Vívó-vb: dráma a végén, 45:44-re kikaptak Szilágyiék

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.10. 13:30
null
Szilágyi Áron és a kardcsapat drámai végjátékban kapott ki Romániától (Fotó: MTI)
Férfi kardozóink a legjobb nyolc között döntő tussal vereséget szenvedtek Romániától a csapatversenyben, így lemaradtak az éremről a budapesti vívó-vb-n. A női tőrcsapatunk már a nyolcaddöntőben búcsúzott.

 

A LEGJOBB NYOLC KÖZÖTT

„EGY ÁLOM TÖRT DARABOKRA” – NYILATKOZATOK
„Egy álom tört most darabokra – nyilatkozta az elbukott negyeddöntő után Iliász Nikolász. – Többször is a zsebünkben volt a találkozó, mégse tudtuk megnyerni."

„Sokkoló, ami történt. Nem akarom a zsűrire fogni, de fontos pillanatokban ítéltek hibásan ellenünk. Nem sokszor, de döntő helyzetekben. Ilyen volt a harmadik asszóm vége, ha ott 40:39 nekünk, akkor biztos vagyok abban, hogy megnyertük volna a végén" - mondta. Hozzátette, a fehéroroszok Olaszország elleni győzelme külön szívfájdalom számára, mivel meggyőződése, hogy le tudták volna győzni őket, és úgy az aranyért harcolhatnának délután. Ehelyett marad legjobb esetben is az ötödik hely" – fogalmazott Iliász.

A negyeddöntő első asszóját ismét Iliász Nikolász kezdte, szoros csatában szenvedett 5:3-as vereséget Alin Badeától. Szilágyi Áron ezután okos vívással fordított Ciprian Galatanu ellen (10:7), és ugyan Gémesit megszorongatta Tiberiu Dolniceanu, egytusnyi előny megmaradt (15:14).

Iliász Galatanu elleni sikerével ismét nőtt az arány, amelyet Gémesi remek vívással tovább növelt (25:21). Szilágyi ismét robbantott, öt magabiztos tusa mellett csak egyet kapott a világbajnok Dolniceanutól, Galatanut azonban a már tetemesnek mondható hátrány sem zavarta, Gémesi ellen nyolc találatot ért el, a GEAC vívója azonban a lehető legjobb pillanatban adott tusokat, így még bőven megmaradt az előny (35:30).

A nyolcadik párban Iliász és Dolniceanu vívott. 2009 román világbajnoka magabiztos vívással kiegyenlített, majd egytusos előnyre tett szert Romániának (39:40). A záró asszóban Szilágyi Áront Badea ellen ápolni kellett, de a Vasas vívója sorozatban öt tust is bevitt. Ekkor már 44:40-re is vezetett a magyar csapat, ám Badea innen visszajött, egyenlített, majd a döntő tust is bevitte. Románia 45:44-re győzött, és már biztosan érmes. Az elődöntőben a románok az olaszokat búcsúztató fehéroroszokkal, a másik ágon az oroszok Dél-Koreával mérkőznek.

A LEGJOBB TIZENHAT KÖZÖTT

Az első asszót Iliász Nikolász és Nicolas Rousset vívta, és bár a Vasas versenyzője két tussal vezetett, végül 5:3-ra kikapott. A Londonban egyéni olimpiai bajnoki címet nyerő Szilágyi Áron szoros csatában szenvedett 5:4-es vereséget Vincent Anstett ellen (7:10), majd jött a gödöllőiek vívója, Gémesi Csanád, aki a Bolade Apithy elleni asszó végére egy tusra ledolgozta a magyarok hátrányát (14:15).

Iliász és Gémesi ezután ismét minimális arányban veszített, ezúttal Anstett, illetve Rousset ellen (21:25), Szilágyi Áron azonban nemhogy ledolgozta a hátrányt Apithyvel szemben, 30:27-re már a magyar csapat vezetett.

CSAK KILENCEDIKEK LEHETNEK A NŐI TŐRÖZŐK
A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella összeállítású csapat a nyolcaddöntőben 44:35-ös vereséget szenvedett Lengyelországtól, így már legjobb esetben is csak a 9. lehet.

A folytatásban a gödöllői Gáll Csaba csak egy tust tudott elérni a rutinos Anstett ellen, majd jött a számunkra legszebb asszó. Iliász parádés vívással, zsinórban kilenc tust adva Julien Medard-nak 40:35-re fordított.

Amit a csapat- és klubtárs megalapozott, azt Szilágyi Rousset ellen befejezte, kardozóink pedig 45:40-re legyőzték Peking olimpiai bajnokát, és bejutottak a legjobb nyolc közé.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFI KARD, CSAPAT
NYOLCADDÖNTŐ

Olaszország–Japán 45:32
Fehéroroszország–Kína 45:26
Magyarország–Franciaország 45:40
Románia–Lengyelország 45:37
Oroszország–Nagy-Britannia 45:29
Németország–Kanada 45:26
Egyesült Államok–Ukrajna 45:41
Dél-Korea–Hongkong 45:25

A NEGYEDDÖNTŐBEN
Olaszország–Fehéroroszország 43:45
Magyarország–Románia 44:45
Oroszország–Németország 45:43
Egyesült Államok–Dél-Korea 33:45

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Fehéroroszország–Románia
Oroszország–Dél-Korea

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik