Rg: Férfiakat a legnőiesebb sportágba! – mondták ki az oroszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.20. 17:44
null
A ritmikus gimnasztika, ahogy ritkán látjuk, és ahogy ismerjük (Fotó: Dvillena Sport/AFP)
Némiképp meglepő kijelentést tett Irina Viner-Uszmanova, az Orosz Ritmikusgimnasztika-szövetség elnöke, aki úgy véli, a sportágat a jövőben hivatalosan is meg kell nyitni a férfiak részvétele előtt.

A ritmikus gimnasztika vezető hatalmának szakmai főnöke elmondta a kazanyi világkupadöntő előtti sajtótájékoztatón: az orosz szövetség a férfiak bevonása mellett teszi le a voksát. A ritmikus gimnasztika és a szinkronúszás az a két nyári olimpiai sportág, amelyben csak az egyik nem képviselői versenyeznek (a téli olimpián egy ilyen van: a kizárólag férfiak által űzött északi összetett).

A két kizárólag női sportág viszont szembemegy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törekvéseivel – a NOB a minél nagyobb nemi integrációra törekszik. A szinkronúszók a 2015-ös, kazanyi világbajnokságon már vegyes párosban is versenyeztek, így a sportág történetében először indulhattak férfiak a legmagasabb szinten.

„A szövetség egyértelműen támogatja a férfiak részvételét ritmikus gimnasztikában, főleg, hogy a nők már minden sportágba – így az ökölvívásba, súlyemelésbe és labdarúgásba – betörtek a legmagasabb szinten. A Nemzetközi Tornaszövetség vezetői egyelőre nem támogatják az elképzelést, úgy sem, hogy a férfiak versengése nem lenne olimpiai szám. De ha a versenyzőinket megkérdeznék, ők is szeretnék, ha a férfiakat is bevonnák” – idézi Viner-Uszmanovát az AP hírügynökség.

Férfi ritmikus gimnasztikázók így is vannak: Spanyolországban hivatalos bajnokságuk van, legismertebb képviselőjük Rubén Orihuela. Japánban szintén űzik férfiak is az rg-t, igaz, akrobatikus elemekkel teletűzdelve, amelyeket a sportág szabálykönyve nem engedélyez – a japánok csapatbemutatóját magyar közönség is láthatta a 2003-as, budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik