Határszolgálat után a vérüket adták a sportolók

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 16:36
Idilli környezetben, a bujáki Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban adott vért a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia állománya, köztük a Sportszázad tagjai, akik megosztották velünk a mindennapjaikat.
A VÉRADÁSON KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A VÉRADÁSON KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Az éjszakai szolgálat tagjai megérkeztek, a cselgáncsozó Salánki Evelin, az atléta Kaptur Éva és Schmelcz Vivien Fanny álmosan álldogáltak az „Elkülönítő helyiség” bejárata előtt, sorukra vártak, hiszen ők is csatlakoztak a Magyar Honvédség által hirdetett véradáshoz.

Salánki Evelin először…

Nem, nem a tűtől félek, hiszen már vettek vért doppingvizsgálaton is, hanem attól, hogy ennyi vért adok” – magyarázta mosolyogva a BHSE versenyzője, aki 12 és egynéhány órás ébrenlétet tud maga mögött, hiszen most tért vissza Ipolytarnócról, ahol határszolgálatot teljesít.

A járványügyi helyzet miatt a határon járőrözünk, biztosítani kell, hogy ne legyen átjárás és kontakt, ez most a mi feladatunk” – mondta a cselgáncsozó, aki a második hetét tölti Bujákon, a hét végén két hét karanténra hazatér, majd folytatja a határszolgálatot Nógrád megyében.

Ha körbenéz, láthatja idillikus a helyszín, jut idő az edzésmunkára, igaz, főként alapozásra és az erőnlét fenntartására törekszünk. A cselgáncs most háttérbe szorul, de mivel itt vannak a csapattársaim, Gorjánácz Zsolt, Fogasy Geri és Hencz Norbert így olykor tudunk egy-két fogást vagy dobást végezni a fűben. De már nagyon rég nem volt rajtam dzsúdóruha, hiányoznak a küzdelmek, a versenyek. Igaz, nekem jól jött az olimpia halasztása, mert súlygondjaim voltak, kevés voltam a súlycsoportomba, s most erőnlétben fel tudom hozni magam, s a meghosszabbított kvalifikációs időszaknak köszönhetően lesz lehetőségem arra, hogy megszerezzem a kvótát Tokióra.”

Hasonlóban bízik Decker Attila, a BHSE kapusa is, aki azonban először nem a vizes tevékenységről, hanem a katonai szolgálatról mesélt nekünk. Ő nem a Sportszázad tagja, hanem a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának közelharc kiképző altisztje, így ő egész évben fontos feladatot lát el a honvédségnél. Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozónkkal, a Sportszázad főhadnagyával, Krizsán Szabolccsal közösen most kezdi el a két hetes szolgálatát.

A vízilabda most fókuszponton kívülre került, érthetően, hiszen csak a válogatottak jutnak uszodához, ők is csak ettől a héttől kezdve.

Ha vízilabdában két hetet kihagysz, körülbelül két hét mire visszajössz, magadra találsz. Most két hónap kihagyásról beszélünk, ami rettentően sok. Felreppent az is, hogy a nyár folyamán befejeződhet a bajnokság, és bármennyire is hiányzik már a vízilabda, bennem van félsz, hiszen ennyi idő senkinek sem maradt ki, s jó lenne elkerülni a súlyos sérüléseket – vélekedett Decker Attila, aki bízik benne, hogy a bajnokságban felfelé ívelő pályán lévő Honvéd megerősödve tud majd visszatérni a medencébe.

Jó meccsel zártuk le ideiglenesen a bajnokságot, hiszen a nagyon erős Szolnokkal tudtunk döntetlent játszani, Szivós Marci hét gólt dobott, elképesztő teljesítményt nyújtott. Emlékezetes zárása volt ez ennek a fura idénynek, s hiszem, hogy még jobb lesz a folytatás. És ahogy Evelin is mondta, örülök neki, hogy egy évvel csúszik az olimpia, mert bizony én is mindent megteszek azért, hogy beverekedjem magam az utazó csapatba.”

Krizsán Szabolcsnak az olimpia már nem opció, sok-sok vállműtét után befejezte sikeres cselgáncskarrierjét, ma már főhadnagyként koordinálja a Sportszázad munkáját.

Sportolóink a határszolgálattal és most a véradással is jó ügyet szolgálnak, mindenki tudja, hogy ez remek lehetőség arra, hogy katonasportolóként példát mutassunk – mondta Krizsán Szabolcs. Vannak olyan sportolóink, például Kaptur Éva, Schmelcz Fanni és Fogasy Gergő, akik már a második hónapjukat tudják le honvédségi munkával, hiszen az öthetes alapkiképzés, majd az egyhetes izolációt követően jöttek is a kéthetes szolgálatra, azonnal vállalták a határszolgálatot. A század könnyen mozgósítható, már a párbajtőröző világbajnok, Siklósi Gergely is jelentkezett a szolgálatra, amint túljut az alapfelkészítésen és megkapja az engedélyt, csatlakozik hozzánk. A párbajtőrözők közül egyébként Rédli András jár az élen, aki nem csak vívóként húzza magával a fiatalokat, de a katonai szolgálatban is példát mutat, ő éppen most, reggel nyolckor kezdte meg tizenkét órás járőrözését. Szóval csak azt tudom mondani: Köszi, Bandi!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik