EJ, vívás: Pásztor Flóra ezüst-, Szilágyi Áron bronzérmes

Vágólapra másolva!
2023.06.25. 19:18
null
Pásztor Flóra a második helyen zárta az Európai Játékokat (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A tőröző Pásztor Flóra 15:11-re elveszítette a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk elleni döntőt, így ezüstérmet szerzett, míg Szilágyi Áron férfi kardban a harmadik helyen zárt a lengyelországi Európai Játékok vívóversenyeinek első napján. Utóbbi 15:13-ra a későbbi győztes grúz Szandro Bazadzétól kapott ki az elődöntőben.

 

Élet költözött a hatalmas krakkói Tauron Arenába, amikor a hazai közönségkedvenc, Julia Walczyk-Klimaszyk aranytussal legyőzte román ellenfelét, és bejutott a női tőr döntőjébe. Pásztor Flóra is erre készült, miután a negyeddöntőben már búcsúztatott egy lengyelt, azt a Hanna Lyczbinskát, akitől alig egy hete a plovdivi Európa-bajnokságon kikapott. A 24 éves tőröző az elődöntőben is jól kezdett, kezdeményezően lépett fel az izraeli Gili Kuritzky ellen, aki nem talált ellenszert Pásztor gyors, mégis türelmes vívására. Folyamatosan nőtt a különbség, és bár 9:1 után már bátrabban ment előre az izraeli, hiába talált egymás után háromszor, Pásztor riposztokkal lezárta a mérkőzést.

A döntőben természetesen nem neki szurkolt a közönség – ezt nem is vártuk, de abban azért bíztunk, hogy Pásztornak fekszik a lengyel rivális stílusa, és fizikailag is bírja a csörtét. Eleinte inkább Walczyk-Klimaszyk akarata érvényesült, akinek szinte minden bejött, kis túlzással akkor is talált, amikor nem akart – eközben Pásztor akciói végén többnyire fehér lámpa villant fel.„Gyerünk, Flóra, nincs vége!”– érkezett a biztatás a lelátóról, amikor 9:6-nál felcsillant egy halvány reménysugár, ám videózás után Walczyk-Klimaszyknak ítélték a tust, aki 15:11-re megnyerte a döntőt.


Pásztor Flóra tíz perccel az asszó után már tudott örülni az ezüstéremnek, amely pályafutása egyik, ha nem a legjobb eredménye. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos csapatverseny előtt bizakodásra ad okot, hogy Pásztor mellett Kreiss Fanni és Kondricz Kata is bejutott a legjobb 16 közé – a francia és német női tőrözők egyéniben nem indultak el.

Hosszú volt– mondta nevetve Pásztor, amikor arra kértük, hogy tömören foglalja össze a versenynapot.– A csapatverseny a legfontosabb, de úgy léptem pástra, hogy szeretném kihozni magamból, amire képes vagyok, nagyon örülök, hogy sikerült. A döntőt a lengyel lány jobban bírta fizikailag, többet dolgozott lábbal, és ismét megmutatta, hogy nem véletlenül a világ egyik legjobbja, technikailag is nagyon képzett. Büszke vagyok rá, hogy eljutottam idáig, jó volt a hatalmas arénában küzdeni, az ezüstérem pedig önbizalmat adhat a csapatversenyre.”

Hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak mit ad az Európai Játékokon szerzett bronzérem, nem tudjuk, mindenesetre világklasszis kardvívónk bátran alapozhat a vasárnapi teljesítményére. Az elődöntőben a világranglistát vezető grúz Szandro Bazadzéval került össze Szilágyi, aki közel volt a döntőbe jutáshoz, de a végén a mérkőzésvezető nem volt vevő a támadásaira, 14:13 után Bazadzénak adta a tust. Szilágyi mellett három kardozónk lépett pástra, Szatmári András a nyolcaddöntőben, Decsi Tamás és Gémesi Csanád a 32 között búcsúzott.

VÍVÁS
Tőr. Nők. Egyéni. A 32 közé jutásért:Lupkovics Dóra–Bimová (cseh) 15:7.A 16 közé jutásért:Pásztor Flóra–Schreiber (svéd) 15:11, Kondricz Kata–Jeglinska (lengyel) 15:13, Kreiss Fanni–Castro (spanyol) 15:12, Beardmore (brit)–Lupkovics 15:9.Nyolcaddöntő:Pásztor–Wohlgemuth (osztrák) 15:4, Walczyk-Klimaszyk (lengyel)–Kondricz 15:7, Lyczbinska (lengyel)–Kreiss 7:6.Negyeddöntő:Pásztor–Lyczbinska 15:13.Elődöntő:Pásztor–Kuritzky (izraeli) 15:7.Döntő:Walczyk-Klimaszyk–Pásztor 15:11.A végeredmény:1. Julia Walczyk-Klimaszyk, 2. Pásztor Flóra, 3. Calugareanu (román) és Kuritzky, ...10. Kreiss Fanni, ...14. Kondricz Kata, ...29. Lupkovics Dóra.
Kard. Férfiak. Egyéni. A 16 közé jutásért:Szilágyi Áron–Bravo (spanyol) 15:2, Szatmári András–Sztacenko (ukrán) 15:10, Yildirim (török)–Decsi Tamás 15:11, Ursachi (román)–Gémesi Csanád 15:13.Nyolcaddöntő:Szilágyi–Teodosiu (román) 15:11, Szandro Bazadze (grúz)–Szatmári 15:9.Negyeddöntő:Szilágyi–Kempf (német) 15:8.Elődöntő:Bazadze–Szilágyi 15:13.A végeredmény:1. Szandro Bazadze, 2. Kaczkowski (lengyel), 3. Szilágyi Áron és Deary (brit), ...16. Szatmári András, ...19. Gémesi Csanád, ...23. Decsi Tamás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik