Golf: Rózsa Csilla remekel Angliában, továbbjutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.03. 20:45
Csodaszép ajándékkal lepte meg magát sikeres érettségije alkalmából Rózsa Csilla: a roppant tehetséges magyar golfozó a pályán elvártnál eggyel jobb eredménnyel, 71 ütéssel teljesítette a 18 lyukat az angliai Denhamben zajló, félmillió euró összdíjazású viadal (ISPS Handa Ladies European Masters) pénteki versenynapján, és kiharcolta, hogy ott lehessen a szombat-vasárnapi végjátékban.

A csütörtöki igen biztató, 72 ütéses fordulóját pénteken felülmúló, 18 pozíciót javító és két nap után 143 ütéssel a 32. helyen álló Rózsa Csillának a mostani az ötödik fellépése az első számú európai női körversenyen (LET), és harmadszor jut be a cutba, azaz „éli túl” a második versenynapot követő mezőnyfelezést.A csütörtöki igen biztató, 72 ütéses fordulóját pénteken felülmúló, 18 pozíciót javító és két nap után 143 ütéssel a 32. helyen álló Rózsa Csillának a mostani az ötödik fellépése az első számú európai női körversenyen (LET), és harmadszor jut be a cutba, azaz „éli túl” a második versenynapot követő mezőnyfelezést.

MI AZ A LET?
A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

Sőt mi több, ha a két nap utáni helyezéseket és a pályán elvárthoz (par) képest elért ütésszámait hasonlítjuk össze – ami persze némiképp tudománytalan, hiszen minden pálya más és más –, akkor arra a következtetésre juthatunk: a 18 éves játékosnak talán a mostani a legjobb versenye az idén.

Az Új-zélandi nemzetközi bajnokságon plusz eggyel az 53. helyen, a Török nemzetközi bajnokságon plusz kettővel a 33. helyen jutott tovább – azaz mindkét helyszínen a pályán elvártnál többet ütve kvalifikálta magát a végjátékra, most pedig (ötös holtversenyben) a 32. helyen és mínusz eggyel (azaz az elvártnál eggyel jobb eredménnyel).

A hétvégi játékra ezúttal maximum 146 ütés volt a beugró, ezt a 144 tagú mezőnyben 70 játékosnak sikerült teljesíteni.

Az első profi idényét teljesítő Rózsa Csilla a 10. lyuknál kezdte a pénteki penzumot, és az időrendben első kilenc szakaszon nemcsak sorra hozta az elvárt ütésszámokat (par) – de egy birdie-vel még javított is a mérlegén.

A második kilences rosszul kezdődött (három szakaszon belül két bogey), de a magyar tini még ekkor is cuton belül volt – aztán kezdődött a hajrá. És ami csütörtökön jól sikerült, az pénteken sem okozott csalódást: egy-egy – par 3-as és par 5-ös lyukakon ütött – birdie jelezte, hogy Rózsa jól bírja a kiélezett helyzeteket, aminek ezúttal 71 ütés és versenyben maradás lett a jutalma.

„Az utolsó szakaszon az a birdie pedig egyet jelent a két órával későbbi tee time-mal (kezdéssel) holnap – hívta fel a figyelmet egy fontos részletre a meleg, szeles nap végén pihenésre vágyó játékos a szokásos rövid Facebook-értékelésében.– Egész jól ütöttem a labdát, viszont jobban puttoltam, mint tegnap. Nyugodt és higgadt maradtam, és nem hagytam, hogy a greenek (a lyuk körüli gurítóterületek – A szerk.) elbizonytalanítsanak.”

A Buckinghamshire Golf Clubban zajló viadalon két nap után a Rózsához hasonlóan LET-újonc, pénteken bámulatos játékkal pályacsúcsot ütő angol Alex Peters vezet 133 ütéssel (70, 63) honfitársa, a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett angol játékos, a világranglista-48. Charley Hull (135) és a francia Sophie Giquel-Bettan (136) előtt.

A harmadik fordulót szombaton, a negyediket vasárnap rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik