Gyermeket várva – várjunk a sporttal is?

Hoffmann Dorisz (MINDSET PSZICHOLÓGIA)Hoffmann Dorisz (MINDSET PSZICHOLÓGIA)
Vágólapra másolva!
2017.05.10. 18:54
Azt már nagyon jól tudjuk, hogy az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás. Azzal viszont már kevesebb kutatás foglalkozik, hogy mi a helyzet, ha a nők várandósságuk alatt is meg szeretnék őrizni egészségüket, fittségüket. Mire kell figyelniük az áldott állapotban való edzéskor? Milyen eredményeket várhatunk mind a kismama, mind a magzat szempontjából?

 

Sok helyről hallhattuk már, hogy nem csupán fizikai, de mentális előnyökre is szert tehetünk,ha fizikailag aktívak vagyunk. Várandósság esetén kiemelt fontos, hogy

A FEJLŐDŐ MAGZAT SZÁMÁRA MEGFELELŐ KÖRNYEZETET BIZTOSÍTSUNK,

amelyekhez az előbb említett fizikai, illetve mentális előnyök hozzájárulhatnak. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy van-e olyan szintű, illetve típusú sport, amely pont ellenkező hatásokat váltana ki.

Pszichológiai és fiziológiai előnyök

A terhességet általában két szempontból szemléljük: egyrészt egy csodálatos dologként, ahogy egy magzat fejlődik, majd világra jön, másrészt viszont tudjuk azt is, hogy a kismamák számára ez a kilenc hónap nem ritkán stresszel, hangulatváltozásokkal járhat. Akár napi fél óra sport is olyan kikapcsolódást jelenthet a kismamának, amely máris

SEGÍTHET A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉBEN, A KÖZÉRZET POZITÍV IRÁNYBA MOZDÍTÁSÁBAN.

A boldog, kiegyensúlyozott kismama pedig nagyobb valószínűséggel tudja kialakítani azt a környezetet magzata számára, amelyben annak fejlődése optimális módon folyhat.

Egy 2013-as amerikai kutatás arról számolt be, hogy a terhesség alatti rendszeres testmozgás eredményeképp a gyermek szíve élete során nagyobb valószínűséggel fog egészségesebben működni. Egészen pontosan arról van szó, hogy a magzatok szívében található erek simaizomzatai szignifikánsan rugalmasabbak abban az esetben, ha édesanyjuk a várandósság ideje alatt aktív életet élt. Látható tehát, hogy közvetlen pozitív hatásai is vannak a kismama-sportnak.

Alapvetően tehát négy területen számíthatunk előnyökre abban az esetben, ha a kismama a várandóssága alatt aktív életet él. Nem csupán a szorongás, valamint a depresszív tünetek gyakorisága csökkenhet,

EGY ÁLTALÁNOS ÉRZELMI JÓLLÉT IS NAGYOBB ESÉLLYEL ALAKUL KI.

Természetes továbbá, hogy a terhesség alatt jobb fizikai kondíció alakul ki, amely segíthet abban is, hogy a várandósság után hamarabb álljon vissza az édesanya a szülés előtti súlyra.Fontos azonban kiemelni, hogy a mozgás mellett figyelni kell a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-, valamint folyadékbevitelre, amelyek elengedhetetlenek például a megfelelő szoptatáshoz.

Akkor tehát mennyi az ideális testmozgás terhesség alatt?

Természetesen erre nem léteznek útmutatók, viszont három alapelvet követhetünk. Fontos, hogy bármiféle fizikai aktivitás kezdete előtt konzultáljunk szakértőkkel. Ezen kívül vegyük észre testünk jeleit, és hallgassunk a józan eszünkre.

Az ajánlott mozgásformák közé tartozik a mérsékelt intenzitású gyaloglás, kocogás, kerékpározás, úszás, izomerősítő gyakorlatok (különösképp a medencei izmokat átmozgatók), vízi torna, valamint a speciálisan várandós kismamáknak tartott órák.

Előfordulhatnakolyan esetek, amikorvárandósság alatt nem ajánlott a testmozgás, ezért is fontos az orvosokkal való egyeztetés. Ez kiemelten fontos a koraszülés jelei és vérnyomásbeli problémák esetén, a 28. hét után, valamint abban az esetben, ha például ikrekről, hármasikrekről van szó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik