Birkózás: Barka kikapott, a nők sem szereznek kvótát Budapesten

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.03.19. 14:42
A BOK-csarnokban rendezett olimpiai kvalifikációs viadal nyitó napi csalódásai után a pénteki versenynap sem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna: Barka Emese negyeddöntős vereségével délutánra el is dőlt, hogy a szabadfogásúak után a nők sem szereznek kvótát a hazai rendezésű kvalifikációs versenyen.
Barka Emese (jobbra) kikapott, a nők sem szereznek kvótát Budapesten (Fotó: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Barka Emese (jobbra) kikapott, a nők sem szereznek kvótát Budapesten (Fotó: Földi Imre) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Pedig legnagyobb női kvótaesélyesünk, Barka Emesesorsolása egész jóra sikeredett– a kétszeres norvég Európa-bajnok Grace Bullen,az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes bolgár Evelina Nikolova,a háromszoros Eb-bronzérmes azeri Alyona Kolesnikés a fiatal orosz bajnok Veronika Csumikova is a másik ágra került–,egyetlen női Európa-bajnokunk pedigmagabiztos győzelemmeliskezdett.Az57 kilogrammosok selejtezőjébenpillanatok alatt elintézte a spanyol Sánchez Diazt:hamar 4:0-s vezetésre tett szert, majd egy szép csípődobás után be is tusolta ellenfelét, így könnyedén jutott tovább a negyeddöntőbe. Itt az ukránok Eb-ezüstérmese, Alina Hrusina várt rá,aki ellen Barka ugyancsak aktívabban kezdett, ám ekkor megtörtént a baj: egy fejlefogást követően nem tudta megcsinálni az akciót, helyette a földre került,ígya végén még annak is örülni kellett, hogy Hrusinanem tusolta be. Noha Barka a tusveszélyes helyzetből végül kifordult, az ukrán még egy kétpontos akciót csinált rajta lentről, a 4:0-s előny pedig már túl nagynak bizonyult – főleg, hogy a Csepel birkózója a második menetben csak intés után tudott rajta hozni egy pontot. Nagyon kár azért a balszerencsés szituációért, amivel eldőlt a meccs, mert Hrusina semmivel sem volt kezdeményezőbb...

Az első menetben hibát követtem el – a rosszul sikerült akciómat kontrázva négy pontot szerzett az ukrán. A hátrányom így túl nagy volt, nem tudtam ledolgozni. Elképzelhető, hogy Alina bejut a döntőbe. Ebben az esetben természetesen szőnyegre lépek szombaton, s megküzdök a bronzéremért. Tovább kell lendülnöm a történteken, s csak arra szabad koncentrálnom, hogy a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon kvótát szerezzek” – mondta Barka.

76 kg-os Eb-ezüstérmes versenyzőnk, Németh Zsanett egyértelmű vereséget szenvedett selejtezőjében: a súlycsoport egyik legjobbja, a kétszeres Európai Játékok-győztes, vb- és Eb-ezüst- és bronzérmes fehérorosz Vaszilisza Marzaljuk 9:0-s előnynél fektette két vállra az Újpest versenyzőjét.

Régóta ismerem afehéroroszlányt, a versenyt megelőző felkészülési időszakban, Ukrajnában együtt is edzettünk. Ő a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője. Többet vártam magamtól, sajnálom, hogy így alakult. Egy éve nem fogytam már hetvenhat kilóra, és ez a tervezettnél sokkal jobban megviselt fizikailag – napok óta érzem, hogy nem vagyok jó formában, és ez meg is mutatkozott. A történteken ugyanakkor nem szabad rágódnom, csak a májusi, szófiai olimpiai világkvalifikációs versenyre koncentrálok. Tudom, hogy a munkát minőségben elvégzem, és bízom abban, hogy az elég lesz a kvalifikációra”–mondta Németh.

Nem sikerült a bravúra két fiatal hölgynek, Szabados Noéminek (68 kg) és Szekér Szimonettának (53) sem, noha mindketten szépen helytálltak jóval rutinosabb ellenfelükkel szemben. A még juniorkorú Szabados jól küzdött a felnőtt Eb-bronzérmes litván Domikaityte ellen, a 8:5-ös vereség ellenére sem lehetett elégedetlen.„Kicsit csalódott vagyok, de nem elégedetlen – úgy érzem, nem birkóztam rosszul, próbáltam a legjobbamat nyújtani, és a taktikai utasításokat is betartottam. Igaz, kicsit jobban »lehajthattam« volna őt a szőnyegről... Tapasztalatszerzésnek remek volt, igyekszem a lehető legtöbb tanulságot levonni belőle”nyilatkozta Szabados a mérkőzés után.

Szekér még közelebb állt a bravúrhoz, nagy hajrával végül 4:3-ra kapott ki az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Gurbanovától.

Csalódott vagyok, mert nyerhető meccsen maradtam alul. Túl későn, az utolsó fél percben indultam meg – nem tudom, miért nem mentemhamarabb... Feltehetően a versenytől is búcsúzom, mert a riválisom a negyeddöntőben az aranyéremre is esélyes Európa-bajnok belorusszal, Kaladzinaszkajjal néz farkasszemet. Szomorúságot csupán amiatt érzek, mert legalább egy mérkőzést szerettem volna nyerni, célként a tapasztalatszerzést tűztem ki magam elé. Jelenleg elsőéves U23-as vagyok, szóval arra koncentrálok, hogy a korosztályos világversenyeken jól szerepeljek.”

Közben délelőtt lementek a férfi szabadfogásúak – a kvóta szempontjából érdektelen – vigaszági mérkőzései is: Ligeti Dániel (125 kg) csütörtöki fájó veresége után az osztrák Ludeschertől is váratlanul sima vereséget szenvedett (7:1), a 74 kg-os Kuramagomedov Murad viszont sima győzelmet aratva legalább a bronzmeccsre bement, ha már a kvótája tegnap bosszantó módon elúszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik