Darts-vb: Van Duijvenbode és Bunting is nagy meccsen ment tovább, Chisnall kiesett

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.29. 18:23
null
Van Duijvenbode majd' kiugrott a bőréből öröében a meccs végén (Fotó: Getty Images)
A Profi Dartsjátékosok Szövetsége (PDC) Londonban zajló világbajnoksága 12. napjának első mérkőzésén eldőlt, hogy a 14. helyen rangsorolt Dirk van Duijvenbode lesz a nyolcaddöntőben a 3. kiemelt, háromszoros világbajnok Michael van Gerwen ellenfele, miután a világbajnokság első tie-breakjében legyőzte a 19. helyen kiemelt Ross Smitht. A 6. helyen kiemelt Rob Cross csupán egy szettet engedett a kétszeres ezüstérmes Mervyn Kingnek. Dave Chisnall egy fergeteges meccsen kapott ki Stephen Buntingtól.

Dirk van Duijvenbode–Ross Smith

A mérkőzést némi meglepetésre a fogadóirodák által a találkozó előtt valamivel esélytelenebbnek tartott Ross Smith kezdte jobban: az első legben beszórt 156-os kiszállóval megadta az alaphangot a találkozóhoz. Válaszként aztán Dirk van Duijvenbode is jelentkezett egy 136-os kiszállóval, majd elvette ellenfele kezdését, aztán gyorsan hozta is a sajátját – s közben mindkét játékos átlaga 94 fölött járt, azaz, a színvonalra sem panaszkodhattunk.

A második játszma hasonló forgatókönyv szerint alakult, mint az első, csak éppen fordított előjellel: az óriási kiszállók elmaradtak, és a harmadik legben ezúttal Smith brékelt, majd zárta le a játszmát, ezzel pedig egyenlített. A folytatásban viszont az angol játékos teljesítménye váratlanul visszaesett , így Van Duijvenbode tulajdonképpen könnyedén került ismét lépéselőnybe. Smith hullámvölgye a negyedik játszmára viszont már a múlté lett és a szettben 111 fölötti átlagot hozva újra egyenlített.

A fordulatok pedig az ötödik felvonásban folytatódtak: váratlanul stabillá váltak a felek kezdőként, így ekkor egy bréket sem láthatott a közönség. Azt viszont láthatta, hogy a játszma végén mindkét játékos kissé idegesebbnek bizonyult: előbb Smith, majd a holland is elrontott három szettnyilat, végül az angol lezárta a játszmát és először a meccs során átvette a vezetést. Hiába vezetett azonban 3:2-re a szetteket tekintve, s jutott a játszma végén egy meccsnyílig, az kimaradt, ezzel Van Duijvenbode életben maradt, s jöhetett a döntő szett.

Ebben pedig az amúgy kiválóan játszó, Ross Smith a negyedik legben 2–1-es előnyénél ismét meccsnyilat rontott, míg Van Duijvenbode egy 127-es kiszállóval vétette észre magát, ám a döntő ütést egyikük sem tudta bevinni, vagyis 3:3, 5–5 után jöhetett a tie-break – ezen a vb-n először. Smith jutott le először kiszállóra, és volt először meccsnyila, ám a 89-et nem tudta megoldani – elvétette a dupla 5-öt. Nem úgy Van Duijvenbode, aki a 71-et a 13, 18, d20 kombinációval oldotta meg, s ezzel a torna eddigi legszorosabb mérkőzését nyerte meg.


 

Rob Cross–Mervyn King

Brékkel kezdte a találkozót a 6. helyen kiemelt Rob Cross, aki 74-ről tudott kiszállni a pontatlanul dobó Mervyn King ellen. A 2018-ban vb-t nyerő angol keze az ezt követő legekben sem remegett meg, így simán behúzta az első szettet. A második felvonásban is ellenálhatatlanul játszott Cross, aki a 103-as pontátlaga mellett (szemben King 88-as átlagával) rendkívül higgadtan értékesítette a kiszállóit. A kétszeres vb-ezüstérmes „Király” láthatóan nem volt jó formában, idegesen dartsozott – egyetlen leget sem tudott megnyerni az első két szettben.

King a harmadik szett végére adta az első életjeleket magáról, amikor egy 136-os kiszállóval hozta a saját játékát – az első legjét nyerte a meccsen. A rutinos angol ezután 2–1-nél vissza is brékelhehetett volna, de nem tudott kiszállni – Cross ezt kihasználta és a nem is hibátlanul, de behúzta ezt a menetet is.

A meccsben maradásért dobó King a negyedik szettben dobta meg az első 180-át, majd egy 12 nyilas kiszállóval egyből brékelte az eddig magabiztosan játszó Crosst, majd a saját játékát is hozta. A 32 éves klasszis ezután szépíteni tudott, de King nem omlott össze, és 3–1-re hozta a szettet.

 


 

Az ötödik szettben megtört King lendülete, miután Cross 1–1-nél brékelni tudott, és így már a meccsért játszhatott – az már kérdés, hogy az első meccsnyilát nem tudta bedobni. A másodikat már nem szórakozta el a 2018-as világbajnok, dupla négyessel lezárta a mérkőzést. Mervyn King ugyan képes volt izgalmassá tenni a meccs végét, de nem tudott beleszólni a továbbjutás kérdésébe – a 4–1-es győzelmet arató Cross ellenfele a legjobb 16 között a Gary Andersont kisebb meglepetésre búcsúztató Chris Dobey lesz.

 


 

Dave Chisnall–Stephen Bunting

Hatalmas küzdelmet hozott a Dave Chisnall-Stephen Bunting ütközet, mindkét angol száz pont fölött átlagolt a teljes mérkőzés alatt (101.82–102.24). Ezzel együtt „Chizzy” dobott pontosabban, a nyitány során, 3–1-re megnyerve az első szettet.

Az elveszített nyitó szett alaposan felpaprikázta Buntingot, aki a második játékrész elején lebrékelte Chisnallt, majd 180-nal kezdte a saját játékát, amelyet meg is nyert. A harmadik legben Bunting egy tíznyilas kiszállóval rukkolt elő, 1–1-re módosítva az összetett állást – mindezt 121.86-es pontátlaggal.

A harmadik szettben Bunting simán hozta a saját játékát, majd egy szoros második legben – minkét játékos lejött 40-re – brékelte a papíron esélyesebb Chisnallt. Bunting ezután egy parádés, 140-es kiszállóval a harmadik leget is megnyerte és magabiztos játékkal megfordította a mérkőzés állását.

 


 

A negyedik szett első négy legjében mindkét fél hozta a saját játékát. 2–2-nél Chisnall nagyon gyorsan lement 10-re és nem engedte Buntingot kiszállózni – ismét egyenlő volt az állás.

Az ötödik felvonást Chisnall kezdte jobban és egy 73-as kiszállóval brékelt. Bunting szinte azonnal visszabrékelt, mindezt úgy, hogy közel állt egy kilencnyilas kiszállóhoz. A 37 éves angol ezután még kiszállózni sem engedte Chisnallt, így előnybe került. „Chizzy” ezután nem tudott visszakapaszkodni, így a higgadtabban kiszállózó Bunting lépett a továggjutás kapujába.

A győzelemért játszó Bunting egy 104-es kiszállóval brékelt a hatodik szett első legjében, amire Chisnall parádés választ adott, miután egy 108-as kiszállóval visszabrékelt. Ez nem zavarta meg Buntingot, aki ismét brékelte riválisát és így egy leg távolságra került a továbbjutástól – az egész meccsen jobban kiszállózó angol azonban 64-ről nem dobta be a meccsnyilat, Chisnall pedig köszönte szépen is ismét kiegyenlített. Az ötödik legben Bunting 100-ról még nem tudott kiszállni, de Chisnall sem tudta kiharcolni a döntő szettet 120-ról. A liverpooli születésű Bunting a dupla 40-et már nem hibázta el – összességében megérdemelten jutott tovább, miután 57.7%-ban hozta a kiszállóit, szemben Chisnall 40%-os mutatójával.

 


 

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG
3. FORDULÓ

Dirk van Duijvenbode (holland, 14., 93.44)–Ross Smith (angol, 19., 96.95) 4:3
Rob Cross (angol, 6., 99.13)–Mervyn King (angol, 27., 92.1) 4:1
Dave Chisnall (angol, 12.. 101.82)–Stephen Bunting (angol, 21., 102.25) 2:4
20.00 (Tv: Sport1)
Luke Humphries (angol, 5.)–Vincent van der Voort (holland, 28.)
4. FORDULÓ
Gerwyn Price (walesi, 1.)–José de Sousa (portugál, 17.)
Jonny Clayton (walesi, 7.)–Josh Rock (északír)

A 3. FORDULÓ SORSOLÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Gerwyn Price (walesi, 1.)
–Raymond van Barneveld (holland, 32.) 4:0
Ryan Searle (angol, 16.)–José de Sousa (portugál, 17.) 3:4
Jim Williams (walesi)–Gabriel Clemens (német, 25.) 3:4
Danny Noppert (holland, 9.)–Alan Soutar (skót) 2:4

Michael Smith (angol, 4.)–Martin Schindler (német, 29.)
Joe Cullen (angol, 13.)–Damon Heta (ausztrál, 20.) 4:0
Luke Humphries (angol, 5.)–Vincent van der Voort (holland, 28.)
Dave Chisnall (angol, 12.)–Stephen Bunting (angol, 21.)

Peter Wright (skót, 2.)–Kim Huybrechts (belga, 31.) 1:4
Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)
–Krzysztof Ratajski (lengyel, 18.) 4:1
Jonny Clayton (walesi, 7.)–Brendan Dolan (északír, 26.) 4:1
Nathan Aspinall (angol, 10.)–Josh Rock (északír) 3:4

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Mensur Suljovic (osztrák, 30.) 4:2
Dirk van Duijvenbode (holland, 14.)–Ross Smith (angol, 19.) 4:3
Rob Cross (angol, 6.)–Mervyn King (angol, 27.)
Gary Anderson (skót, 11.)–Chris Dobey (angol, 22.) 1:4

A 4. FORDULÓ SORSOLÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Gerwyn Price (walesi, 1.)–José de Sousa (portugál, 17.)
Gabriel Clemens (német, 25.)–Alan Soutar (skót)

Michael Smith (angol, 4.)–Joe Cullen (angol, 13.)
Luke Humphries (angol, 5.)/Vincent van der Voort (holland, 28.)–Stephen Bunting (angol, 21.)

Kim Huybrechts (belga, 31.)–Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)
Jonny Clayton (walesi, 7.)–Josh Rock (északír)

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Dirk van Duijvenbode (holland, 14.)
Rob Cross (angol, 6.)–Chris Dobey (angol, 22.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik