EJ, öttusa: hibátlan napot zártak férfi versenyzőink

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 18:14
null
Koleszár Mihály (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Noha a laser run előtt Bőhm Csaba és Szép Balázs sem állt továbbjutást érő helyen, végül mind a négy férfi öttusázónk sikerrel vette a selejtezőt az Európai Játékokon.

 

Feladták a leckét a lengyel szervezők az érdeklődőknek, hogy megtalálják az öttusaversenyeket, a létesítmény környékén ugyanis néhány plakáton kívül semmi sem utalt rá, hogy a közelben az öreg kontinens legjobbjai küzdenek az elődöntőbe jutásért.

Fel volt adva a lecke Bőhm Csabának és Szép Balázsnak is, a laser run előtt ugyanis egyikük sem állt továbbjutást érő helyen a selejtezőben – Böhm 20., Szép 22. volt. Izgulnunk azért nem kellett, mert mindkét öttusázónk erős a kombinált számban, Szép Balázs már az első lövészetnél megelőzte a három másodperc előnnyel rajtoló olasz Roberto Michelit. Bőhm Csaba a második körben robbantott, s miután a lövészettel is gyorsan végzett, felzárkózott az élmezőny mögé. Szép Balázs harmadik lövészete nem sikerült jól, ám ezt követően tempót váltott, a végén pedig már kocoghatott, Bőhmhöz hasonlóan biztos volt a helye a legjobb tizennyolcban.

Ahogyan a másik csoportban versenyző Koleszár Mihálynak és Demeter Bencének is – férfi öttusázóink hibátlan napot zártak Krakkóban, mind a négyen folytathatják a küzdelmeket az elődöntőben.

„Vívásban sok pontot veszítettem, ezért indultam a huszadik helyről – értékelte a selejtezőt Bőhm. – A fizikai számokban, úszásban és futásban elégedett voltam a teljesítményemmel, és a lövészetem is jól sikerült. Nem kellett teljesen kifutnom magam, tudtam tartalékolni is.”

A NŐKNÉL
A női mezőny elődöntősei a férfi selejtező után kezdték meg a körvívásukat. A három magyar elődöntős közül egyedül Barta Luca vívott jól, ő 21 ellenfelét győzte le és 14-től kapott ki. Gulyás Michelle 17/18-at hozott össze, Guzi Blanka pedig 10/25-öt.
Az öttusázók számára komoly tétje van az Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságnak, mert az egyéni versenyben a férfiaknál és a nőknél is nyolc olimpiai kvóta talál gazdára, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző juthat kvalifikációhoz.
Kedden a nők elődöntőjére kerül sor – a 2x18 fős mezőnyben ott lesz Gulyás, Guzi és Barta –, illetve akkor rendezik a férfi elődöntősök körvívását is. Az érmekért egyéniben – és ezzel együtt csapatban – majd szombaton küzdenek a versenyben maradók mindkét nemben. (MTI)

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik