Universiade: Joó Abigél az első magyar aranyérmes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.07. 14:32
Megvan a kazanyi universiade első magyar aranyérme. A cselgáncsozók mezőnyében a -78 kg-os súlycsoportban a magyar egyetemi sport arca, Joó Abigél első lett, miután a döntőben ipponnal legyőzte a francia Madeleine Malongát. Hamarosan követte ezt az első ezüstérem is: Bor Barna a +100 kilogrammos súlycsoport fináléjában több intéssel kapott ki a dél-koreai Gu Ham Csotól.

Joó Abigélt nem tudták legyőzni Kazanyban (Fotó: Mirkó István, archív)
Joó Abigélt nem tudták legyőzni Kazanyban (Fotó: Mirkó István, archív)
Joó Abigélt nem tudták legyőzni Kazanyban (Fotó: Mirkó István, archív)
Joó Abigélt nem tudták legyőzni Kazanyban (Fotó: Mirkó István, archív)
Joó Abigélt nem tudták legyőzni Kazanyban (Fotó: Mirkó István, archív)

 

A Szent István Egyetem hallgatója, a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai 5. helyezett, a világranglistán második Joó Abigél az első körben görög ellenfelet ejtett ki, a negyeddöntőben a koreai Pak Dzsong Vont, az elődöntőben a japán Mami Umekit búcsúztatta.


Ez az universiádék történetének 110. magyar aranyérme, amelyet hamarosan követett a 89. ezüst: Bor Barna ezüstérmet szerzett a cselgáncsozók a +100 kilogrammos súlycsoportjában. A Pécsi Tudományegyetem vb- és Eb-ezüstérmes cselgáncsozójánál a fináléban a koreai Gu Ham Cso intéssel bizonyult jobbnak. Bor Barnának két, míg Csonak egy intése volt.

A koreaival Bor Barna tavaly egyszer már találkozott, akkor is Cso nyert intéssel. A magyar cselgáncsozó az első fordulóban türkmén ellenfelet vert meg, a másodikban a mongol Enkhjargalt, a negyeddöntőben az egyiptomi el-Szajedet, a négy között pedig a kirgiz Krakoveckijt győzte le.

Bor Barna a 2009-es belgrádi Universiádén bronzérmes lett, ez az Universiadék történetének 89. magyar ezüstérme. Szintén cselgáncsban Crjenics Miklós a 2. körben búcsúzott a -100 kilogrammosok súlycsoportjában. Egyetlen magyar ökölvívónk, Tóth László három menetben vereséget szenvedett grúz Jaba Kositasvilitől a 8 közé jutásért.

Egy góllal kikapott a házigazda orosz együttestől a Kazanyban zajló Universiadén szereplő magyar férfi vízilabdacsapat.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a gyakorlatilag felnőtt világliga-csapatukkal felálló oroszok 6–4-es félidő után 9–8-ra győzték le Vincze Balázs együttesét, amely pénteken, az első csoportmeccsén 20–3-ra múlta felül Grúziát.

A meccs elején elhúztak az oroszok, majd a harmadik negyedben egy gólra felzárkózott a magyar egyetemi csapat, 7–6 lett az állás, sőt, az utolsó periódus elején Erdélyi egyenlített is. Négy perccel a vége előtt a hazaiak ismét előnybe kerültek, de Somogyi Balázs találatával újra egyenlő lett. A győztes gólt aztán Asajev szerezte meg.

UNIVERSIADE
FÉRFI VÍZILABDA, A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Oroszország–Magyarország 9–8 (3–2, 3–2, 1–2, 2–2)

Magyar gólszerzők: Korényi, Kovács G. 2-2, Szécsi, Mezei, Erdélyi, Somogyi

Ugyanebben a hatosban szerepel még az ausztrál, a kanadai, a grúz és a japán válogatott. A tornán két csoportban zajlanak a küzdelmek, mindegyikből az első négy jut a negyeddöntőbe. A magyarok legközelebb hétfőn játszanak, akkor Ausztrália lesz az ellenfél.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik