még bőven lehetne folytatni, de persze az egészségmegőrzésben is kulcsszerepet játszik” – mondta lapunknak a 200 méteres mellúszás londoni olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1948 januárjában hagyta jóvá az Olimpia Napja ötletét, amely a szervezet megszületéséről emlékezik meg, és az olimpiai mozgalom egyfajta „születésnapja” is egyben. 1894-ben ugyanis ezen a napon szólalt fel Pierre de Coubertin a párizsi Sorbonne-on az ókori olimpiai játékok újjáélesztéséért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik