Év sportolója: a nagy lemaradók, Puskás, Albert, Papp – még 9 nap!

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.01.03. 08:49
null
Papp László és Puskás Ferenc is lemaradt erről a díjról (Fotók: AFP)
A sportolók, edzők körét érintő Az év sportolója-választás különlegesen kiélezett tud lenni az olimpiai esztendőket illetően, tehát a jövő hét csütörtökön megrendezendő gálán is nagy küzdelemre számíthatunk az egyes kategóriákban.

 

Könnyen elképzelhető például, hogy Kozák Danutának három olimpiai bajnoki cím sem lesz elegendő, hogy az év női sportolója legyen, hiszen Hosszú Katinka szekérderéknyi érmet – köztük három olimpiai aranyat – szerzett a mögöttünk hagyott év eseményein. Kozák egyébként 2012-ben két ötkarikás elsőséggel már lemaradt egyszer az elismerésről, hiszen akkor Risztov Éva heroikus küzdelemben megszerzett hosszútávúszó olimpiai győzelme érte a legtöbbet a sportújságírók szerint.

HIÁBA SZÁMÍTOTT RÁ
Amatőrként középsúlyban világ- és kétszeres Európa-bajnok, profiként félnehézsúlyban majd cirkálósúlyban is világbajnoki címet szerzett Erdei Zsolt, mégsem lett soha az év sportolója. 1997-ben még amatőrként nyert vb-t Budapesten, a szavazáson harmadik lett, majd ezt mondta a díjkiosztón:

„Örülök, hogy itt lehetek, boldog vagyok a harmadik hellyel, reális”.

Aztán majd’ másfél évtizedig ott volt a csúcson, s némileg meg is változott a kép...

„Igazából bosszús vagyok kicsit – árulta el lapunknak Erdei „Madár” Zsolt. – 2004-ben profi világbajnok lettem, és hosszú ideig birtokoltam, volt olyan év, hogy háromszor is megvédtem a címet. Állítólagosan az volt a kifogás, hogy profi sportolók nem lehettek az év sportolói, aztán Talmácsi Gábor 2007-ben megnyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokságot, és akkor elgondolkoztam rajta, mekkora hazugság ez az egész. Nem tartottam korrektnek, hogy egy olyan ember, mint én, aki egy évtizedig a világ élvonalába tartozott, egyszer sem lett az év sportolója. 2009-ben heroikus küzdelemben két súlycsoport világbajnoka is lettem, abban az évben nagyon számítottam az elismerésre. Úgy voltam vele, hogy fene vigye el a más macskáját, a tíz kilóval nehezebbek közt is nyertem, és még állami kitüntetést is kaptam érte, de az újságírók kegyeit nem sikerült elnyernem.”

Természetesen a korábbi évtizedekre visszapillantva több olyan legendás sportembert is találhatunk, aki ilyen-olyan okokból nem lett az év sportolója. Világszerte ismert legendás labdarúgónknak, Puskás Ferencnek például az 1960-as Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőben szerzett négy gólja sem volt elég a sikerhez – más kérdés, hogy négy esztendővel a forradalom után az emigráló Puskás nevét sem volt tanácsos leírni, egyértelműen politikai okai voltak annak, hogy évtizedekig nem kapta meg az őt megillető elismerést.

Futballista amúgy sem lett sosem az év sportolója, még Albert Flórián sem, noha 1967-ben Aranylabdát kapott, amiről minden valószínűség szerint még nagyon hosszú ideig nem is álmodhat magyar labdarúgó. Abban az évben úgy gondolták az ítészek, hogy Kozma „Pici" István birkózó világ- és Európa-bajnoki címe éri a legtöbbet. Csapatban viszont más volt a felállás: 1964-ben az olimpiai válogatott, 1985-ben a világranglistát vezető felnőtt nemzeti csapat, 2009-ben meg az U20-as világbajnokságon bronzérmet szerző fiatalurak vitték a prímet a labdarúgók közül.

Aztán ott van Papp László, aki három olimpiai címét egyaránt a díj 1958-as megalapítása előtt szerezte, ám profiként Európa-bajnok volt 1962 és 1964 között, 29 mérkőzésén veretlen maradt – hogy karrierje nem teljesedhetett ki jobban, abban a magyar pártvezetőség „elévülhetetlen érdemeket" szerzett.

Gerevich Aladárnál több (hét) olimpiai bajnoki címet szerző sportoló nincs Magyarországon, mégis, az ő „díjtalansága" tulajdonképpen érthető. Az 1960-as római olimpián csapatban szerezte hetedik aranyérmét – Puskás Ferencről már tudjuk, miért nem lehetett befutó abban az évben –, ami önmagában megér egy kalapemelést, de a jelzett esztendőben kardozó kollégája, Kárpáti Rudolf az egyéni versenyt is behúzta, így kettejük összevetésében nehezen lehetett volna megmagyarázni, ha nem Kárpáti kerül előbbre.

Felsorolásunk nem teljes, nem is lehet, de többek között Jónyer István asztaliteniszező sem nyert 1975-ben, pedig egyéniben és párosban is világbajnok lett. Talán az lehetett az oka, hogy akkoriban a pingpong még nem volt olimpiai sportág – ellentétben az úszással, amelynek képviseletében Hargitay András, jelenlegi szövetségi kapitány lett a befutó két vb-arannyal a tarsolyában. Taróczy Balázs teniszező pedig párosban wimbledoni tornát nyert az 1985-ös évben... Hiába, mert Mizsér Attila öttusázó egyéni vb-aranya és csapat vb-ezüstje magasabb rangúnak találtatott.

A technikai sportok is háttérbe szorultak általában, a rali olyan kiválóságai nem lettek sosem díjazva, mint Ferjáncz Attila, Ranga László és ifj. Tóth János. Egyedül 2007-ben a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis versengésében diadalmaskodó Talmácsi Gábor nevét hirdették ki győztesként a gálán.

Az év magyar edzője díjat csak 1985 óta adják át (1995 és 2014 között az év szövetségi kapitányára is lehetett szavazni), és a kitüntetettek névsorából hiányzik Rátgéber László neve, aki temérdek fantasztikus eredményt produkált a magyar és a nemzetközi kosárlabdázásban. Szerencsére a magyar sport annyi hatalmas egyéniséget vonultat fel, hogy a bőség zavara minden évben meghatározó az év legjobbjainak kiválasztása során – így most is.

A LEGTÖBBSZÖR DÍJAZOTTAK
AZ ÉV MAGYAR LABDARÚGÓJA

3: Gera Zoltán (2002, 2004, 2005), Juhász Roland (2008, 2009, 2014)
AZ ÉV CSAPATA
15: férfi vízilabda-válogatott (1958, 1961, 1962, 1973, 1974, 1976, 1977, 1993, 1997, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008, 2013)
AZ ÉV EDZŐJE
6: Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu, 2001–2006), Kiss László (úszás, 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1999)
AZ ÉV SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
5: Angyal Zoltán (kajak-kenu, 1998, 2001, 2002, 2006, 2007), Kemény Dénes (vízilabda, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008)
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
5: Darnyi Tamás (úszó, 1986–1988, 1990, 1992)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
7: Egerszegi Krisztina (úszó, 1988–1993, 1996)

A TÍZES LISTÁK
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA: Baji Balázs (gátfutó), Cseh László (úszó), Gera Zoltán (labdarúgó), Hanga Ádám (kosárlabdázó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Kenderesi Tamás (úszó), Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó), Lőrincz Viktor (birkózó), Michelisz Norbert (túraautó-versenyző), Szilágyi Áron (kardvívó)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA: Babos Tímea (teniszező), Csay Renáta (maratoni kajakos), Fegyverneky Zsófia (kosárlabdázó), Hosszú Katinka (úszó), Kapás Boglárka (úszó), Kozák Danuta (kajakos), Márton Anita (súlylökő), Miklós Edit (alpesi síző), Szabó Gabriella (kajakos), Szász Emese (párbajtőrvívó)
AZ ÉV CSAPATA: Dunaújváros (női kézilabda), férfi kosárlabda-válogatott, férfi párbajtőr-válogatott, Győri ETO (női kézilabda), női kajak kettes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta), női kajak négyes (Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina), labdarúgó-válogatott, női röplabda-válogatott, női vízilabda-válogatott, Veszprém (férfi kézilabda)
AZ ÉV EDZŐJE: Bíró Attila (női vízilabda-válogatott), Csang Csing (Liu Shaolin Sándor), Dárdai Pál (Hertha), Decsi András (Szilágyi Áron), Eperjesi László (Márton Anita), Kulcsár Győző (Szász Emese), Plagányi Zsolt (Cseh László), Somogyi Béla (Kozák Danuta), Bernd Storck (labdarúgó-válogatott), Shane Tusup (Hosszú Katinka)
AZ ÉV LABDARÚGÓJA: Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Gulácsi Péter, Huszti Szabolcs, Kádár Tamás, Király Gábor, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám
AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA: Al-Yassin Mustafa (gyorskorcsolya), Csonka András (asztalitenisz), Hocza Róbert (gyorskorcsolya), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás), Sors Tamás (úszás), Suba Róbert (kajak-kenu), Tóth Attila (asztalitenisz), Tóth Tamás (úszás), Velkey-Guth Ádám (atlétika), Vereczkei Zsolt (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA: Adámi Zsanett (úszás), Biacsi Ilona (atlétika), Dani Dorka (műkorcsolya), Fekete Zsuzsanna (asztalitenisz), Hajmási Éva (kerekes székes vívás), Hasznos Szabina (bowling), Jakab Ivett (tenisz), Konkoly Zsófia (úszás), Krajnyák Zsuzsanna (kerekes székes vívás), Pap Bianka (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA: 4x100 m férfi váltó futás (Jánka Sándor, Gelencsér Róbert, Velkey-Guth Ádám, Zilaj Csaba), asztalitenisz férficsapat (Csonka András, Zborai Gyula), asztalitenisz férfi páros (Kóka Zoltán, Tóth Attila), bowling női páros (Hasznos Szabina, Kövér Hajnalka), kerekes székes női vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla), labdarúgó-válogatott (Orsós István, Berezvai István, Berezvai Tamás, Berezvai Péter, Pataki János, ifj. Csók Ferenc, Kaiser Karina, Pataki Ádám, Tóth János), mini-maraton csapat (Gelencsér Róbert, Venyercsán László, Zilaj Csaba), tenisz vegyes páros (Jakab Ivett, Hegyesi László), tollaslabda férfi páros (Luib István, Petkes József), tollaslabda vegyes páros (Hanyu Zsuzsanna, Petkes József)
AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE: Aranyosi Péter (Csonka András), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva), Csamangó Attila (Suba Róbert, Varga Katalin, Váczi Anita), Dombóvári Szilvia (Hocza Róbert, Al-Yassin Mustafa), Horváth Gábor (Jakab Ivett, Hegyesi László), Horváth Péter (Tóth Tamás), Kátainé Váradi Gyöngyi (Fekete Zsuzsanna), Milos Imre (Tóth Attila, Kóka Zoltán), Petrov Anatolij (Sors Tamás), Szabó Álmos (Pap Bianka, Illés Fanni, Kézdi Réka)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik