Körkép – falakon és könyvlapokon

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 17:48
null
Skardelli György, Nyilasi Tibor és Fürjes Balázs (Fotó: Mravik Gusztáv)
A Puskás Arénában mutatták be a stadion skybox szintjén található képgyűjteményt feldolgozó, A körkép című albumot.

Egy nappal a magyar–angol világbajnoki selejtező előtt, stílszerűen a Puskás Aréna negyedik emeletén mutatta be a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) A körkép című albumát. A könyv a Puskás Aréna skybox szintjének folyosófalain elhelyezett, a magyar labdarúgás történetét 126 képben bemutató sorozat gyűjteménye.

„A Puskás Aréna tervezésekor és építésekor öt alapelv vezérelt minket, ezek egyike a múlt tisztelete volt” – emlékeztetett Fürjes Balázs államtitkár, a stadion építésének kormánybiztosa. Így aztán nemcsak a régi Népstadion elemei épültek be az új aréna falaiba, annak szellemiségét is igyekeztek átörökíteni. Skardelli György, a Puskás Aréna tervezője ötlete alapján, Fürjes Balázs és Csányi Sándor MLSZ-elnök felkérésére állt munkába az a szakmai testület, amely javaslatot tett egy, a magyar futball sikerekben és jeles egyéniségekben gazdag történetét hűen reprezentáló stilizált falikép-gyűjtemény elkészítésére.

(Fotó: Mravik Gusztáv)
(Fotó: Mravik Gusztáv)

Ez az „állandó kiállítás” vihető most haza albumba gyűjtve, a képeken látható jelenetekről, szereplőkről szóló, magyar és angol nyelvű magyarázó szövegekkel kiegészítve. Mivel a kiadvány nyomdába adásakor 951 meccsnél tartott a magyar labdarúgó-válogatott, jelképesen a monumentális körkép is 951 lépéssel járható körbe (ami nincs is messze a valóságtól, hiszen a körfolyosó egy kilométer hosszú). Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője elmondta, a képválogatásnál szempont volt az is, hogy a magyar futball külhoni klasszisai (így Jenei Imre és Bölöni László), a játékvezetők (Palotai Károly és Puhl Sándor), a női labdarúgás (Marozsán Dzsenifer), valamint a két legendás rádióriporter, Pluhár István és Szepesi György személyében a sportújságírás is képviseltesse magát a gyűjteményben.

Dénes Tamás futballtörténész, aki lapunk szerkesztője, S. Tóth János mellett a kötet egyik szerkesztője volt, arról beszélt, hogy a kiadvány megírásakor a bőség zavarával küzdöttek, s a szerkesztéskor kiemelt szerepet kapott a magyar labdarúgásnak az ötvenes évektől az 1966-os világbajnokságig tartó aranykora. Felidézte az emlékeit a sajtóbeszélgetésen Skardelli György és Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, valamint a 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor is, aki számos emlékezetes mérkőzés főszereplője volt.

Az album a Magyar Sportújságírók Szövetségénél rendelhető meg.

VIDEÓN A KÖNYVBEMUTATÓ


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik