NS-klub: Néhány öttusa elég volt a megjelenéshez – Fábián László

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 10:13
null
Fábián László Barcelonában ötödik helyen zárt csapatban címvédőként (Fotó: MTI)
Füzetbe ragasztva őrzi Fábián László azokat a cikkeket, amelyek pályája kezdetétől megjelentek róla a Nemzeti Sport – akkor még Népsport – hasábjain. Először 1980. március 28-án bukkan fel a neve az újságban, amikor a Budapest-kupa elnevezésű háromtusaversenyen Mizsér Attila mögött a második helyen végzett úgy, hogy ebben az esztendőben kezdett öttusázni.

„Nehezen akartam váltani az úszásról, hiszen féltem a lótól, féltem a vívástól, a lövészettől, fogalmam sem volt róla, hogy mi lesz az egészből. A közeg mindenféleképpen vonzó volt, azt láttam, hogy az öttusázók ügyes sportolók, okosak is voltak, ebből a szempontból tetszett, de a félelem ettől még bennem maradt”      – emlékezett vissza öttusázó-karrierje kezdetére.

Mivel szinte azonnal jöttek a sikerek, amelyben úszómúltja is nagy segítségére volt, hamar megszerette a sportágat. Az öttusa előszobájának tekinthető két- és háromtusában folyamatosan dobogón állt, többször is utcahosszal nyerte meg ezeket az utánpótlásversenyeket, hiszen a vízben – cseppet sem meglepő módon – kimagaslott teljesítményével társai közül, és az úszás adta jó állóképesség a futásban is kamatozott.

„Amikor 17 évesen, mindjárt az első évben megnyertem a felnőtt háromtusa-bajnokságot, mondtam magamnak, hogy atyavilág, itt ilyeneket is el lehet érni” – mondta nevetve. Így a váltás utáni első évben már a Népsportban olvashatták a nevét a magyar sportrajongók, miután a Honvéd által megrendezett Budapest-kupán háromtusában második helyen végzett későbbi csapattársa, Mizsér Attila mögött, a következő évben pedig már be is került a Honvéd öttusacsapatába.

„Ha nem szégyellném magamat, csinálnék egy kiállítást 1980-tól kezdve az összes Népsportból és Képes Sportból, amelyben szerepeltem. Ezek mind megvannak, kivágva, füzetbe ragasztva. Nem az én érdemem a gyűjtemény, de nagy becsben őrzöm. Fel is fogom most lapozni, mi volt a helyzet 1980-ban. Az ember halad a korral, igyekszem követni az online sporthíreket, de én régimódi vagyok, és azt szeretem, ha ott a kezemben a papírlap” – mesélte büszkén a korábbi sportoló, akit most már inkább sportvezetőként idéznek a lapok. – „Mindig is imádtam a sportot, leginkább a helyszínen szeretek lenni, az a legjobb, de hát ez lehetetlen, nem tud az ember másodpercenként egyik versenyről a másikra ugrálni a világban.”

Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójaként a pekingi téli olimpia helyszínén segítette a magyar delegáció munkáját, így most igazán elragadhatta a helyszíni hangulat.

Ma már a MOB sportigazgatója (Fotó: Dömötör Csaba)
Ma már a MOB sportigazgatója (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik