Birkózás: összeállt az Európa-bajnokságra utazó csapatunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 15:10
null
Lőrincz Viktort Eb-favoritnak látja Bácsi Péter szakmai igazgató (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)
A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai és intézőbizottságának döntése alapján összeállt az a válogatott, amely a színeinket képviseli a február 10. és 16. között zajló római Európa-bajnokságon. Az olasz fővárosban hat női, hét szabad- és kilenc kötöttfogású versenyzőnk áll szőnyegre – derül ki a szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott hírleveléből.

A tavalyi nur-szultani vb-n olimpiai kvótát szerzők közül csak a világbajnok Lőrincz Tamás nem indul, Sastin Marianna, Lőrincz Viktor és Muszukajev Iszmail viszont igen.

Az összeállításról és a szakmai elvárásokról Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így beszélt:

„Speciális lesz ez az Európa-bajnokság több szempontból is, például ilyen korai, februári Eb-re nem is emlékszem. Ráadásul öt héttel a budapesti olimpiai kvalifikációs verseny előtt zajlik, tehát az egész nemzetközi mezőny taktikázik. A majdani tokiói kiemelés szempontjából és önmagában is fontos természetesen. Ennek megfelelően vegyes jellegű, fiatalokat és kipróbált klasszisokat is magában foglaló, de mindenképpen erős csapattal indulunk. Úgy érzem, mind a három szakágban van esélyünk éremre, sőt, akár aranyra is. Kötöttfogásban Lőrincz Viktort favoritnak érzem, de neki a fő versenye értelemszerűen a tokiói olimpia lesz. Megnyerte az idénynyitó rangsorversenyt, csakúgy, mint Lévai Zoltán, tőle fiatal kora ellenére szintén várjuk a kiugró eredményt. Részben ez már a jövő csapata ebben a fogásnemben! A nőknél Barka Emese a címvédő, most is éremesélyes, ám még nincs olimpiaikvótája, neki majd az lesz a fő cél. Sastin Marianna ebből a szempontból felszabadultabb lehet, tapasztalt versenyzőként neki alaposan fel kell építeni az évét Tokióig. Szabadfogásban a nur-szultani vébén bronzérmes Muszukajev Iszmail már senkit nem lepne meg egy újabb medállal, neki is a jó olimpiai szereplés a fő cél. A tapasztaltabbak közül Veréb István sérülés miatt nem tud indulni, Ligeti Dániel viszont igen, de neki is a kvótaszerzésre kell főképp koncentrálnia” – fogalmazott Bácsi Péter.

A MAGYAR BIRKÓZÓVÁLOGATOTT AZ EB-RE

Nők: Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57), Galambos Ramóna (59), Sastin Marianna (62), Sleisz Gabriella (65), Németh Zsanett (76)

Kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63), Váncza István (67), Fritsch Róbert (72), Lévai Zoltán (77), Szabó László (82), Lőrincz Viktor (87), Szőke Alex (97), Varga Ádám (130)

Szabadfogás: Muszukajev Iszmail (65), Asarin Roman (70), Kuramagomedov Murad (74), Nagy Mihály (86), Tóth Bendegúz (92), Olejnyik Pavlo (97), Ligeti Dániel (125)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik