Golf: a PGA változtat nyolc kiemelt verseny lebonyolításán

Vágólapra másolva!
2023.03.02. 12:10
null
Illusztráció: AFP
A jövő évben jelentős változtatások lesznek a legrangosabb golfsorozat, a US PGA Tour naptárában, több új formátumú, megemelt összdíjazású verseny is bekerül.

A PGA vezetői szerdán jelentették be, hogy a sorozat megújítását azzal kezdik, hogy 2024-ben nyolc olyan tornát rendeznek majd, melyen a szokásosnál kisebb, 70-78 fős mezőny szerepel majd, s két nap után nem lesznek kiesők, azaz valamennyi golfozó végigjátszhatja a négy napot. Ezeken a versenyeken a pénzdíj magasabb lesz és a – 18 millió dolláros fődíjért zajló – FedEx-kupába is több pontot lehet gyűjteni.

Az új tornákon a világranglistán előkelő helyen álló játékosok automatikusan indulhatnak majd, de a US PGA-ben szereplő többi golfozónak is lesz lehetősége kvalifikálni rájuk.

A nyolc új, kiemelt torna mellett a szezon többi nagy versenye, a négy major viadal, a FedEx-kupát záró három playoffverseny, valamint a Players Championship továbbra is a naptár része marad.

A PGA nem titkoltan azért döntött a változtatások mellett, hogy megállítsa a játékosok átigazolását a tavaly elindított rivális szériába, a LIV-be. A szaúdi finanszírozással létrehozott szakadársorozat tulajdonosai által kínált dollár(száz)milliók kedvéért olyan sztárok hagyták már el a PGA-t, mint Phil Mickelson, Sergio Garcia, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau és Cameron Smith.

A szerdán bejelentett nyolc új viadal lebonyolítása majdnem megegyezik az LIV tornáival. Ez utóbbiban idén 14 verseny szerepel, amelyeken három napon át 52 szakaszt teljesít a mindössze 48 fős mezőny. A versenyeken nincsen kiesés és hatalmas összegeket lehet nyerni. A vasárnap zárult szezonnyitó mexikói torna győztese, az amerikai Charles Howell III. 4 millió dollárt nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik