Öttusa: évente 5-6 pár futócipőt is elhasznál Simon Sarolta

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 12:26
null
Simon Sarolta célja, hogy a legjobb két magyar női versenyző egyike legyen (Fotó: Koncz Márton)
Tavaly stabilan a második számú női öttusázónk volt Simon Sarolta, akinek nem titkolt célja, hogy az olimpiai rangsorban is ott legyen a legjobb két magyar között. Bár Gulyás Michelle kiemelkedik a mezőnyből, azt vallja, nem állhat úgy a versenyekhez, hogy nem ő lesz a legjobb.

Az utolsó pillanatban változott a program: hétfőn este, Simon Sarolta aznapi utolsó edzése alatt jelezte Belák János, a Csepel SE 25 éves versenyzőjének koordinálóedzője, hogy mégsem a csepeli strandon, hanem a válogatottal, a BOK-csarnokban edz kedd reggel az elmúlt idényben Gulyás Michelle mögött stabilan második számú női öttusázónk. Nincs egyébként még egy olyan sportág, amelyben szükség van olyan értelemben koordinálóedzőre, mint az öttusázóknál, ő fogja össze ugyanis a versenyzője felkészülését az összes versenyszámban, szervezi, rendszerbe illeszti az edzéseket, miközben a sportolónak van külön vívó-, úszó-, lövő-, futó- és lovasedzője is.

SIMON SAROLTA SZAKMAI STÁBJA
Koordináció és szakedző: Belák János
Futás: Vizsoli Mária
Lövészet: Tesánszky Mihály
Úszás: Kovács Gábor
Vívás: Bakodi Róbert
Lovaglás: Balaska Zsolt és Ladvenszky József
Gyógytorna: Ilosvay Bettina és Illés Ágnes
Masszázs: Berka Imre
Sportpszichológus: Tislér Violetta

A laser run, vagyis a futás-lövészet kombinált szám edzésén látogattuk meg Simon Saroltát – azt cseppet sem bántuk, hogy ezért elég volt a Stadionokig menni –, s hamar érthetővé is vált, mi a különbség például a koordinálóedző és a lövőedző feladata között: míg Belák János a BOK-csarnokban felállított rekortánpálya befutójánál várta tanítványát és írta a részidőket, addig Tesánszky Mihály a lőállás mellett asszisztált.

„A kattanásokra figyeltem” – jelezte azért Belák is versenyzőjének, hogy bár nem látta konkrétan, mit és hogyan csinált a lőállásban, azt jegyzetelte, hány lövésből vitte be a szükséges öt találatot Simon két futóetap között. Éppen ezzel a versenyszámmal küzdött egyébként már az előző idényben is a párizsi olimpiára hajtó öttusázó – egy ideig nem volt külön trénere sem –, s most gőzerővel dolgozik a hibák kijavításán.

„Fiatalabb koromban Csepelen foglalkozott velem specialista, de egy idő után már nem volt ideje az öttusázókra. Később a KSI-s Karácsony Gyulával készültem, nagyon jó volt vele dolgozni, de nyugdíjba ment, ezzel pedig elfogytak a lehetőségeim. Az elmúlt években a koordinálóedzőmmel lőttem, és eleinte nem is tűnt úgy, hogy gondom lenne a versenyszámmal, de tavaly megmutatkozott a bizonytalanság, ezért kértem a klubomat, hogy keressünk szakembert  – magyarázta. Így jutott el Tesánszkyhoz, aki sok öttusázóval, így Marosi Ádámmal, Szép Balázzsal, Barta Lucával is foglalkozik. – Az öttusa más technikát igényel, mint a sportlövészet, beszéltem vele, és tetszett a felfogása. Az is, ahogy a tanítványaihoz viszonyul, ő pedig elvállalta a felkészítésemet. Nagyon elégedett vagyok a közös munkával, maximálisan odafigyel rám.”

De mit lehet még vajon csiszolni egy 25 éves öttusázó lövészetén? A beállást, a fegyverfogást, a kar emelését, a pisztoly elsütését, a mozdulatsor tudatos kivitelezését – lényegében mindent, hiszen ezen a szinten még ebben a sportágban is nüanszokon múlik a végeredmény.

„Könnyű elveszni a részletekben, az apróságok nálam sem voltak meg. Vegyük például a sütést: eleve rosszul fogtam a billentyűt, nem elég finoman húztam meg, inkább ütöttem. Az új edzőm hívta fel a figyelmemet például arra, hogy már emelés közben húzzam, és akkor még csak egyetlen mozdulatról beszélek. De ott van az is, hogy a beállásnál jelöljem be a helyet, ahova pontosan állni akarok... Milliméterek is számítanak – boncolgatta a problémakört a versenyző. – Ez lehetett a gond az idei Peridot-kupán is, sok ilyen újdonság nem került igazán a helyére ennyire gyorsan, nem ment még, hogy minderre egyszerre odafigyeljek versenyszituációban.”

Nemcsak a lövészet ennyire komplex, valójában mindegyik szakág, így a legegyszerűbbnek tűnő futás is. Ugyanis többfajta felületen, időnként kisebb lejtővel, emelkedővel tarkított terepen is rendezhetik a laser runt. A keddi tréningen is két pár cipő hevert az öltözőpad mellett: egy fehér a hosszabb távokhoz, és egy ciklámen a résztávokhoz – ezúttal inkább utóbbit használta.

„Előfordul, hogy edzés közben is cipőt cserélek. Egy öttusázó évente öt-hat pár cipőt is elhasznál, ezért fontos, hogy legyen erre szponzor, mert másképp nehéz jó minőségű felszerelést beszerezni, főleg, hogy ehhez jön még a téli-nyári sportruházat is – magyarázta Simon. – Van, ahol füvön, homokon, akár murván versenyzünk, úgyhogy kijárok hétvégén a Hármashatár-hegyre is futni, ami ebből a szempontból is segít, ráadásul szép környezetben, jó levegőn amúgy is könnyebben gyűlik össze a tizenöt-tizenhat kilométer.”

A budapesti szezonnyitó nemzetközi versenyen, a Peridot nyílt fedett pályás magyar bajnokságon, amely az országos bajnokság eredményét is adta az idén, összesítésben tizedik lett, a magyarok rangsorában pedig Gulyás Michelle mellett Réti Kamilla, Bauer Blanka és Barta Luca is megelőzte. A formaidőzítését azonban elsősorban az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra hegyezte ki, a Peridot-kupára edzésből jött, könnyítése sem volt előtte, hiszen a női csapatnak nem volt válogatóverseny az esemény. Már a kairói világkupaversenyre is kissé másképpen készül – ott szeretne minél jobban teljesíteni, hiszen a sorozat döntőjén már olimpiai kvótát osztanak. Belák János szerint az a cél, hogy Simon Sarolta a két legjobb magyar női versenyző között legyen, de tanítványa azért hozzátette: sportolóként nem lehet úgy hozzáállni, hogy nem a legjobb akar lenni.

Összetett sportág – összetett gondolkodásmód
Élsportolói pályafutása mellett eddig három diplomát szerzett Simon Sarolta, és már a negyedikre készül: február elején nyerte el a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) ösztöndíját a World Academy of Sports és a University of London közös képzésére, amelyen nemzetközi sportmenedzsmentet tanul online, „versenysportoló-barát” formában, olyan szakemberektől, mint az Adidas vezérigazgatója vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagja. Más sportágakat is követ (amerikaifoci-rajongó, foglalkoztatja a kerékpár és a tenisz), érdeklik a számok, statisztikák, a taktikai formációk, és meglát egymástól merőben különböző sportágak közötti párhuzamokat is. Ki gondolná például, hogy a tenisz olyan, mint az öttusa?
„Nincs még egy sportág a teniszen kívül, amely összetettség szempontjából ennyire közel áll a miénkhez. A teniszben is egyszerre kell gyorsnak, robbanékonynak, technikásnak lenni, miközben az állóképességük is jó a játékosoknak, és mentálisan is nagyon rendben kell lenni, éppen úgy, mint az öttusában” – magyarázta az összefüggéseket. S mivel Carlos Alcaraz különösen erős a feltörekvő fiatal játékosok közül mindebben, nem is lehet más a kedvence, mint a spanyol csodatini.

Fáradásos törése után csak a családja hitt benne

2017-ben volt egy fáradásos sípcsonttörése az akkor 19 éves Simon Saroltának, amely nem akart rendbe jönni, egy évig szenvedett vele. Hiába pihentette, nem gyógyult be, édesanyja orvosról orvosra járt vele, hátha valaki meg tudja oldani a problémát. „Nagyon hálás vagyok neki, az ország minden táján voltunk a lábammal. Minden magánkezelést szó nélkül finanszírozott, végig hitt bennem. A családomon kívül szerintem minenki lemondott rólam, de nem fordult meg a fejemben, hogy abba akarom hagyni az ötusát” – mondta.
Kálváriája három évig tartott, végül még az az orvos is megkérdezte, megéri-e neki a műtét, aki vállalta a megoldást jelentő beavatkozást. Nehéz volt tehát az az időszak, amikor utánpótlás korosztályból egyenletesen bele kellett volna nőnie a felnőtt versenyek világába, azóta azonban gyógytornászhoz jár, ami hosszútávon is segít kiküszöbölni a nehézségeket.
Illés Ágnes tett rendbe, neki köszönhetem, hogy egyáltalán versenyezni tudok. Minden futás előtt dolgozok ezen, minden nap fordítok rá időt, úszás előtt, vívás előtt is. Heti két alakalommal pedig több órát gyógytornázok, főként korrekciós és mélyizom-erősítő gyakorlatokat végzek, de vannak mobilizációs feladatok is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik