EJ, öttusa: Koleszár és Demeter is lemaradt a döntőről

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 12:40
null
Koleszárnak hat másodpercen múlt a döntője (Fotó: Árvai Károly)
Koleszár Mihály egy, Demeter Bence pedig két hellyel maradt le a 18-as döntőről a krakkói központú Európa Játékok férfi öttusaversenyében.

Az első elődöntő 18 versenyzője 10 órakor kezdett bónuszvívással, a keddi körvívásban elért eredmények alapján fordított sorrendben léptek a lelátóval szembeni emelt pástra az öttusázók. Demeter Bence előző nap 13 győzelmet aratott és 22 ellenfelétől kapott ki, így a 15-16. helyről kezdte meg a szerdai versenynapot. A bónuszvívásra harmadikként ment fel a pástra és három győzelmet aratva hat pontot szerzett. Koleszár Mihály 15 sikeres és 20 vesztett asszóval zárta a keddi körvívást, ezzel ő holtversenyben a tizedik volt a szerdai rajtnál. Hatodikként lépett a pástra, és két sikeres asszóval négyet tett hozzá addigi pontjaihoz.

Az uszoda 25 méteres medencéjében Demeter 2:02.86 perccel a hetedik, Koleszár pedig 2:02.89-cel a nyolcadik időt érte el, ezzel előbbi a kilencedik, utóbbi - két vetélytársával holtversenyben - a 11. helyen állt a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás előtt. A kombinált számban komoly verseny alakult ki a mezőny közepén az első kilenc közé kerülésért. Koleszár végül a 10., Demeter pedig a 11. helyen ért célba, vagyis nem volt elég a fináléhoz, hogy előbbi a hetedik (10:18.80), utóbbi a negyedik (10:16.60) legjobb eredményt érte el a kombinált számban. Koleszár a végére elfáradt, így nem maradt ereje ahhoz, hogy megelőzze a hat másodperccel korábban célba érő cseh Marek Gryczet, míg Demeter, aki 12 másodperccel maradt le a döntőről, végig 50–100 méterre volt a bejutó helytől.
Martinek János szövetségi kapitány ezúttal is kiemelte, mennyire fontos a vívás, mert gyenge eredménnyel nagyon nehéz döntőbe kerülni.

Az elődöntő B-csoportja 13 órakor kezdi versenyét, a 18-as mezőnyben ott van Bőhm Csaba és Szép Balázs is.

Az öttusázóknak Európa-bajnokság is egyben az Európa Játékok, ráadásul az egyéni versenyben a férfiaknál és a nőknél is nyolc olimpiai kvóta talál gazdára, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző juthat kvalifikációhoz. A nőknél már biztos a magyar kvóta, mert nyolc ország – köztük Magyarország – képviselői kerültek be a szombati fináléba.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik