Párizs 2024: a MOB támogatja a háborúellenes orosz sportolók indulását

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.02. 18:48
null
Gyulay Zsolt nagyon bízik a magyar olimpiai csapatban (Fotó: Török Attila, archív)
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjút, amelyben az orosz sportolók párizsi versenyzéséről, az új MOB-székházról és a Formula–1-es Magyar Nagydíjról is beszélt.

 

„A bojkottok sohasem érték el a céljukat, csak a sportolókat büntették – kezdte Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arra válaszolva, hogy februárban 34 ország fordult a nemzetközi szövetséghez és elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az orosz és fehérorosz sportolók esetlegesen indulhassanak a 2024-es párizsi játékokon. – Az ukrán–orosz háborúban sokan haltak meg, temérdek sportlétesítményt lebombáztak. Mi az első perctől rengeteget segítettünk, segélyszállítmányokat küldtünk az Ukrán Olimpiai Bizottságnak, a hazai szövetségek fogadták a sportolókat, és sokan ma is nálunk készülnek. Amíg nincs béke, addig teljességgel elfogadhatatlan, hogy sportolók orosz zászló alatt versenyezzenek.”

Az elnök tisztázta, a MOB közgyűlése már megszavazta a magyar olimpiai csapat indulását. Azt is hozzátette, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók semleges indulását támogatják: „A NOB felvetését, hogy azokat, akik nem támogatják a háborút és nem tehetnek semmiről, semleges zászló alatt visszaintegrálják a sportba, teljes szívvel tudjuk támogatni.”

„Vissza fogunk térni a Team Hungary kifejezéshez” – mondta Gyulay Zsolt. Ez azt is jelenti, hogy megszűnik a Magyarock-koncepció, ugyanakkor továbbra is az Adidas lesz az olimpiai csapat sportszergyártója. A MOB elnöke hozzátette, személy szerint nem értett egyet a Magyarockkal és szerinte az olimpiai csapatnak nem megosztónak és vitára gerjesztőnek kell lennie, hanem a nemzetet kell képviselnie.

Gyulay Zsolt célokat is megfogalmazott a párizsi játékokkal kapcsolatban. Tíz aranyat vár, hosszú távon pedig szeretné, hogy 2030-ig meglegyen a kétszázadik magyar aranyérem: „Elég merész vállalás, ám nagyon bízom a csapatban.”

A MOB elnöke az esetleges új székházról is beszélt, elmondta, hogy szeretné, hogy a bizottság végleges helyre költözzön.

„Van egy nyolcszázezer darabból álló relikviagyűjteményünk Hajós Alfréd aranyérmével kezdve, amely megérdemelne egy Sportmúzeumot. A sportállamtitkárság megkezdte e hely keresését, remélem, négy-öt éven belül megvalósulhat.”

Gyulay Zsolt az olimpiarendezésről is szót ejtett, szerinte sportszakmailag rendkívül jó olimpiát tudnánk rendezni, az anyagi vonzat viszont már más kérdés: „Jó látni, hogy felépültek a sportlétesítmények, megvalósulnak nagy események. Mindezt külföldön sokra tartják, nagy respektje van a magyar sportnak és a hazai eseményeknek”.

Decemberben beszámoltunk arról, hogy minden jegy elfogyott a 2023-as Formula–1-es Magyar Nagydíjra és telt ház várható a versenyhétvégén. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy folyamatosan nő az érdeklődés a mogyoródi futam iránt. Jelenleg 2027-ig szól a Hungaroring szerződése az F1-ben, azonban Gyulay Zsolt elmondta, már tavaly elkezdtek tárgyalni a hosszabbításról: „Nagy dolog lesz, ha 2032-ig megállapodunk, már csak a felhatalmazásra várunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik