Sakk: Anand végzetes hibája, Carlsen fél pontra a vb-címtől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.21. 13:53
Magnus Carlsen fél pontra került a sakkvilágbajnoki címtől, miután a Csennaiban zajló páros mérkőzés 9. játszmájában legyőzte a címvédő indiai Viswanathan Anandot. A norvég kihívó 6:3-ra vezet a 6.5 pontig tartó döntőben.

A csütörtöki partiban a világossal játszó Anand jóval többet kockáztatott a korábbi partijaihoz képest, ez is lehetett az oka, hogy a 28. lépésben nagyot hibázott. Carlsen ezután már csak egyet lépett, és a címvédőnek fel kellett adnia a közel három és fél óráig tartó játszmát.

A 12 partiból álló döntőn 6.5 pontot kell szereznie az egyik játékosnak a vb-titulusért. Carlsen már 6:3-ra vezet, vagyis a pénteki tizedik összecsapáson fél pont is elég a számára. A 23 éves norvég helyzetét könnyíti, hogy a világos bábukat vezetheti. Értelemszerűen Anandnak mindhárom hátralevő partit meg kell nyernie, hogy kiharcolja a rövidített játszmákat.

A páros mérkőzés összdíjazása 1.85 millió euró (körülbelül 550 millió forint), ebből a győztes 1.1 milliót (326.5 millió forint) vihet haza.

SAKK, VB-DÖNTŐ, CSENNAI
9. játszma (még 3 van hátra): Viswanathan Anand (indiai, 2775)–Magnus Carlsen (norvég, 2870) 0:1
Az állás: 6:3 Carlsen javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik