Itt gladiátorokra van szükség - Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.21. 11:15
null
Zopcsák László
2014. május 23-án kerül megrendezésre az első Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia Telkiben, a Globall Football Park & Sporthotelben. (x)

– Miért érdemes ellátogatni erre a konferenciára? Kiknek szól?
– A mai magyarországi fitneszszakemberek eddig is széleskörű ismeretekkel rendelkeztek, de a legmodernebb integrált edzésmódszereket, prevenciós és rehabilitációs technikákat még kevesen ismerik. Ezeket az ismereteket szeretnénk átadni a szakmának. Eddig nem volt speciális képzés az erőnléti edző (PES – Performance Enhancement Specialist) és a korrektív sportrehabilitációs tréner (CES – Corrective Exercise Specialist) területekre. 2013 tavaszától azonban ez a két sikerszakma is elérhető, ráadásul egy olyan amerikai licenc, a NASM (National Association of Sports Medicine) keretein belül, amely alapján az NBA, NFL és NHL játékosait, valamint az európai élsportolókat is edzik – mondta Zopcsák László.

– Az előadók listája nagyon impozáns, hogyan sikerült ilyen erős programot összeállítani?
– A már meglévő nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően nemcsak a régióban, hanem az egész világon szívesen fogadnak minket és nyitottak az együttműködésre. Így lett a konferencia fővédnöke Jeremy Moody, aki a cardiffi egyetem erőnlétiedző-tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének korábbi elnöke, aki nem csupán elméleti szakember, de a mai napig tart edzéseket rögbiseknek és kerekesszékes rögbiseknek. Ám nem csak külföldön, itthon is remek szakemberek vannak, akik szerepet kapnak a konferencián, például Horváth Tamás dzsúdóedző, a magyar férfi vízilabda-válogatott erőnléti edzője.

– Milyen hatást vár ettől a konferenciától?
– Sokak fejében még nem tisztázott, mi is az az erőnléti edzés, s az ehhez kapcsolódó fogalmak és képzések. Szeretnénk ezt helyre tenni, valamint ráébreszteni a résztvevőket a sportági erőnléti kondicionálás jelentőségére, az ebben rejlő hatalmas lehetőségekre. Fontosnak tartjuk, hogy az edzők olyan profi képzettségre tegyenek szert, amely alapján képesek korosztályra, posztra, sportágra lebontani az edzéstervet, valamint egész éves periódusokban tudjanak tervezni. Itt gladiátorokra van szükség. Az utóbbi időben itthon is egyre több klubcsapat ismeri fel a jelentőségét ennek a területnek és képezi tovább edzőit, mint például a Győri ETO FC.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik